Periodisk fasta och huskurer för viktminskning

Periodisk fasta och huskurer för viktminskning

Senaste uppdateringen: 25 november, 2018

Söker du ett effektivt sätt att gå ner i vikt? I denna artikel ska vi ge dig tips och råd på bra mat samt huskurer för viktminskning som ger resultat också på lång sikt.

Att gå ner i vikt är ett stort behov för många i dessa dagar, inte bara för att kompensera för julens frosserier eller för att se bra ut i bikini eller badbyxor på stranden. Det kan minst lika gärna vara en fråga om hälsa, för att må bra och bättre hänga med i det höga tempot.

Men här är en varning på sin plats! Att banta är inte alltid detsamma som att gå ner i vikt hälsosamt. Det hälsosamma sättet är att minska andelen kroppsfett, vilket inte alltid är vad som sker med en diet.

Läs vidare så ska du få lära dig om periodisk fasta, några hjälpsamma livsstilsråd och några effektiva huskurer för viktminskning.

Hur man uppnår viktminskning

För din hälsa och i sin tur din figur är det viktigaste att eliminera eller minska fettansamlingar i din kropp. Det är detta överskott som verkligen är skadligt. Problemet är att det inte bara är socioekonomiska faktorer som orsakar viktökning. Faktum är att det oftast är helt andra orsaker som ligger bakom och det är viktigt att identifiera dessa för att åstadkomma en positiv förändring.

De vanligaste orsakerna är en stillasittande livsstil, dåliga matvanor, en stor tendens att inte göra några uppoffringar och att istället tillfredsställa sina önskningar närhelst de dyker upp. Allt detta gör att din kropp utvecklar en lägre ämnesomsättning vilken också påverkas av faktorer som ålder och andra faktorer. Kroppen ackumulerar alla produkter som den inte använder och inte kan göra sig av med tillräckligt snabbt, vilket oundvikligen ökar andelen kroppsfett, och därmed din vikt.

Så för att gå ner i vikt på ett långsiktigt sätt, och för att uppoffringen ska vara värt något, duger det inte med dessa slumpmässiga, sporadiska “mirakeldieter”. Istället är det en radikal förändring i din livsstil som behövs. Om detta inte kommer på plats återfår du snart kilona igen.

Många brukar dessutom glömma att mirakeldieter ökar risken att utveckla sjukdomar på grund av brist på vitaminer och andra näringsämnen som är väsentliga för att hålla sig frisk.

Med alla “magiska formler” som finns för att gå ner i vikt tillkommer även skräcken för uppoffringarna som krävs. Det resulterar i att få människor är villiga att göra något så enkelt som att hålla en jämvikt mellan matintag och faktiskt behov.

Periodisk fasta – hur du “bränner” ditt ackumulerade fett

Det finns en metod som nyligen upptäckts som innebär en bra kompromisslösning: periodisk fasta. Denna typ av “diet” är enkel och innebär ingen större uppoffring. Den bygger på att hjälpa kroppen att förändra sättet den förbrukar energi. Precis som om du skulle konvertera din bil till att gå på ett annat bränsle går du från “socker- och kolhydratsförbränning” till “fettförbränning”, med fett som ditt huvudbränsle. Vi kommer att förklara detta i detalj.

Detta enkla sätt att banta består i att schemalägga dina måltider väl och på ett sådant sätt att du ökar tidsintervallet mellan dem. Det resulterar i att din kropp börjar förbränna ackumulerat fett utöver det socker som förbränns omedelbart efter en måltid.

För att “tvinga” in kroppen i denna förändring bör du starta med ett 16-timmarsintervall utan matintag. Var inte rädd! Det är enklare än det låter.

Tänk på att kroppen behöver 6 till 8 timmar för att förbruka sina glykogenreserver (snabb energi lagrad som socker). Efter den tidsperioden har kroppen förbrukat sina “sockerreserver” och den försöker sedan få energi genom att bränna ackumulerat fett.

Det innebär att om du återfyller ditt glykogenförråd genom att äta på nytt inom åtta timmar kommer din kropp aldrig att använda sina fettreserver som bränsle. Om du däremot går till “fettförbränningsläge” kommer det resultera i en successiv minskning av din vikt och en proportionell ökning av ditt fysiska välbefinnande.

Viktminskning1

Hur man utför en periodisk fasta

Det finns olika sätt att göra detta möjligt. Ett av alternativen är att inte äta frukost och låta lunchen bli ditt första mål för dagen. Du kan givetvis dricka kaffe på morgonen, men utan mjölk och om du önskar sötning kan du ersätta socker med ett naturligt sötningsmedel som stevia eller honung. Naturligtvis ska du inte äta mer än vanligt till lunch för att “kompensera” för den uteblivna frukosten.

Du kan heller inte äta vad som helst: du måste radikalt eliminera skräpmat samt minska mängden socker och ersätta det med “bra fett”, som kokosolja, olivolja, smör, ägg, avokado, och valnötter.

Till exempel kan du ta en sked kokosolja på eftermiddagen när de åtta timmarnas fasta har passerat. Detta stimulerar fettförbränningsprocessen och det har också en direkt effekt på sköldkörtelstimulansen, med vilken du också kan öka din ämnesomsättning och stärka fettförbränningen.

Effekten är inte omedelbar: det tar ett par veckor innan kroppen ställer om sig fullt ut, men när den väl börjat gå över från att bränna socker till att bränna fett kommer du att märka hur ditt sug efter söt och onyttig mat börjar försvinna (eftersom kroppen använder fett för sitt energibehov och inte behöver socker).

