Sunda livsmedel som din kropp kommer att tacka dig för

Det är viktigt att inkludera vissa livsmedelsgrupper i din kost, även om vissa kanske inte är helt i din smak, eftersom de är nödvändiga för att din kropp ska fungera korrekt.
Sunda livsmedel som din kropp kommer att tacka dig för

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Det finns mat som vi älskar för dess smak och andra som vi helt enkelt måste äta eftersom de verkligen är viktiga för vår hälsa. Faktum är att nästan all mat vi äter är viktig för vår hälsa. Enligt American Journal of Obstetrics and Gynecology är kvinnors matvanor avgörande. Därför är det bra för dig att känna till sunda livsmedel som kommer att hålla dig i form.

Exempelvis kan mycket smala kvinnor, med ett BMI på mindre än 19,8 eller som är överviktiga, med ett BMI på över 26, samt personer med dålig kost, utveckla sjukdomar mycket lättare.

Dessutom kan detta också påverka ditt fysiska utseende, ditt immunförsvar, förväntad livslängd, tillväxt, kognitiv förmåga och fertilitet.

På grund av detta är det väldigt viktigt att ha en balanserad kost som innehåller alla näringsämnen du behöver. Med andra ord bör du välja sunda livsmedel. Vi ska berätta vilka de är.

Sunda livsmedel som är bra för huden

Sunda livsmedel ger fin hy

Om du vill hålla din hud ung och fräsch bör du äta persilja, paprika och choklad.

 • I detta avseende, för att hålla din hud ung och vacker, är det viktigt att äta livsmedel rika på vitamin A, C och E.
 • Detta beror på att dessa vitaminer hjälper till att regenerera huden och skydda den från ultravioletta strålar.
 • Vidare innehåller dessa produkter Alfa-liponsyror. Dessa hjälper till att se till så att huden slutar pigmenteras.
 • Med enzymet Q10 kommer du att kunna förhindra för tidigt åldrande och även cancer.
 • Zink hjälper din kropp att bekämpa inflammation.

Välj sunda livsmedel för att ta hand om din byst

Om du vill ta hand om din byst bör du introducera sunda livsmedel som broccoli, svamp och grönt te i din kost. Dessa kommer att bidra till att förebygga och behandla bröstcancer.

Broccoli kan vara din bästa vän i den meningen tack vare sitt innehåll av indole-3-carbinol. Detta ämne är en mycket potent antioxidant och har en antiinflammatorisk effekt.

Gröna bladgrönsaker, ost och apelsinjuice

Ost

Gröna bladgrönsaker, ost och apelsinjuice är toppen för dina ben och tänder på grund av deras höga innehåll av kalcium och vitamin D.

Dessa produkter förbättrar din absorption av kalcium och kan också hjälpa till med synproblem.

Livsmedel för att hålla dina hormoner balanserade

Det finns en rad livsmedel för att hålla dina hormoner balanserade, såsom lax, nötter och vegetabilisk olja.

Harvard Scientists har bekräftat att de är bra för reproduktionssystemet.

För att ha bra hormonbalans måste kvinnor konsumera en viss mängd livsmedel rika på:

 • Omega-3-fettsyror
 • Vitamin E
 • Jod
 • Kolin
 • C-vitamin

De angivna livsmedlen ger rätt mängd av dessa näringsämnen.

Livsmedel som hjälper till att kontrollera vikten

Man på våg

Det finns också livsmedel som kan hjälpa dig att hålla din vikt under kontroll, såsom kött, ägg och bönor med flera.

Barn behöver mycket protein när de växer och går igenom puberteten, och dessa ingredienser är perfekta för att kontrollera vikten.

 • För kvinnor bör den normala konsumtionen vara ca 0,8 gram per kg kroppsvikt.
 • Om du har en väldigt aktiv livsstil, bör konsumtionen vara mer än 1,5 gram per kilo.

Nödvändiga livsmedel för nervsystemet

Bland de livsmedel som är nödvändiga för att ditt nervsystem ska fungera ordentligt kan vi hitta avokado, rödbetor och morötter.

 • Vi behöver konsumera minst 400 mg folsyra, vitamin B9. På så vis kan du behålla en känslomässig balans och stärka ditt immunförsvar.

Kom ihåg att nervsystemet är en av de viktigaste delarna av kroppen.

Vi måste ta hand om det eftersom neuronerna med tiden kommer att försämras och orsaka förändringar i vissa kroppsfunktioner.

Det är därför vi börjar drabbas av vissa smärtor, stress, depression, spänning, ångest etc.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Shaw G, Lee-Barthel A, Ross ML, Wang B, Baar K. Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr. 2017 Jan;105(1):136-143. doi: 10.3945/ajcn.116.138594. Epub 2016 Nov 16. PMID: 27852613; PMCID: PMC5183725.
 • Yu S, Zhu L, Wang K, Yan Y, He J, Ren Y. Green tea consumption and risk of breast cancer: A systematic review and updated meta-analysis of case-control studies. Medicine (Baltimore). 2019 Jul;98(27):e16147. doi: 10.1097/MD.0000000000016147. PMID: 31277115; PMCID: PMC6635178.
 • Zittermann A, Pilz S. Vitamin D and Cardiovascular Disease: An Update. Anticancer Res. 2019 Sep;39(9):4627-4635. doi: 10.21873/anticanres.13643. PMID: 31519560.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.