Willis-Ekboms syndrom: 7 effektiva behandlingar

För att förbättra eller lindra rastlösa ben, eller Willis-Ekboms syndrom, kan man till exempel prova att tillsätta lite motion i vardagen. Motion hjälper eftersom det aktiverar cirkulationen och tillför syre till olika delar av kroppen.
Willis-Ekboms syndrom: 7 effektiva behandlingar

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2019

Willis-Ekboms syndrom, eller rastlösa ben, är ett litet men irriterande problem som många i populationen lider av då de försöker somna om kvällen.

Detta tillstånd ligger i ett neurologiskt problem och karaktäriseras av kramp och stickande känsla i extremiteterna, speciellt i benen.

Detta obehag försvinner om man rör på sig genom att stiga upp och gå runt.

De enkla handlingarna av att sitta på en stol eller på soffa, och att lägga sig kan sätta igång dessa obehagliga sensationer.

Håll i åtanke att man lider av ett kroniskt neurologiskt problem.

En sak man vet om Willis-Ekboms syndrom är att de flesta fall har genetisk bakgrund, men vissa patienter med detta tillstånd lider också av associerade tillstånd: njurproblem, vitaminbrist, graviditet och bieffekter av vissa mediciner mm.

Ett terapeutiskt tillvägagångssätt är därför baserat på att förbättra patientens livskvalitet. För detta krävs en mångfasetterad strategi.

För det första skriver man ut recept för medicin till patienten, och dessa kan inkludera dopaminagonist, antiepileptika eller opioider.

De icke-farmakologiska angreppssätten är de som vi vill behandla i denna artikel.

1. Pneumatisk kompress för Willis-Ekboms syndrom

Du kanske inte har hört talas om pneumatisk kompress innan. Det är dock viktigt att notera att det är en av de effektivaste behandlingarna för rastlösa ben.

Kompressen förbättrar cirkulationen i benen och förebygger formning av blodproppar.

En av orsakerna till denna rubbning är låg koncentration av syre i extremiteterna. Tack vare kompressapparaten “återaktiveras” cirkulationen som om man motionerade medan man vilade.

Denna metod är användbar och värd att prova. Det är tillräckligt att använda den i en halv timme eller 45 minuter innan man lägger sig.

Man kan finna denna typ av kompressapparat i ortopediska butiker och specialiserade apotek.

2. Vitaminer och mineraler som man kan lägga till i kosten

Din läkare kommer att göra analyser och test för att ta reda på om ditt Willis-Ekboms syndrom är orsakad av brist på mineralämnen så som järn, eller andra näringsämnen, till exempel D-vitamin.

För att förebygga och behandla denna typ av neurologiska rubbning är det väsentligt att man inte glömmer att äta tillräckligt stora mängder av dessa essentiella näringsämnen:

  • Magnesium
  • Vitamin D, C och E
  • Järn

3. Motion kan hjälpa behandla Willis-Ekboms syndrom

Aerobic för att behandla Willis-Ekboms syndrom

Aerobisk motion innebära rörelsemönster som tillåter ökad syretillförsel till blodet utan att träningsformen är för tung eller intensiv. Dessutom förbättrar detta lungkapaciteten och hjälper ta hand om hjärt- och kärlhälsan.

Se till att göra några av dessa enkla övningar varje dag.

  • En halv timmes promenad
  • Simning
  • Cykling
  • Dans
  • Zumba
  • Aerobic
  • Tennis

4. Yoga, avslappning och stretch

Som du redan vet har yoga en effekt på både det fysiska och mentala tillståndet. Detta hjälper att lindra stress och ångest medan man uppnår ett stadium av inre ro och man får njuta av bättre vila om natten.

Yogan har också en otrolig effekt som en del av behandling av rastlösa ben.

Yoga och stretch hjälper eftersom:

  • Att stretcha förbättrar cirkulationen och muskeltonande.
  • Träningsformen innebär även andningstekniker som förser kroppen med mera syre.

Därför bör man utföra en yogasession hemma varje dag, eller gå på yogaklass där en instruktör kan ge tips på de bästa formerna av träning för din situation.

5. Binda fötterna

Fotbandage för Willis-Ekblom syndrom

Det finns specifika kompressionsbandage för fötterna som har följande syfte: applicera tryck på vissa områden på fotsulan och stimulera cirkulationen i de nedre extremiteterna för att lindra syndromet.

Det ger bäst effekt om man lär sig att sova med dessa speciella bandage runt fötterna.

6. Värme-kyla behandlingar

Du kanske har hört att värme-kyla behandlingar är väldigt populära och det betyder absolut inte att de skulle vara mindre effektiva.

Något så enkelt och billigt som att applicera en köldkompress och därefter en värmekompress kan förbättra cirkulationen och lindra kramp och stickande känsla medan man får sova bättre om natten.

7. Teer för rastlösa ben

Innan du testar någon av dessa teer för att behandla Willis-Ekboms syndrom är det bäst att prata med din läkare.

Glöm inte att din behandling kommer vara väldigt specifik och vissa medicinalväxter kan interagera med dina mediciner.

Det är bäst att inta en eller två koppar av dessa teer dagligen. Det ideala är att dricka en kopp innan man ska lägga sig.

Dessa är de mest effektiva naturliga teerna för rastlösa ben:

  • Salvia
  • Vänderot
  • Lindblommor
  • Vit havtorn
  • Fräken

För att sammanfatta kan de ovannämnda medicinska tillvägagångssätten och andra strategier förbättra livskvaliteten anmärkningsvärt, trots att det handlar om en kronisk rubbning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chik, Y., Charlene, G., & Salas, R. (2010). Metodología, diagnóstico y terapéutica para el síndrome de piernas inquietas TT  – Updating restless legs syndrome. Salud(i)Ciencia (Impresa). https://doi.org/10.2197/ipsjjip.19.153
  • Diego Garcia­Borreguero, I. C. (2017). Síndrome de las piernas inquietas. BMJ.
  • Allen, R. P., Picchietti, D., Hening, W. A., Trenkwalder, C., Walters, A. S., Montplaisi, J., … Zucconi, M. (2003). Restless legs syndrome: Diagnostic criteria, special considerations, and epidemiology. A report from the restless legs syndrome diagnosis and epidemiology workshop at the National Institutes of Health. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(03)00010-8

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.