Egenskaper och fördelar med vegetabilisk mjölk

För dem som är laktosintoleranta finns det ett brett utbud av vegetabilisk mjölk som kan ersätta komjölk. Varför rekommenderas de av experter? Vilka är fördelarna? Idag berättar vi allt du behöver veta.
Egenskaper och fördelar med vegetabilisk mjölk
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vegetabilisk mjölk är en produkt som har blivit alltmer populär och lättillgänglig under de senaste åren. Många väljer dessa drycker för att ersätta komjölk eftersom de är ett utmärkt alternativ för dem som är laktosintoleranta. Det är dock viktigt att ha vissa saker i åtanke angående märkningen för att garantera en god näringskvalitet i den produkt du väljer. Idag tittar vi närmare på fördelar med vegetabilisk mjölk.

Ja, vilka är de potentiella fördelarna med vegetabilisk mjölk? När rekommenderas det att man tar till dessa alternativ? Det här är bara några av de många frågor som folk har om dessa produkter.

För att ge dig en bättre förståelse kommer vi nu att berätta mer om deras egenskaper och användningsområden.

Fördelar med vegetabilisk mjölk: en ersättning för mjölk

Mjölk är en produkt som har en mycket hög näringstäthet. Det är dock inte ett bra alternativ för personer som har utvecklat laktosintolerans. Det finns vissa sorter av mjölk som saknar detta socker som orsakar obehag, men deras egenskaper, vad gäller smak och konsistens, är inte helt samma som originalet. Därför kan skillnaden i bland annat smak vara svår att acceptera för vissa.

Här kan vegetabilisk mjölk vara ett utmärkt alternativ med tanke på näringsämnena de erbjuder. Deras protein- och fettinnehåll är inte på samma nivå, men de är lämpliga vid hypokaloridieter så länge de inte innehåller tillsatt socker.

Ibland berikar man dessa produkter med viktiga näringsämnen, som B-vitaminer. Enligt en studie som publicerades i tidskriften Subcellular Biochemistry är dessa vitaminer viktiga när det gäller att metabolisera energi. Att införliva dem i din kost i rätt mängd minskar risken för skador på celler och DNA.

vegetabilisk mjölk av frö
Vegetabilisk mjölk kan vara ett bra alternativ till komjölk för personer som är laktosintoleranta.

Fördelar med vegetabilisk mjölk: den är lättare att smälta

En av de mest anmärkningsvärda sakerna med vegetabilisk mjölk är att den är mycket lätt att smälta. Med tanke på att dessa produkter innehåller så pass lite fett och protein, passerar de genom matsmältningssystemet snabbare och utan att orsaka obehag.

De är därför ett bra alternativ att använda i kaffe eller matlagning för dem som lider av mag- eller tarmproblem. Vegetabilisk mjölk fungerar perfekt med frukt, så du kan använda dem för att göra smoothies.

Men om du tenderar att lida av problem relaterade till tarmtransiten eller matsmältningsprocessen, bör du prata med en specialist innan du börjar dricka dessa produkter. Ibland är dessa störningar associerade med tarmdysbios. Enligt en studie publicerad i Journal of Biomedical Science kan tillskott med probiotika hjälpa till att lösa detta problem.

Vegetabiliska mjölkprodukter innehåller protein

Proteinerna som finns i vegetabilisk mjölk har inte ett högt biologiskt värde. Dessutom är andelen lägre än i komjölk. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vegetabilisk mjölk också innehåller denna typ av näringsämnen.

De är ett utmärkt alternativ för dem som följer en vegansk kost eftersom de hjälper till att uppfylla proteinkraven. Det är dock viktigt att notera detta lägre biologiska värde, vilket innebär att de saknar essentiella aminosyror.

Därför bör de inte vara din enda proteinkälla. Snarare bör du kombinera dem med andra växtprodukter som innehåller dessa mikronäringsämnen. För att garantera ett optimalt intag bör du ta råd från en nutritionist.

Intresserad av att lära dig mer? Då bör du läsa detta: 5 proteinshakes och smoothies för att förbättra din träning

Var försiktig med drycker som innehåller socker

När du köper vegetabilisk mjölk bör du vara särskilt uppmärksam på deras näringsvärde och innehållsförteckning. Vissa sorter innehåller tillsatt socker. Denna ingrediens är till för att förbättra mjölkens smak, men det minskar också avsevärt näringskvaliteten.

Enligt en studie som publicerades i tidskriften Advances in Nutrition ökar intaget av enkla sockerarter risken för att utveckla metaboliska sjukdomar. Därför kan tillsatsen av denna typ av kolhydrater i vegetabilisk mjölk påverka din hälsa och öka risken för att du utvecklar diabetes.

Det är viktigt att du noggrant läser innehållsförteckningen och näringsinnehållet för dessa produkter. På så sätt kan du välja sorter som är fria från tillsatt socker. Du bör också dricka de varianter som innehåller en större andel vegetabiliska produkter i kompositionen, såsom ris eller havre.

vegetabilisk mjölk av havre
Havremjölk och rismjölk utmärker sig för sin goda smak. Dessutom är de ofta fria från tillsatt socker och kan ersätta mjölk i många recept.

Du kan inkludera dessa produkter i din vanliga kost

Experter rekommenderar inte att man ersätter komjölk med vegetabilisk mjölk om det inte finns något fysiskt behov (till exempel laktosintolerans eller allergi mot mjölkprotein). Detta innebär dock inte att du inte kan lägga till dessa produkter i din dagliga kost ändå.

När målet är att skapa en välsmakande vätskebas för en shake eller smoothie är vegetabiliska drycker ett bra alternativ eftersom de är mer lättsmälta än mejeriprodukter. Du bör dock komma ihåg att välja sorter utan tillsatt socker. Annars får du bara i dig en produkt med ett undermåligt näringsvärde.

Slutligen, kom ihåg att vissa vegetabiliska mjölkprodukter är rika på vitaminer och mineraler. Dessa produkter är särskilt fördelaktiga för att förhindra brister på dessa näringsämnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mikkelsen K., Apostolopoulos V., B Vitaminas and ageing. Subcell Biochem, 2018. 90: 451-470.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
  • Tsai YL., Lin TL., Chang CJ., Wu TR., Lai WF., et al., Probiotics, prebiotics and amelioration of diseases. J Biomed Sci, 2019.
  • Vanga SK, Raghavan V. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?. J Food Sci Technol. 2018;55(1):10-20. doi:10.1007/s13197-017-2915-y
  • Rizzo G, Baroni L. Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets. Nutrients. 2018;10(1):43. Published 2018 Jan 5. doi:10.3390/nu10010043
  • Aboulfazli, F., Shori, A. B., & Baba, A. S. (2016). Effects of the replacement of cow milk with vegetable milk on probiotics and nutritional profile of fermented ice cream. LWT, 70, 261–270. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.02.056

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.