Lindra din migrän med 6 naturliga lösningar

Det kan tyckas omöjligt att lindra din migrän med hjälp av naturliga lösningar, speciellt när de tillgängliga medicinerna ofta gör ett bra jobb. Vissa hemlagade alternativ kan dock komplettera din behandling.
Lindra din migrän med 6 naturliga lösningar

Senaste uppdateringen: 13 maj, 2019

Söker du efter ett sätt att lindra din migrän på naturlig väg? Denna typ av huvudvärk är extremt obekväm. Den hindrar att du får någonting gjort medan du vilar i ett mörkt och tyst rum.

Om du letar efter ett sätt att lindra din huvudvärk eller migrän, kommer vi i dagens artikel att ge dig några alternativa lösningar för de mer kända smärtstillande läkemedel på marknaden. Dessa hemgjorda behandlingar kan komplettera eventuell ytterligare medicinsk behandling du följer.

Varför inträffar migrän?

Det finns olika typer av huvudvärk, och migränen är en av dem. Det orsakar allvarlig smärta som vanligtvis är lokaliserad på ena sidan av huvudet. Dess ursprung är okänt och det enda sättet för dina symtom att avta är att ligga i ett mörkt, tyst rum.

För vissa människor orsakar migrän problem med syn och tal, eller till och med illamående och kräkningar. Problemen blir värre om du måste delta i någon fysisk aktivitet eller plötsliga rörelser. Smärtan kan förvärras på trånga, soliga eller bullriga ställen.

Till skillnad från spänningshuvudvärk eller “vanlig” huvudvärk uppstår migrän efter utsläpp av inflammatoriska ämnen som orsakar smärta i nerverna och blodkärlen i huvud och nacke. Det kan vara i allt från timmar till dagar, och ibland med bara några veckors mellanrum.

Lindra din migrän naturligt

Om ditt huvud gör ont på ena sidan och smärtan intensifieras med ljus eller ljud, prova några av följande naturliga medel för att lindra smärtan:

1. Is

Lindra din migrän is

Detta är ett mycket effektivt och prisvärt alternativ. Det är också mycket enkelt eftersom allt du behöver göra är att lägga några isbitar i en plastpåse och linda en handduk runt den.

Vad ska du göra?

 • Applicera denna kalla kompress till det smärtsamma området i 20 minuter, medan du ligger på ryggen på en säng eller säng. Du kan upprepa denna behandling varje timme eller några gånger om dagen.
 • Kölden kommer att leda till att dina blodkärl stramar och minska smärtan.

2. Te av ingefära

Denna rot har många hälsofördelar eftersom den kan öka kroppstemperaturen, stärka ditt immunförsvar och förbättra cirkulationen. Den har också antiinflammatoriska egenskaper!

För att utnyttja alla dess fördelar, testa att göra ett te.

Ingredienser

 • 1 skiva ingefära eller 1 matsked riven ingefära (15 g)
 • 2 1/2 dl vatten (250 ml)
 • Honung (att smaksätta med, valfritt)

Beredning

 • Allt du behöver göra är att koka vattnet och tillsätta ingefära.
 • Låt det sjuda i 10 minuter och söta sedan vätskan med lite honung (om så önskas).
 • Drick det så varmt som möjligt medan du slappar av i sängen.

3. Äppelcidervinäger

Detta är ett utmärkt sätt att både lindra och förebygga migrän. För lättnad, blöt ett tyg i äppelcidervinäger och applicera på alla områden där du känner smärta.

För att förhindra att nästa migrän inträffar, försök att göra följande åtgärd.

Ingredienser

 • 2 matskedar äppelcidervinäger (30 ml)
 • 2 dl vatten (200 ml)

Beredning

 • Tillsätt två matskedar äppelcidervinäger till vatten och blanda väl.
 • Drick det här två eller tre gånger i veckan innan du lägger dig.
 • Detta hjälper till att rensa din kropp och minska högt blodtryck. Båda dessa faktorer är relaterade till migrän.

4. Kamomillte

Tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper rekommenderas kamomillte starkt för behandling av huvudvärk. Det fungerar också som ett naturmedel för sömnlöshet, nervositet och stress. Medan du kan köpa kamomill i tepåsar, rekommenderar vi att du gör det själv med de torkade blommorna.

Ingredienser

 • 3 matskedar av kamomillblommor (45 g)
 • 5 dl vatten (500 ml)
 • Honung (att smaksätta med)
 • Juice av ½ citron (valfritt)

Beredning

 • Värm vattnet. När det kokar, lägg till kamomillblommorna.
 • Låt det sjuda, sila vätskan, söta med honung och tillsätt lite citronsaft före konsumtion.

5. Eterisk olja med lavendel

Lindra din migrän lavendel

Denna växt är idealisk för många behandlingar tack vare dess medicinska egenskaper. Vissa människor gillar att placera lavendelbuketter på kudden, eftersom doften hjälper dem att sova bättre. Du bör använda lavendelolja för att lindra migrän, och det tjänar också till att lindra annan smärta.

Vad ska du göra?

 • Applicera några droppar eterisk olja till dina fingertoppar och gnugga lätt alla områden som smärtar i en cirkelrörelse.
 • Du kan också applicera lite olja på en tvättduk eller en näsduk.

Lavendelolja är känd för sina lugnande egenskaper, men det är inte det enda du kan välja för att lindra din migrän. Andra alternativ inkluderar basilika, kamomill, eukalyptus, timjan och sandelträ.

6. Potatis

Denna rot innehåller mycket vatten och används för att hjälpa till att återfukta huden. Det kan också vara till stor hjälp om du lider av migrän.

Vad ska du göra?

 • Allt du behöver göra är att skära en potatis och placera skivorna på pannan eller tinningen. Slappna sedan av.
 • Byt dem när du märker att skivorna är varma eller torra.

Om du lider av vanlig migrän, föreslår vi att du pratar med en läkare. På detta sätt bestämmer du vad som orsakar det och, viktigast av allt, den bästa behandlingen för ditt tillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.