5 bra tips för att sluta dricka för mycket kaffe

Om du vill sluta dricka för mycket kaffe är det viktigt att inte ersätta det med en annan synd. Tvärtom måste du lära dig vissa tekniker för att gå utan på ett hälsosamt sätt.
5 bra tips för att sluta dricka för mycket kaffe

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att dricka en kopp kaffe varje morgon är en vana för många. Det är en dryck som får en att känna sig avslappnad och vaken tack vare sitt koffein, vilket dock kan orsaka hyperaktivitet. En eller ett par koppar om dagen är helt okej, men för mycket kan leda till problem. Om du vill sluta dricka för mycket kaffe så ska vi idag hjälpa dig med det.

Att dricka för mycket kaffe

Kaffe och kaffebönor

Allt är bra i måttliga mängder, men när man börjar missbruka något så är det svårt att sluta. Detta sker eftersom din kropp bygger upp en tolerans, vilket gör att man vill ha mer och mer, eftersom kroppen vill känna sig som när du gjorde det för första gången.

Att dricka för mycket kaffe ökar kroppens aktivitet. Det kan faktiskt orsaka ångest, problem med nerverna och takykardi. Därför kan det leda till många olika hälsoproblem.

Det finns fall där patienters nervsystem har slutat fungera som de ska. Det kan påverka sömnen, humöret och i vissa fall till och med orsaka Willis-Ekboms syndrom, eller rastlösa benDetta syndrom har en neurologisk grund och får dig att vilja röra på benen eftersom de sticker och bränner.

Vidare innehåller kaffe kahweol och kafestol – substanser som kan höja det så kallade dåliga kolesterolet (LDL) i blodet.

Dessvärre är det svårt att sluta på en gång utan att drabbas av abstinensbesvär som huvudvärk, tjurighet och trötthet. Därför vill vi idag hjälpa dig att sluta dricka för mycket kaffe på ett hälsosamt sätt.

Tips för att sluta dricka för mycket kaffe

Prova några av dessa idéer för att sluta dricka för mycket kaffe under dagen.

1. Minska mängden gradvis

Det första du kan ska göra är att minska antalet koppar du dricker varje dag. Om du dricker fem koppar om dagen så ska du gå ned till fyra i några dagar, sedan tre, etc. På så sätt kommer du inte drabbas av abstinens eller ångest, eftersom kroppen gradvis inte kommer behöva lika många koppar längre; en eller två kommer räcka för att hålla den nöjd.

2. Kombinera det med mjölk

Detta är ett bra sätt att sluta dricka för mycket av denna starka substans. Om du fortsätter att dricka i samma kopp men gör kaffet mindre koncentrerat kommer du få i dig mindre koffein.

Om du är laktosintolerant kan du använda vegetabilisk mjölk eller vatten. Idén är att minska mängden koffein, och detta är ett smart sätt att göra det på.

3. Prova koffeinfria drycker

Byt ut kaffet mot en koffeinfri variant. Även om koffeinfritt kaffe kan höja kolesterolet, kommer du sluta dricka det beroendeframkallande koffeinet. När du väl fått bort denna beståndsdel från ditt liv kommer det bli enklare att sluta eller minska dosen. Oroa dig inte över hur koffeinfritt kaffe smakar, för det är nästan som vanligt kaffe.

4. Ersätt kaffet med något annat

När du har rast på jobbet ska du byta ut koppen med kaffe till en med frukt, juice, koffeinfritt te eller något annat nyttigt. Varför inte ta ett äpple? Du kanske dock kommer överraskas av det faktum att vatten är det bästa substitutet.

När du känner för att dricka kaffe ska du omedelbart dricka något som är nyttigare. Du måste göra en medveten ansträngning för att göra detta.

5. Ta en tupplur

Man dricker kaffe

Om du dricker kaffe för att hålla dig vaken är det bättre att ta en tupplur på 15-25 minuter för att återhämta dig. Resultaten kommer faktiskt vara bättre. Även om kaffe hjälper dig att hålla dig vaken så hjälper det dig inte att koncentrera dig, och du kommer verkligen inte känna dig utvilad.

Förneka inte din kropp den vila den behöver. Kom ihåg att otillräckligt med sömn kan orsaka utmattning och andra tillstånd. Vidare är det viktigt att ha huvudvärkstabletter nära till hands när du jobbar med att sluta dricka för mycket kaffe. Det är väldigt vanligt att drabbas av huvudvärk under de första dagarna.

Avslutande rekommendationer för att sluta dricka för mycket kaffe

Du ska inte använda te med koffein för att försöka sluta dricka för mycket kaffe. Även om det är nyttigare så är det också beroendeframkallande eftersom det innehåller tein. Denna substans är faktiskt lika stark som koffein.

Vi rekommenderar att du sover minst 7-8 timmar om natten för att kroppen ska få tillräckligt med vila och energi. På så sätt kommer du förbli aktiv under dagen utan att vara beroende av substanser som håller dig vaken och alert.

Att äta en balanserad  kost är också viktigt för att undvika att dricka för mycket kaffe. Att äta ett mellanmål på förmiddagen och eftermiddagen kommer hjälpa dig att förebygga den stress och ångest som ofta får en att vilja ta en kopp kaffe.

Vätskebalansen är också viktig för att dina interna organ ska fungera som de ska. Därför ska du dricka runt 6-8 glas vatten om dagen. Din läkare kan dock ge dig en mer exakt mängd baserat på din vikt och andra aspekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.