7 lösningar att göra hemma för att minska muskelspasmer

Lavendel kan inte bara användas som aromaterapi för avkoppling, att massera med lavendelolja är också mycket effektiv för att lindra obehag som orsakas av muskelspasmer.
7 lösningar att göra hemma för att minska muskelspasmer
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Muskelsmärtor och muskelspasmer kan orsakas av flera olika faktorer. Ibland kan vi förstå varför vi har dessa irriterande smärtor, medan andra gånger kanske vi inte kan det. I de flesta fall kan stress, muskelspänningar, fall, en felaktig rörelse eller till och med influensa orsaka muskelskador, muskelsvårigheter eller svaga muskler.

Således är det väldigt viktigt att veta hur man kan lindra muskelsmärta eftersom det direkt påverkar vårt dagliga liv.

I den här artikeln tar vi en titt på några hemmetoder för att behandla muskelspasmer.

Du kanske också är intresserad av: Tips för att lindra och förebygga muskelkramp

Lösningar hemma för att behandla muskelspasmer

muskelspasmer nacke

Naturliga produkter är idealiska för att lindra obehag i våra kroppar. Fortsätt att läsa för att se en lista över de sju bästa lösningarna för att behandla eller undvika muskelsmärta och muskelspasmer.

1. Varmt vatten

Varmt vatten är perfekt för att få musklerna att slappna av. Det är en av de mest använda hemmetoderna på grund av dess enkelhet och effektivitet.

Helst bör du ha en varmvattenpåse, varm kompress eller en tygbit som blötläggs i varmt vatten. När den heta kompressen appliceras på det drabbade området kommer den att bidra till att stimulera blodcirkulationen, vilket minskar muskelspänningen och inflammation.

Du kan också spara tid genom att direkt applicera varmt vatten på det drabbade området genom en dusch eller ett bad.

2. Rosmarin

Rosmarin är en mycket fördelaktig ört som kan användas för att behandla eller lindra flera sjukdomar i kroppen. I detta fall kan en infusion med rosmarin hjälpa inflammationen och göra att smärtan försvinner.

Blötlägg en tygbit med rosmarininfusionen och applicera den på det område du vill behandla. Om du har rosmarinolja kan du försiktigt massera den på det drabbade området för att lindra smärta och inflammation.

3. Öka ditt kaliumintag

muskelspasmer kalcium

Brist på kalium kan orsaka allvarliga muskelspasmer. Detta värdefulla näringsämne kan bidra till att förhindra extrema muskelkramper.

För att förhindra allvarliga muskelkramper, öka ditt intag av kaliumrika livsmedel. Den vanligaste och mest kända livsmedlet som är rikt på kalium är bananer. Men om du inte gillar bananer kan du maskera dess smak eller konsistens i en smoothie eller juice med andra frukter.

4. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är mycket mångsidig. Det är inte bara en bra produkt för  hushållsrengöring, utan innehåller också medicinska egenskaper. Till exempel hjälper den kroppen att bekämpa muskelspasmer och smärta. Av den anledningen är det en perfekt lösning för att bekämpa muskelsmärta.

 • För att använda äppelcidervinäger som hemmedel bör du först skapa en blandning av vatten och 5 dl äppelcidervinäger (500 ml).
 • Därefter blötlägger du det drabbade området med blandningen.
 • Ett annat alternativ är att blötlägga en trasa eller gasbinda i blandningen och sedan linda in det drabbade området. Låt det verka i 30 minuter.

5. Is

När de flesta tänker på ett omslag runt musklerna, tänker de omedelbart på is. Det är en mycket naturlig antiinflammatorisk medel som också är lättillgänglig i hemmet.

 • Du kan enkelt applicera isen genom att lägga in flera isbitar i en trasa eller handduk och applicera på det drabbade området. Det är viktigt att inte applicera is direkt eftersom det kan skada huden.
 • Lämna isen på det drabbade området i 15 minuter.
 • Du kan använda denna behandling 2 eller 3 gånger om dagen, eller när det behövs.

6. Infusion med vänderot

En av de mest avkopplande växterna är vänderot. En infusion med vänderot gör att kroppen slappnar av, både mentalt och fysiskt.

Ingredienser

 • 2 1/2 dl vatten (250 ml)
 • 1 matsked vänderot (15 g)

Förberedelse

 • Först kokar du vattnet
 • När vattnet kokar lägger du till en matsked vänderot. Låt den ligga i 5 till 10 minuter.
 • Efter 5 eller 10 minuter silar du av.
 • Slutligen dricker du!

Helst drick du infusionen med vänderot på natten innan du lägger dig. Inte bara återhämtar sig kroppen bättre under sömnen, men vänderot kan också få vissa människor att bli dåsiga.

7. Lavendelolja

Lavendelolja kan vara din bästa insats för att bekämpa muskelspasmer. Precis som vänderot har lavendel avkopplande egenskaper, och det är därför det ofta används i aromaterapi, luftfräschare och ljus.

 • Skaffa lavendelolja från en växtbaserad butik. Det är viktigt att se till att det är rent och inte innehåller några kemikalier.
 • Applicera oljan på det drabbade området och massera det tills det absorberas fullständigt.

Som du kan se är dessa rekommendationer grundläggande, men de är mycket effektiva för att lindra och eliminera muskelspasmer. De är ett enkelt sätt att förhindra muskelsmärta och förbättra ditt dagliga liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Apolo Arenas M; López Fernández  E.; Caballero Ramos T. Utilización de la termoterapia en el ámbito deportivo. Revista de Ciencias del Deporte. 2006; 2 (1): 29-36.
 • De Oliveira JR, Camargo SEA, de Oliveira LD. Rosmarinus officinalis L. (rosemary) as therapeutic and prophylactic agent. J Biomed Sci. 2019 Jan 9;26(1):5.
 • Joly D. Hipopotasemia. EMC – Tratado de Medicina. 2003;7(2):1-3.
 • Beh BK, Mohamad NE, Yeap SK, Ky H, Boo SY, Chua JYH, Tan SW, Ho WY, Sharifuddin SA, Long K, Alitheen NB. Anti-obesity and anti-inflammatory effects of synthetic acetic acid vinegar and Nipa vinegar on high-fat-diet-induced obese mice. Sci Rep. 2017 Jul 27;7(1):6664.
 • Arenas J. Crioterapia y termoterapia en las lesiones del aparato locomotor. Offarm. 2002; 21 (2): 106-111.
 • Zare A, Khaksar Z, Sobhani Z, Amini M. Analgesic Effect of Valerian Root and Turnip Extracts. World J Plast Surg. 2018 Sep;7(3):345-350.
 • Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.