Kostmässiga riktlinjer vid järnbristanemi

Utöver att ökad in konsumtion av mat som är rik i järn för att förebygga och behandla anemi, är det viktigt att undvika livsmedel som kan hindra absorptionen av detta mineral.
Kostmässiga riktlinjer vid järnbristanemi

Skriven av Óscar Dorado

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns en serie kostmässiga riktlinjer man bör följa vid järnbristanemi. De kan till och med hjälpa dig att förebygga detta tillstånd helt och hållet.

Järnbristanemi inträffar på grund av en brist i kvaliteten eller kvantiteten av hemoglobin – en molekyl i röda blodkroppar. Hemoglobin är viktigt eftersom det transporterar syre från lungorna till resten av kroppen.

När hemoglobinet inte kan transportera syre till kroppsvävnaderna så utvecklar vi järnbristanemi. Denna sjukdom är därför en anomali i det normala antalet blodkroppar.

Den involverar en minskning eller brist på antalet röda blodkroppar, vilket leder till bristfällig förmåga att transportera syre via blodet.

Bland symptomen på järnbristanemi hittar vi:

Om anemin diagnostiseras och behandlas snabbt kan man undvika konsekvenser. Men om den inte upptäcks tidigt så kan den förvärra situationen för en person med hjärtproblem eller andningssvikt.

Du bör alltid kolla med din läkare innan du tar järntillskott. För stor järnkonsumtion kan också vara skadligt.

Kostmässiga riktlinjer vid järnbristanemi

Här kommer några riktlinjer du kan använda dig av vid järnbristanemi för att komma över tillståndet.

1. Inkludera mer järn i din kost

Mat med mycket järn

Att konsumera extra järn hjälper till att minska anemi.

Vårt första tips för att förebygga och behandla järnbristanemi är att se till att inkludera detta mineral i din kost. Kom ihåg att järn är nödvändigt för produktionen av hemoglobin.

I de flesta fall orsakas järnbrist av otillräcklig konsumtion av livsmedel som är rika i detta minera.

Tillståndet är vanligare hos unga barn och framförallt unga kvinnor. Det är inte bara på grund av menstruationer som gör slut på järnreserverna, utan även extrema dieter samt vegetariska och veganska koster.

Noter att järnet som enklast absorberas av kroppen är det från kött, fågel och fisk. Andra matkällor, som grönsaker, frukt, spannmål, ägg och nötter innehåller också järn, men det absorberas i mindre mängder.

Det är inte rekommenderat att ta järntillskott om läkaren inte anser att du behöver det. Järntillskott kan leda till förstoppning och svart avföring.

Onödiga mängder järn kan dessutom dölja ett allvarligt problem, såsom blödningar i matsmältningssystemet.

2. Begränsa din alkoholkonsumtion

Du bör veta att alkoholism och anemi är sammankopplade hos vissa människor. När man konsumerar alkohol måste levern jobba extra för att eliminera den. Levern har även hand om att tillhandahålla järn till kroppen.

Av denna anledning kan konsumtion av alkohol förvärra symptomen på järnbristanemi. Måttlig konsumtion rekommenderas därför, eftersom för mycket kan leda till järnbrist.

Som om det inte vore nog ska du komma ihåg att personer som dricker för mycket tenderar att få defekta röda blodkroppar – de förstörs innan slutet av sin naturliga livscykel.

3. Inkludera källor till folsyra

Folat, även känd som folsyra, är en B-typvitamin som accelererar delningen av röda blodkroppar och därmed transporten av syre till kroppen. En av våra riktlinjer vid järnbristanemi är därför att konsumera tillräckligt med folsyra.

Bland livsmedlen som är rika i detta näringsämne hittar vi citrusfrukter, gröna bladgrönsaker, nötter, frön och legymer.

Kom dock ihåg att folsyran är känslig för värme. Därför ska du undvika att tillaga dessa livsmedel för mycket, samt välja tillagningsmetoder som ångning och ugnsbakning.

 4. Konsumera mer vitamin C

Ät mer vitamin C

Vitamin C ökar absorptionen av järn om den kommer från en växtbaserad källa.

För att främja det kostmässiga upptaget av järn från växter är det viktigt att öka konsumtionen av vitamin C. Denna vitamin förbättrar absorptionen av hemjärn från växtkällor.

Se till att inkludera vitamin C i din regelbundna kost. Du kan till exempel äta en apelsin eller färsk saft från en citron en gång om dagen. Andra frukter med mycket vitamin C är grapefrukt, tranbär, banan, kiwi, etc.

5. Riktlinjer för järnbristanemi: begränsa kaffe- och tekonsumtion

Te och kaffe är rika i tanniner. Dessa är vegetabiliska substanser som begränsar absorptionen av järn i kroppen. Av denna anledning bör du begränsa din konsumtion, speciellt vid måltider.

Om du tar järntillskott är det även viktigt att inte konsumera te eller kaffe flera timmar före och efter att du tagit sagda tillskott.

Vidare bör de inte tas vid slutet av en måltid, utan på eftermiddagen eller tidigt på morgonen.

Avslutningsvis ska du koma ihåg att järnbristanemi är den vanligaste formen av detta tillstånd. Det innebär helt enkelt att din järnkonsumtion är otillräcklig eller inte kompenserar för de förluster som blödningar orsakar.

Kom ihåg att det är nödvändigt att undersöka orsaken till problemet för att få rätt balans av röda blodkroppar. Det är alltid viktigt att tala med en läkare om det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.