Bli kvitt huvudvärken med dessa 5 naturmedel

Huvudvärk har vi alla upplevt någon gång i livet. I dess mildare former – när de orsakas av stress eller din livsstil – finns det några några naturliga medel för att bli av med dem.
Bli kvitt huvudvärken med dessa 5 naturmedel

Senaste uppdateringen: 19 juni, 2019

Huvudvärk är antagligen ett av de besvär som är svåra att hantera i din vardag. Det är vanligt att man drabbas av detta några gånger per år, vilket blir ett hinder i den vardagliga rutinen. Det finns dock huskurer för att hantera dessa obehag och snabbt hjälpa dig bli kvitt huvudvärken.

I den här artikeln tar vi en titt på fem av dem.

Varför får vi huvudvärk?

Huvudvärk är ett av de vanligaste hälsoproblemen. Det uppkommer på grund av en inflammation i den inre delen av skallen, vilket i de flesta fall orsakas av för mycket stress eller brist på sömn. I mindre vardagliga fall orsakas de av sjukdom eller problem i blodkärlen. När blodkärlen utvidgas skapar detta ett inre tryck som blir till dessa irriterande huvudvärkar.

Det finns många olika typer av huvudvärk, från simpel huvudvärk till mer komplex migrän, där smärtan kan sitta i under en längre tid och kännas pulserande och även åtföljas av andra symptom, som exempelvis ljuskänslighet, i de allvarligaste fallen.

Men de vanligaste fallen av huvudvärk tenderar att vara mindre allvarliga, och uppstår på grund av faktorer som stress, föroreningar eller vissa vanor. I dessa fall finns det några effektiva lösningar som kan hjälpa dig att bli kvitt huvudvärken.

Hur du blir kvitt huvudvärken

De olika behandlingarna för huvudvärk beror på smärtintensiteten. Om obehagen inte minskar med naturliga smärtstillande medel eller mediciner, är det bäst att kontakta sjukvården.

Men kom trots allt ihåg att en huskur kan vara tillräckligt för att bli av med mild huvudvärk. Ta en titt på dessa fem naturliga huskurer:

1. Bli kvitt huvudvärken med varmvattenbad

Bli kvitt huvudvärken med varmvattenbad

Att ta ett bad är alltid en bra strategi för att bli av med spänning. På grund av det faktum att en orsak till huvudvärk kan vara för mycket stress, kan detta vara tillräckligt för att bli av med den.

Och om du dessutom använder naturliga oljor – aromaterapi – kan detta vara ännu mer effektivt för att bli kvitt huvudvärken och även andra typer av problem.

Ingredienser

 • 1 bad med varmt vatten
 • 50 gram aromatiskt badsalt

Gör så här

 • Fyll badkaret med varmt vatten och tillsätt det aromatiska badsaltet.
 • Lägg dig ner i badet och slappna av i 30 minuter.

2. Kamomillinfusion

Kamomill är lugnande och antiinflammatorisk

Denna infusion är lugnande och antiinflammatorisk.

Kamomill verkar vara ett effektivt botemedel mot nästan vad som helst. Det är känt för sina lugnande egenskaper som lindrar bland annat magont, och det är mycket effektivt för att bli av med huvudvärk.

Ingredienser

 • 30 g kamomill
 • 5 dl vatten
 • Naturligt sötningsmedel efter smak

Gör så här

 • Hetta upp vattnet tills det börjar koka.
 • Tillsätt kamomillen och låt det dra i några minuter.
 • Sila och häll upp i en kopp och söta exempelvis honung om du vill.

3. Huvudmassage hjälper dig bli kvitt huvudvärken

Bli kvitt huvudvärken med en massage

Med huvudmassage kan du också bli kvitt huvudvärken genom att du får musklerna att slappna av och stimulerar blodkärlen.

En massage hjälper dig att lindra spänningen och är ett av de mest effektiva alternativen för att mildra huvudvärk. Att trycka på vissa punkter utanpå huvudet kan göra så att besvären försvinner, särskilt om du masserar med lavendelolja.

Ingredienser

 • 5 droppar olja (till exempel olivolja eller kokosnötsolja)
 • 5 ml eterisk lavendelolja

Gör så här

 • Massera mjukt och kontinuerligt. Utför massagen med cirkulära rörelser över tinningarna, pannan, ögonbrynen, kindbenen och toppen på huvudet.
 • Alternera massagerörelserna genom att lägga lite tryck på dessa punkter och sedan massera med mjukare rörelser.

4. Äppelcidervinäger

Det finns många fördelar med äppelcidervinäger

En av de många fördelarna med äppelcidervinäger är att det kan hjälpa till att mildra spänningar, vilket är bra när man vill bli av med huvudvärk.

Även om denna kur kan kännas lite otrevlig, är det faktiskt en som kan ha en mer omedelbar inverkan. Genom att ta små portioner av äppelcidervinäger kan du snabbt lindra huvudvärk.

Ingredienser

 • 2 dl vatten
 • 10 ml äppelcidervinäger

Gör så här

 • Tillsätt en matsked äppelcidervinäger i ett glas vatten, och drick minst tre sådana glas under dagen.
 • Vattnet ska helst vara rumstempererat, eftersom för kallt vatten kan skapa mer spänningar i huvudet.

Kolla även in den här artikeln: Lindra din migrän med 6 naturliga lösningar

5. Vattenmelonomslag

bli kvitt huvudvärken med vattenmelon

Du kan använda vattenmelon eller något annat kylande för att lindra huvudvärk som uppstår på grund av värme.

Huvudvärk kan i många fall uppstå på grund av höga kroppstemperaturer som orsakas av värme. I sådana fall kan man svalka av huvudet med ett omslag med vattenmelon.

Ingredienser

 • ¼ vattenmelon

Gör så här

 • Skär bort skalet från fruktköttet.
 • Ta bort alla kärnor.
 • Skiva melonen tunt och ställ in i kylskåpet.
 • Applicera sedan skivorna på pannan, kindbenen och tinningarna och låt sitta på i ca 20 minuter.

Tryck och spänningar i huvudet är inte något som ska behöva orsaka dig alltför mycket smärta. I de flesta fall är det inte mer än en konsekvens av att leva i vårt krävande, snabba samhälle. Lider du dock ofta av huvudvärk kan det däremot vara något du bör ta mer allvarligt på.

Om en huvudvärk överstiger 48 timmar och inte försvinner med hjälp av någon av våra nämnda tekniker, kontakta sjukvården. Men drabbas du någon gång av mildare huvudvärk, kan dessa naturläkemedel vara till stor hjälp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Miraj, S., & Alesaeidi, S. (2016). A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electronic Physician, 8(9), 3024–3031. https://doi.org/10.19082/3024
 • Damian, P., & Damian, K. (1996). Aromaterapia : el olor y la psique. Lasser Press Mexicana. Retrieved from https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=P-WNv17tacwC&oi=fnd&pg=PA9&dq=aromaterapia&ots=eVVpYdxqvm&sig=o9BjYq34HYR-6Bay7mcunjJvxj4#v=onepage&q=aromaterapia&f=false

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.