Huskurer för att bekämpa symtom av koffeinabstinens

juni 14, 2019
Det är viktigt att komma ihåg att det finns andra koffeinhaltiga drycker vid sidan om kaffe som man bör sluta dricka om man vill bli av med koffein i kosten. I denna artikel ska vi ge några tips för att klara av koffeinabstinensen.

Kaffe påverkar hjärnan så att den producerar en känslan av att konstant vara på alerten eftersom det stimulerar det centrala nervsystemet. Att ta bort drycker som innehåller koffein från kosten kan leda till att man får koffeinabstinens och symptom som dåsighet, irritabilitet, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och en tendens till depression.

I denna artikel ska vi dela med oss av några goda tips och huskurer som underlättar abstinensbesvären.

Fördelarna med att inte konsumera kaffe trots koffeinabstinens

Koffeinabstinens då man slutar dricka kaffe

Kafferelaterad abstinens kan bland annat orsaka irritabilitet och huvudvärk. Att dricka mindre koffein är dock fördelaktigt på många sätt. Till exempel kan man uppleva viktnedgång då man slutar dricka kaffe eftersom vissa koffeinhaltiga drycker innehåller tomma kalorier och gynnar fettansamling.

Det kan också minska sura uppstötningar. Kaffets syra är kopplat till svårigheter med matsmältningen, orolig mage och obalans i tarmfloran. Dessutom kan det hända att ens stressnivå sjunker eftersom koffein ökar katekolaminer såsom adrenalin i kroppen. Dessa är stressrelaterade hormoner.

Läs också: 9 fascinerande kaffefakta som du kanske inte kände till

De bästa huskurerna för att motverka koffeinabstinens

För att du ska kunna sluta dricka kaffe utan att lida av de otäcka konsekvenserna av abstinens rekommenderar vi att man gradvis minskar mängden koffein som man intar med 25%. På detta sätt blir kroppen van och behovet av den dagliga dosen av koffein minskar med tiden, tills du slutar dricka kaffe helt och hållet.

Som ett bonus kan du testa följande huskurer för att klara av det nya livet utan koffein bättre.

1. Kokosvatten lindrar koffeinabstinens

Kokosvatten mot koffeinabstinens

Kokosvatten kan hjälpa vid koffeinabstinens. Detta är en näringsrik och väldigt nyttig dryck. Den innehåller enzymer som hjälper till att rensa kroppen samt elektrolyter som ger energi och fyller på med näring.

Kokosvatten hjälper även kropp och hjärna att motarbeta dåsighet och tillåter att du hålls energisk. Den bekämpar också utmattning som koffeinabstinens ofta orsakar. Konsumtion av kokosvatten har väldigt liknande effekt som konsumtion av någon sportdryck så som de återfuktar och motarbetar illamående, uppsvullnad och smärta.

2. Prebiotiska drycker

Dessa drycker gynnar tarmflorans hälsosamma tillväxt och förbättrar därmed matsmältningen (ej att förväxla med probiotika). De stimulerar immunsystemet till att eliminera gifter från kroppen och bekämpar också symptomen från koffeinabstinens. Dessutom hjälper de att rensa tarmarna från icke-önskvärda substanser.

Två goda exempel är yoghurt och sojamjölk. Det finns även kosttillskott med prebiotika som har samma fördelar.

3. Ingefärste

Känd för sin specifika och kryddstarka smak är ingefärste ett utmärkt botemedel som gynnar matsmältningen och ämnesomsättningen. En av dess fördelar är också att den gynnar hälsosam blodsockerreglering. Därmed håller den glukosen i schack och håller dig pigg i en längre tid.

Det gynnar även regelbundna tarmrörelser och sänker därmed risken för diarré som koffein kan orsaka. En annan fördel med ingefärste är att det minskar minnesproblem och förbättrar humöret.

4. Te med pepparmynta

Pepparmynta är väldigt fördelaktigt för kroppen. Då det kommer till koffeinabstinens kan te med pepparmynta lindra symptom som illamående, huvudvärk och stress.

Dess regelbundna konsumtion lindrar också spänning och oro eftersom den driver kroppen till ett tillstånd av lugn då man är upp i varv. Ett bra alternativ är att dricka en kopp te med pepparmynta då du känner effekten av koffeinabstinensen.

5. Vitlökste

Vitlökste motverkar koffeinabstinens

Te med vitlök kan också hjälpa lindra abstinensens symptom. Eftersom vitlök är känd som en utmärkt naturlig antibiotika konsumerar många vitlökste för att minska ens risk att smittas av förkylning och för att förstärka ens immunsystem. Få människor vet dock att det även kan hjälpa vid koffeinabstinens tack vare dess lugnande effekter.

Precis som prebiotiska drycker underlättar vitlökste naturliga tarmrörelser och hjälper kroppen att bli av med toxiner som kan orsaka sjukdom.

Drick det två gånger per vecka så kommer du snart att märka resultat.

6. Kamomillte

Kamomill är en ört som kommer från Västeuropa och karaktäriseras av sin arom och svagt beska smak. Den har många hälsofördelar tack vare sina karminativa och lugnande egenskaper, samt att den förbättrar matsmältningen och lindrar muskelspasmer.

Kamomillte lindrar ångest och stress. Därför är det perfekt då man lider av koffeinabstinens då det reglerar höga energinivåer.