Rekommendationer för viktminskning

Som vi konstaterade i inledningen är det avgörande att ändra dina vanor för att lyckas med viktminskning och ta hand om din fysiska och emotionella hälsa. Att kombinera periodisk fasta med huskurer för viktminskning kan vara en effektiv metod för att uppnå målen. Följ gärna även nedan rekommendationer som komplement till huskurer för viktminskning:

Drick mycket vatten

Det underlättar bantningsprocessen, hjälper kroppen att bryta ner fett, och hjälper till att eliminera hungerskänslan. Drick 8-10 glas vatten (2 liter) om dagen.

Eliminera socker och alkoholhaltiga drycker

Du måste även eliminera choklad och godis. I deras ställe äter du frukt, speciellt apelsiner och grapefrukt. Alkohol skall undvikas eftersom det förbränns som socker.

Undvik vätskedrivande

Undvik att ta vätskedrivande medicin för att gå ner i vikt. Eliminering av överflödig vätska från kroppen gör att ditt blodtryck går ner (hypotoni). Detta gör att du känner dig trött, illamående och utmattad, vilket försvårar din viktnedgång.

Tänk på vad du äter och hur du tillagar maten

Detta innebär att du bör sluta äta “skräpmat” och mättat fett, och minska mängden mjöl, potatis, ris, och rött kött. I deras ställe äter du kyckling, fisk och alla sorters grönsaker. Om du inte kan undvika att äta mellan måltiderna kan du dricka te, ta en tomat eller tomatjuice, eller någon typ av spannmål (majsflingor eller havre). Det spelar inte bara roll vad du äter, utan hur du tillagar maten är också viktigt. De bästa sätten att laga kalorisnål mat är genom ångning, kokning eller att använda ugnen.

Stillasittande

Undvik att sitta framför TV:n eller datorn under en längre tid. Att ha en allmänt stillasittande livsstil eller att sitta mer än 4 timmar i streck har en negativ påverkan på glukos- och fettnivåerna i kroppen. Enligt olika studier ökar varje timme som du sitter ner risken för hjärtsjukdom med 18%. Om du måste sitta under en längre tid är det nödvändigt att bryta mönstret en gång i halvtimmen eller timmen med minst fem minuter av aktivitet eller måttlig motion.

Ät på små tallrikar

Enligt studier från University of Utah finns det en lucka mellan den tid en person har slutat äta och ögonblicket då magen känns full. Genom att använda små tallrikar äter du automatiskt mindre portioner. På detta sätt får hjärnan, när tallriken är tom, signalen att du har ätit klart. Resultatet blir att du undviker att äta “lite för mycket”.

Peppar aktiverar ämnesomsättningen

Kryddor

Använd peppar, ingefära, curry och cayennepeppar i din matlagning. Dessa termogena livsmedel aktiverar din ämnesomsättning och hjälper dig att bränna kalorier mycket snabbare. De motverkar också halsbränna och svullnad samt förbättrar matsmältningen.

Motion

En halvtimmes promenad om dagen kan vara mycket effektivt. När det är möjligt, ta alltid trapporna istället för hissen.

Handla inte mat när du är hungrig

Det är inte ett skämt. Att handla mat när du är hungrig stimulerar din hunger ytterligare och du kan frestas att köpa mer mat än nödvändigt och även äta mer fet och dålig mat.

Populära huskurer för viktminskning

Huskurer för viktminskning riktar sina insatser mot att stimulera levern och matsmältningssystemet naturligt, vilket gynnar viktminskningsprocessen. Nedan ger vi några förslag på huskurer för viktminskning som är effektiva för detta syfte.

  • Ta 1 sked utspädd äppelcidervinäger med en nypa bikarbonat i ett glas vatten 30 minuter före varje måltid.

Örter och teer i huskurer för viktminskning

  • Te på kransborre: 1 tsk i 2 dl varmt vatten. Drick två mycket varma koppar om dagen i 15 dagar. Gör inte detta om du är gravid, eller lider av magkatarr eller magsår.
  • Rött te och kardemumma: Värm 1 liter vatten och tillsätt 2 matskedar te och 5 teskedar kardemumma. Drick 1 kopp om dagen. Gör inte detta om du är gravid, eller lider av magkatarr eller magsår.
  • En örtblandning med selleri, rova och persilja: Skölj och hacka 3 selleristjälkar, en näve persilja och 2 rovor. Koka i en halv liter vatten i 15 minuter. Drick det flera gånger om dagen.
  • Blåstång, maskros och gurkmeja: Blåstång är rikt på mineraler som jod, kalium, magnesium, kalcium och järn, vilket är nödvändigt för sköldkörtelns funktion i energiförbrukningen. Maskros stimulerar levern och matsmältningssystemet naturligt och gurkmeja är en effektiv antioxidant. Kombinationen av dessa tre livsmedel gynnar viktminskningsprocessen mycket effektivt.

Grönsaker och frukter som huskurer för viktminskning

  • Morotsjuice: Mixa 3 oskalade, vältvättade morötter. Drick tre gånger om dagen mellan måltider.
  • Kronärtskocka är populärt i huskurer för viktminskning. För att göra kronärtskocksvatten: Koka 3 kronärtskockor i en halv liter vatten i 15 minuter. Drick det flera gånger om dagen.
  • Smoothie med grönt äpple och ananasjuice. Skölj och skär ett grönt äpple i fjärdedelar och mixa dem med ett glas ananasjuice. Drick den varje morgon.
  • Ät persilja, äppelcidervinäger och hårdkokta ägg. Dessa livsmedel bidrar till viktminskning eftersom det går åt mer energi till att förbränna dem än vad de ger.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.