Farliga dieter och deras varningstecken

Farliga dieter är ofta väldigt restriktiva och snåla i kalorier. Visst kan man kortsiktigt tappa vikt med den, men det kommer med stor risk för din hälsa.
Farliga dieter och deras varningstecken

Senaste uppdateringen: 17 november, 2019

Farliga dieter för att tappa vikt snabbt utan vetenskaplig basis florerar friskt i dagens värld. Men istället för att hjälpa dig så kan dessa dieter med “magiska” ingredienser leda till allvarliga hälsoproblem.

Idag vill vi tala lite om dem.

Vad gör dem till farliga dieter?

Överviktig person med liten portion

“Mirakeldieter” har sällan en solid vetenskaplig grund och kan leda till allvarliga hälsoproblem. Och inte bara det, för man måste även handskas med jojo-effekten.

När vi talar om farliga dieter så refererar vi till sådana som inte är balanserade och därför inte kan ge dig alla näringsämnen du behöverTvärtom kan de överbelasta kroppen med ämnen som kan verka bra.

Det finns många bluffmakare och oärliga individer där ute, och dessvärre är internet fullt av deras påståenden. Kom ihåg att om något verkar för bra för att vara sant, är det förmodligen det.

Ju snabbare du tappar vikt, desto snabbare kommer du få tillbaka den – det rör sig om den ökända jojo-effekten.

Långsiktigt kan personer som följer detta upp- och nedgående mönster drabbas av dyslipidemi. Detta är ett tillstånd där blodets lipidnivåer antingen är för höga eller låga.

Mirakeldieter saknar ofta vetenskapligt stöd. Istället handlar de om åsikter och påståenden, varav många inte bara är absurda, utan till och med farliga.

Varningstecknen hos farliga dieter

Man märker nästan direkt huruvida man följer en farlig diet eftersom man kommer märka av varningstecknens om kroppen skickar:

 • Extrem hunger: dessa dieter är ofta restriktiva och gör dig inte mätt.
 • Håravfall: om du upplever detta betyder det troligen att du saknar vitamin B7 (biotin). Vidare kan uppkomsten av grått hår, rodnad och flagnande hud samt sköra naglar också vara ett tecken, utöver muskelsmärta.
 • Brist på energi: när du saknar vitamin C och B så jobbar metabolismen hårdare, och denna extra ansträngning leder till trötthet såväl som apati och dåsighet.
 • Fjällig skalp: detta kan indikera en möjlig brist på essentiella fettsyror, som omega-3, eftersom de agerar smörjande i kroppen.
 • Munsår: återkommande munsår kan varna dig om att du saknar vitamin B12. Om så är fallet bör du äta fågel, rött kött och ägg.
 • Stickningar eller avdomnad i händer och fötterdetta indikerar brist på vitaminer från grupp B, som folat (B9). Vidare är B6 och B12 kopplade till problem i de perifera nerverna, vilket kan orsaka ångest, depression och hormonobalanser.

Konsekvenserna av farliga dieter

Som du kan se kan väldigt restriktiga lågkaloridieter minska mycket mer än vikten på kort sikt.

De utgör en oacceptabel riks för din hälsa eftersom de:

 • Höjer risken för metaboliskt syndrom.
 • Leder till undernäring och brister på både vitaminer och mineraler.
 • Kan leda till ätstörningar som anorexi och bulimi, vilket medför ännu värre konsekvenser för hälsan.
 • Producerar negativa psykologiska effekter och främjar jojo-bantning.

En hälsosam diet

Balanserad tallrik

Välbalanserade näringsämnen i kompletta måltider. Varje viktig grupp måste representeras i alla dina måltider.

Varje diet bör möta några krav för att vara effektiva och inte utgöra en risk för din hälsa:

 • Du måste sträva efter gradvis och måttlig viktnedgång i enlighet med din kroppstyp, ålder och kön. För att göra det utan näringsbrister bör du konsumera minst 13 kalorier per 28 kalorier mer kilogram kroppsvikt.
 • En balanserad tillgång på näringsämnen är väldigt viktigt för att tappa vikt på ett hälsosamt sätt, så se till att få i dig näringsämnen från alla livsmedelsgrupper.
 • Minst 40-50% av din dagliga mat bör bestå av kolhydrater för att nervsystemet (hjärnan, nerverna), hjärtat och blodkropparna (röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar) ska fungera.
 • Försök att få 20-30% av dina dagliga kalorier från protein i form av fisk, ägg, lagrad ost, yoghurt och nötter.
 • Den kvarvarande procentsatsen av dina dagliga måltider bör inkludera en form av animaliskt eller vegetabiliskt protein. Fett är inte fienden, utan fett av dålig kvalitet. Håll dig borta från transfett (margarin och liknande).

Slutsats

Att tappa vikt bör ta tid och ske progressivt för att vara framgångsrikt. Att göra det snabbt är inte bra för hälsan.

Kom ihåg att du måste göra många små förändringar i din livsstil, för det är dessa som kommer följa med dig för alltid. Då kommer du inte bara tappa kilona du vill bli av med, utan även må bra och bibehålla vikten.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.