Hur man gör mandelmjölk för att gå ner i vikt

Mandelmjölk har friska fetter, aminosyror och fibrer som kan bidra till att främja hälsosam viktminskning. Dessutom har det många andra underbara hälsofördelar. Läs om hur du gör mandelmjölk själv!
Hur man gör mandelmjölk för att gå ner i vikt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många har börjat dricka mandelmjölk för att gå ner i vikt. Även om det är dryck med rika mängder av kalorier jämfört med andra vegetabiliska mjölker, innehåller den fibrer, aminosyror och fetter. Således är det ett bra val för vilken diet som helst. I den här artikeln kan du läsa hur du gör mandelmjölk själv.

Dessutom är den nästan mjölkgluten- och laktosfri, och innehåller nästan inget kolesterol. Den innehåller även en bra mängd kalcium, så den är bra för din benhälsa.

Vilka andra fördelar har den? Hur kan du göra egen?

På grund av den uppsving som den hade bland Hollywood-kändisar kan du nu köpa mandelmjölk i vilken stormarknad som helst. Det är dock alltid bättre att göra den naturliga versionen själv. På så vis vet du att du får alla dess egenskaper och undviker eventuella kemiska tillsatser.

Vi tar en titt på fördelarna med mandelmjölk och hur man gör den hemma i den här artikeln.

Fördelarna med mandelmjölk för att gå ner i vikt

Gör mandelmjölk och tappa vikt

Mandelmjölk har blivit mycket populär runt om i världen som en av de bästa substituten för mjölk. Den rekommenderas inte bara för de som har laktosintolerans och veganer, men också för de som vill se över  sin vikt och ta hand om sin hälsa.

Ur näringssynpunkt står den ut tack vare dess omega-3-fettsyror – en typ av nyttigt fett som skyddar din hjärthälsa. Detta näringsämne minskar koncentrationen av kolesterol i artärerna och hjälper till med dina metaboliska funktioner.

Den innehåller också en liten mängd komplexa kolhydrater – ett makronäringsämne som hjälper dig att uppnå optimala energinivåer. Dess långsamma assimilering håller också din ämnesomsättning aktiv och förhindrar spikar i blodsockernivån.

Tack vare dess kalcium- och magnesiuminnehåll kommer den stärka dina ben om du dricker den regelbundet. Även om den inte innehåller lika mycket av dessa näringsämnen som mjölk, är det tillräckligt att uppfylla dina dagliga behov.

En annan anledning att dricka mandelmjölk för att gå ner i vikt är dess aminosyror. Som vissa kanske vet är dessa näringsämnen viktiga för att gå ner i vikt och öka muskelmassan. Dess korrekta assimilering kommer att förbättra atletisk prestationsförmåga och risk för skada.

Hur man gör mandelmjölk för att gå ner i vikt

gör mandelmjölk själv

Det krävs inte mycket tid eller ansträngning för att göra mandelmjölk för att gå ner i vikt. Det är också mycket nyttigare än att köpa färdigförpackad mjölk i affären. Det beror på att det inte innehåller konserveringsmedel eller kemiska tillsatser.

Ingredienser

 • 2 dl naturliga mandlar, inte rostad (150 g)
 • 12 dl vatten (1,2 liter)

Förberedelse

 • Först lägger du mandlarna i vatten (500 ml).
 • Låt dem stå i 8 timmar eller hela natten.
 • Häll därefter ut vattnet och lägg mandlarna i en mixer.
 • Tillsätt det återstående vattnet och bearbeta i några minuter.
 • När blandningen blir vit och skummad, sila den.
 • Använd en tygfilm för bästa resultat. Förvara den i en glasburk med lock.

OBS: Du kan också lägga till en liten mängd kanel och honung.

Hur man dricker det

 • Drick en kopp mandelmjölk vid frukost eller vid mellanmål.
 • Om du föredrar, använd den som en bas i dina frukt- och grönsaks smoothies.
 • Försök att se din över din konsumtion, för för mycket kan bli mycket kalorier.

Hur man använder resten av mandlarna

Malen mandel

Efter att ha silat mandelmjölken får du ett fint mjöl som kan återanvändas. Faktum är att det kommer att vara bra för ett annat hälsosamt recept i din kost. Du måste dock lagra det på ett visst sätt.

Instruktioner

 • Förvärm ugnen till ca 180 grader C
 • Medan ugnen bli varm strör du brödet på en plåt.
 • Lägg det i ugnen och låt det baka i 15 minuter tills det har torkat ordentligt.
 • Använd detta mjöl som ersättare för raffinerat mjöl när du gör kakor, bröd eller någon form av efterrätt.

Kontradiktioner

Även om man använder sig av mandelmjölk för att gå ner i vikt kan det vara mycket fördelaktigt, man bör inte förbise de negativa sidorna. Om du lider av en metabolisk störning, är gravid eller har särskilda sjukdomar bör du prata med din läkare innan du dricker den.

 • Att dricka för mycket mandelmjölk kan hindra jodabsorption.
 • Den innehåller också ämnen som kan irritera din sköldkörtel och orsaka inflammation.
 • Den rekommenderas inte för spädbarn.
 • Att dricka den i stora mängder kan utlösa migrän eftersom den innehåller tyrosin.

Sammanfattningsvis kan det vara mycket fördelaktigt att göra mandelmjölk för att gå ner i vikt. Men under vissa omständigheter kan drycken ha negativa effekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dhakal, S., Liu, C., Zhang, Y., Roux, K. H., Sathe, S. K., & Balasubramaniam, V. M. (2014). Effect of high pressure processing on the immunoreactivity of almond milk. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.02.021
 • Fasoli, E., D’Amato, A., Kravchuk, A. V., Citterio, A., & Righetti, P. G. (2011). In-depth proteomic analysis of non-alcoholic beverages with peptide ligand libraries. I: Almond milk and orgeat syrup. Journal of Proteomics. https://doi.org/10.1016/j.jprot.2011.03.016
 • Maghsoudlou, Y., Alami, M., Mashkour, M., & Shahraki, M. H. (2016). Optimization of Ultrasound-Assisted Stabilization and Formulation of Almond Milk. Journal of Food Processing and Preservation. https://doi.org/10.1111/jfpp.12661

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.