9 fascinerande kaffefakta som du kanske inte kände till

9 fascinerande kaffefakta som du kanske inte kände till

Senaste uppdateringen: 16 april, 2019

Vi dricker det varje dag. Det är en ursäkt att umgås med vänner eller familj, och dess arom får oss att må bra under kalla kvällar. I den här artikeln tar vi upp några intressanta kaffefakta som du kanske inte kände till.

I den här artikeln tar vi en titt på några intressanta fakta om vår bästa vän kaffet.

Kaffefakta som kommer att förvåna dig

Det finns människor som inte kan leva utan en ångande kopp kaffe. Det är den bästa väckarklockan som finns och väcker oss efter lunch när vi hellre tar en tupplur istället för att arbeta.

Om du är ett fan av denna dryck bör du veta dessa intressanta kaffefakta:

1. Det är ursprungligen från Etiopien

Vill du lära dig några intressanta kaffefakta?

Kaffeplantan är den växt som ger kaffebönor och är ursprungligen från provinsen Kaffa i Abyssinia, Etiopien. I dessa höglänta länder växer den vilt.

Egenskaperna av den här drycken som spred sig runt om i världen var känd under 1000-talet av Galla-stammen. För att konsumera det blandade de det med djurfett. Senare introducerades den till Arabien, och därifrån till resten av planeten.

2. Ett kaffefakta de flesta känner till är att det produceras i tropiska länder

En tredjedel av världsproduktionen är koncentrerad till Brasilien. Övriga länder som producerar ditt kaffe till frukosten är bland annat Colombia, Vietnam och Indonesien.

3. Det finns två huvudtyper av kaffe

Kaffe och kaffebönor

Även om “arabiskt” kaffe (Coffea arabica) är vanligare finns det också en annan typ som kallas “kanephoros” (Coffea canephora) som är starkare och surare.

Den första representerar 75% av världsproduktionen och dess odling är mer känslig. Den andra används för att producera snabbkaffe och blandningar och är mer resistent än det arabiska kaffet.

4. Det var känt som “arabiskt vin”

När européerna kom i kontakt med den arabiska kulturen var den mörka drycken som folk dagligen konsumerade en av de saker de uppmärksammade.

På den tiden, kallades den i öst den “Qahwat-al-bun” som grovt översätts till engelska som “bönans vin”. Vad som tidigare var “Qahwat” (cajua), kallades “Kahveh” (kajve) på turkiska, och därifrån till andra språk på liknande sätt: kaffe på engelska, italiensk caffe och café på spanska, portugisiska och franska.

På japanska uttalas kaffe “Koji” och “Kafei Guan” på kinesiska.

5. De första kaféerna var engelska

fakta kaffe

När väl kaffe korsade den europeiska kontinenten antogs det av britterna, som redan konsumerade te från Asien. Det första kaféet öppnade 1652 i London. Dessa platser var inte bara för till för att dricka kaffe, utan också för möten mellan politiker, konstnärer, tänkare, filosofer och advokater. Av detta skäl ville åklagaren till kung Charles II stänga dem 1676, men utan framgång.

Vid år 1700 hade den brittiska huvudstaden inte färre än 2 000 kaféer i drift. I Berlin öppnades det första kaféet 1670 och i Paris år 1686. I denna anläggning uppfann de också en ny teknik för att förbereda drycken: genom att pressa bönorna och hett vatten genom ett filter.

Ett litet kaffefakta i Ryssland (där det var förbjudet med kaffe och kunde leda till tortyr och stympning): Om den tsaristiska polisen hittade någon med nervkris sa man att personen hade konsumerat denna dryck.

6. “Skicka vidare” är ett intressant kaffefakta få känner till

Ett annat kaffefakta som är mer aktuellt har att göra med en solidaritetsakt med grannarna. Traditionen började i den italienska staden Neapel.

Tanken är att du betalar för en kaffe till nästa kund. De som inte har råd med en kopp kan gå till platser som tillåter detta och njuta av en kaffe som betalas av en anonym person.

7. Demondrycken

bönor

Vi vet inte om denna legend är sann eller inte, men det är värt berättelsen. Katoliker bad påve Clemens VII att förbjuda konsumtionen av kaffe som en dryck gjord av djävulen. Detta beror på att det produceras av araberna. Kyrkans troende ansåg det som “kättarnas sak”.

Den Helige Fadern kunde emellertid inte motstå frestelsen (aldrig bättre sagt) när han väl smakade en kopp kaffe. Man tror att orden som uttalades av påven var: “Det är en så läcker dryck att det skulle vara synd ifall den bara ska drickas av kättare. Vi kommer att besegra Satan genom dess välsignelse. Den innehåller inget dåligt för en god kristen.”

8. Den falska doften av kaffebutiker

Vad skulle ägarna till de första kaféerna i England säga om de såg en lokal som Starbucks? De skulle säkert bli chockade av många saker, men mestadels för en sak i synnerhet: det sägs att de använder konstgjorda luftfräschare i sina kaféer och anläggningar.

På detta sätt, kan doften av kaffe på gatan leda in oss, och vi går utan tvekan fram för att köpa dess produkter. Om du funderar, har det kanske hänt dig att även när du bara passerar ett kafé att du får ett väldans sug efter kaffe.

Vad skulle det vara bra för? Eftersom de vet hur man kan dra nytta av våra instinkter!

9. Kaffe fungerar som ett gödningsmedel

Ett intressant kaffefakta är att det är bra för huden

Resterna av kaffe kan användas för att gödsla trädgårdar och fruktträdgårdar på grund av dess höga kväveinnehåll. Malt kaffe tillför också jorden med spårämnen, till exempel fosfor och kalium.

Vi rekommenderar att du inte kastar bort resterna efter att ha gjort en kopp kaffe… bättre att använda den på dina växter!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.