Hur fungerar hormondieten?

Våra hormoner är nyckeln till att kroppen ska kunna fungera optimalt. De reglerar många och varierande funktioner som transport av ämnen, humör, reproduktion och ämnesomsättning. Är det möjligt att man med hormondieten kan balansera det endokrina systemet och hjälpa oss att gå ner i vikt?
Hur fungerar hormondieten?
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Enligt idén som utvecklas i boken The Hormone Diet så är det möjligt att reglera det endokrina systemet genom vår kost. Enligt dess författare, Dr. Natasha Turner, finns det cirka 16 typer av hormoner som påverkar vår förmåga att gå ner i vikt. Med hjälp av hennes bok ska vi ta en titt på hur hormondieten fungerar.

Några av dem som påverkar kan klassificeras som insulin, könshormoner, stresshormoner och humörhormoner. Denna typ av kostplan är avsedd för att gå ner i vikt och förbättra ens hälsa, och den fokuserar på sambandet mellan hormonernas funktioner och viktminskning. Låt oss titta lite närmare på den.

Hormondieten: en kost för viktminskning

Hormondieten utlovar viktminskning tack vare återupptagandet av hormoner. Den bygger på tanken att en hormonell funktionsstörning är anledningen till att vissa människor har svårt att gå ner i vikt. Att korrigera hormonella obalanser i kroppen skulle då alltså möjliggöra viktminskning och viktupprätthållande över tid.

Den främjar också en bättre övergripande hälsa samt avgiftning av kroppen. För att uppnå detta är nycklarna våra matvanor, vår fysiska träning och våra näringstillskott. Enligt teorin kan man uppnå hormonell reglering genom maten man intar, tidpunkten på dagen då man äter och vissa andra kompletterande livsstilsvanor.

Hormoner i blodet.
Hormondieten är baserad på balansen av hormoner i människokroppen.

Hur fungerar hormondieten?

Dieten är utformad för att genomföras i tre steg och varar sammanlagt i sex veckor:

Steg 1: Två veckors avgiftning

Det första steget handlar om att korrigera specifika matvanor och sluta äta vissa livsmedel och näringsämnen som kan vara skadliga.

Alkoholhaltiga drycker, koffeinhaltiga drycker, gluten, tillsatt socker, mejeriprodukter, rött kött och citrusfrukter är inte tillåtna livsmedel. Samtidigt rekommenderar dieten att ökat intag av grönsaker, frukt, fisk, soja, vegetabiliska drycker, nötter och glutenfria fullkorn.

Med författarinnans egna ord kan man definiera dieten som en medelhavsdiet med lågt glykemiskt index.

Steg 2: Återinförandet av kost

I den andra fasen kan man återinföra en del av de livsmedel som inte är tillåtna under de första veckorna. Listan är lång och du måste alltid vara uppmärksam på den individuella toleransen för var och en av dem. Dessutom uppmuntras det att man helt slutar konsumera ett stort antal ultrabearbetade livsmedelsprodukter.

Steg 3: Kompletterande åtgärder till hormondieten

Slutligen, i ett tredje steg, förespråkar man fysisk träning för att aktivera hormoner och känslomässigt välbefinnande, dessutom bör man ta åt sig vissa råd för kvalitetssömn och stresshantering.

Är hormondieten dålig för din hälsa?

Om vi ​​tittar på de vanor som främjas av hormondieten kan vi inte säga att det är en dålig eller farlig kost för vår hälsa. Att ägna sig åt kaloriminskning, utan att det förvandlas till en allvarlig kalorirestriktion, samt främja intaget av hälsosammare livsmedel är grunden för många effektiva metoder för viktminskning.

Dessutom begränsar hormondieten konsumtionen av industriellt bearbetade livsmedel, vilket är en generellt bra rekommendation. Dessa typer av produkter bör inte finnas i någon typ av diet, även om man inte vill gå ner i vikt.

En annan av dess starka sidor är att den, förutom att fokusera på mat, sätter fokus på sömn, känslomässig balans, och en minskning av stress – saker som vi bör undvika så mycket som möjligt – tillsammans med fysisk träning.

Men det är alltid tillrådligt för personer som vill gå ner i vikt att följa ett individualiserat program, ett som är baserat på just deras energibehov och dagliga aktivitet. Dessutom bör du gradvis anpassa planen till den viktminskning som faktiskt sker.

Halvfabrikat.
Hormondieten föreslår eliminering av bearbetade och ultrabearbetade livsmedel, vilket är bra för hälsan på flera sätt.

Problemet med hormonreglering

Det största problemet med hormondieten är att den utlovar hormonreglering, vilket forskningen fortfarande inte säkerställer som någonting möjligt. För närvarande finns det inga vetenskapliga bevis för att detta fungerar. Det finns böcker om hormondieten och hur man tillämpar den, men de finner inte stöd av vetenskapliga studier.

Som vi har sett är hormoner en del av vår organisms allmänna funktion, bortom regleringen av kroppsvikt. Det är därför det kan vara kontraproduktivt att försöka kontrollera dem endast i syfte att gå ner i vikt.

Dessutom utlovar denna diet en omfattande viktminskning på så lite som två veckor, vilket skulle vara ohälsosamt och orealistiskt. Det, i sin tur, kan ha en negativ inverkan på ämnesomsättningen, vilket kan leda till en efterföljande viktökning.

Så fungerar hormondieten: ännu en kostplan för viktminskning

Som vi har sett kan hormondieten för tillfället bli klassificerad som en viktminskningsdiet. Även om den främjar hälsosamma kostvanor och livsstilsmönster så är det osannolikt att den passa för alla. Många gånger är en snabb viktminskning inte en optimal strategi för att gå ner i vikt på lång sikt. Sammanfattningsvis, se till att denna typ av diet passar för din livsstil innan du hoppar in i den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Byrne NM, et al. Intermittent energy restriction improves weight loss efficiency in obese men: the MATADOR study. International Journal of Obesity. Agosto 2017. 42-129-138.
  • Leibel RL, Rosenbaum M, Hirsch J. Changes in energy expenditure resulting from altered body weight. New Journal England of Medecine. Marzo 1995. 9;332(10):621-8.
  • Mann T, et al. Medicare’s search for effective obesity treatments: diets are not the answer. The American Psychologist. Abril 2007. 62(3):220-33.
  • Ogilive RP, Patel SR. The epidemiology of sleep and obesity. Sleep Health. Octubre 2017. 3(5):383-388.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.