Raffinerat mjöl – 7 negativa effekter

Eftersom fibrerna och de essentiella näringsämnena redan elimineras under raffineringsprocessen kan livsmedel med raffinerat mjöl orsaka inflammation, förstoppning och matsmältningsproblem.
Raffinerat mjöl – 7 negativa effekter
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att äta raffinerat mjöl är vanligt runtom i världen. Trots varningar om de negativa effekterna fortsätter många lägga till det i kosten. Även om mjöl har varit en del av människans diet i hundratals år är det idag välkänt att raffineringsprocessen avsevärt kan minska näringsvärdet.

Vad som är än mer illavarslande är att det är i princip oundvikligt att inte få i sig raffinerat mjöl. Utöver att säljas för sig självt är det trots allt även huvudingrediensen i otaliga produkter som säljs i butiker och restauranger.

Därför vill vi idag berätta vad raffinerat mjöl kan göra med din kropp. Upptäck varför det är så viktigt att begränsa konsumtionen så mycket som möjligt!

1. Det rubbar kroppens pH-värde

Röda blodkroppar

Regelbundet intag av raffinerat mjöl har negativa effekter på din kropps pH eftersom det förändrar surhetsbalansen som reglerar diverse kroppsfunktioner.  En frisk person har ett pH-värde på runt 7,4. När du får i dig mjöl kan dock surhetsnivån öka i en alarmerande takt.

  • Som ett resultat får kroppen problem att bibehålla normala nivåer av kalcium, vilket i sin tur sätter benhälsan i farozonen.
  • Vidare har det negativa effekter på ditt immunförsvar och den metaboliska hälsan.

2. Raffinerat mjöl ökar blodsockret

Tvärtemot vad många tror är sockerintag inte det enda sättet att få högt blodsocker.

  • De stora mängderna kolhydrater som finns i vitt mjöl kan starkt påverka utvecklingen av detta hälsoproblem.
  • Amylopektin – en av dessa kolhydrater – konverteras enkelt till blodsocker och ökar risken för diabetes.

3. Det orsakar viktuppgång

Våg visar på viktuppgång

Att äta livsmedel gjorda på raffinerat mjöl är ett stort problem för de som försöker gå ned i vikt. En liten portion varje vecka medför inte särskilt stor risk, men om du äter dem varje dag påverkar det din ämnesomsättning, vilket får dig att gå upp i vikt.

Det beror på de många kolhydraterna. Utöver att öka dina glukosnivåer resulterar det även i ansamling av fett. Vidare kan raffinerade livsmedel utlösa matsug, vilket får dig att äta mer mat.

4. Det kan påverka din matsmältningshälsa

Till skillnad från fullkornsmjöl saknar raffinerat mjöl de fibrer och essentiella näringsämnen som optimerar din matsmältning. 80% av kostfibrerna förloras, så när du äter dessa livsmedel påverkar det din kropps inflammatoriska processer och stör nedbrytningen av mat.

Som ett resultat förändras den mikrobiella floran i tarmarna, vilket gör dig mer benägen att drabbas av förstoppning och matsmältningsproblem.

5. Det orsakar inflammation

Inflammerade ben

Personer som diagnostiseras med inflammatoriska sjukdomar borde undvika vitt mjöl eftersom de raffinerade beståndsdelarna ökar inflammationsnivåerna i kroppens vävnader. Det beror på att blodsockerobalanserna påverkar omvandlingen av proteiner till energi.

Raffinerat mjöl utlöser en kemisk reaktion vid namn glykation. Det är en inflammatorisk process som har kopplats till kroniska sjukdomar såsom artrit och kardiovaskulära problem.

6. Det ökar risken för allergier och matintolerans

Vete, med sitt stora innehåll av gluten, är en stor utlösare för allergier och matintoleranser. Detta protein, som hittas i många spannmål, är svårare för kroppen att smälta och kan orsaka inflammatoriska svar som påverkar många aspekter av hälsan.

7. Det kan orsaka depression

Nedstämd kvinna i soffan

Vidare har kolhydraterna som finns i raffinerat mjöl visat sig ha negativa effekter på den känslomässiga hälsan. Eftersom de är svårare att smälta kan de förändra hjärnkemin och ge upphov till känslor av kronisk trötthet och sömnlöshet.

Många tror att raffinerat mjöl ger dem energi, men det påverkar faktiskt både det fysiska och mentala tillståndet för att minska din produktivitet. Hur ofta äter du livsmedel gjorda med vitt eller raffinerat mjöl? Om du äter dem regelbundet ska du överväga att begränsa ditt intag.

Undvik produkter som görs med vitt mjöl och ersätt dem med nyttigare alternativ. Du kanske är vad vid att använda raffinerat mjöl i dina recept, men det finns gott om intressanta alternativ som du kan njuta av utan att sätta din hälsa i riskzonen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Reynolds AN, Akerman AP, Mann J. Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med. 2020 Mar 6;17(3):e1003053. doi: 10.1371/journal.pmed.1003053. PMID: 32142510; PMCID: PMC7059907.
  • Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018 Dec;64(12):906. PMID: 30541806; PMCID: PMC6371871.
  • Della Corte KW, Perrar I, Penczynski KJ, Schwingshackl L, Herder C, Buyken AE. Effect of Dietary Sugar Intake on Biomarkers of Subclinical Inflammation: A Systematic Review and Meta-Analysis of Intervention Studies. Nutrients. 2018 May 12;10(5):606. doi: 10.3390/nu10050606. PMID: 29757229; PMCID: PMC5986486.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.