Lär dig om vitamin B6 och dess fördelar

Vitamin B6-brist kan orsaka hälsoproblem såsom anemi och hudsjukdomar. Men varför är detta vitamin så viktigt? Vilka är dess fördelar? I denna artikel berättar vi mer om det!
Lär dig om vitamin B6 och dess fördelar
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 31 januari, 2023

Vitamin B6-brist kan orsaka hälsoproblem såsom anemi och hudsjukdomar. Men varför är detta vitamin så viktigt? Vilka är dess fördelar? I denna artikel berättar vi mer om det!

Vitamin B6 tillhör gruppen vattenlösliga vitaminer och lagras därmed inte i kroppen. Kroppen utsöndrar överskott av B6 genom urinen. Vitamin B6 måste vi därför konsumera regelbundet genom kosten.

Vitaminet finns naturligt i kött och fisk. Det finns även i stärkelsehaltiga livsmedel såsom potatis och vissa frukter samt som kosttillskott i form av pyridoxin.

Brist på detta vitamin kan orsaka anemi, kliande utslag, fjällande läppar, sprickor i mungiporna och svullnad i tungan. Dessutom kan ett underskott vara relaterat till depression, förvirring och funktionsfel i immunsystemet.

De kroppsliga funktionerna av vitamin B6

Vitamin B6.
Vitamin B6 spelar en viktig roll i förebyggandet av sjukdomar.

Det finns bevis som stöder det faktum att konsumtionen av detta vitamin, inom de rekommenderade doserna, orsakar positiva effekter i kroppen. Här är de viktigaste fördelarna:

  • B-vitamin kan sänka risken för hjärtsjukdomar genom att sänka homocysteinnivåerna. Men komplettering med vitaminet minskar inte risken för sjukdom om intaget via kosten är korrekt, enligt nyligen genomförda studier.
  • Å andra sidan kan personer med låga vitamin B6-nivåer ha en ökad risk för vissa cancerformer relaterade till matsmältningskanalen. Ett exempel är kolorektal cancer, enligt en studie publicerad i World Journal of Gastroenterology.
  • Det har också visats att de med normala B6-nivåer har bättre minne. Det verkar dock inte vara effektivt för att förbättra den kognitiva funktionen hos patienter med demens.
  • Dessutom spekulerar experter om det finns ett möjligt inflytande av vitamin B6 vid premenstruellt syndrom. Vissa artiklar antyder att tillskott med detta vitamin kan minska symtomen på premenstruellt syndrom och därmed minska humörsvängningar, irritabilitet och brist på koncentration.
  • Att konsumera detta vitamin för att minska illamående och kräkningar under tidig graviditet är rekommenderat om man gör det under medicinsk övervakning.

Överdos av vitamin B6

Sammantaget är det mycket osannolikt att en överdos av vitamin B6 skulle leda till förgiftning. Eftersom den är vattenlöslig och utsöndras i urinen är det svårt att nå höga koncentrationer i kroppen utan kosttillskott. Dock kan ett okontrollerat tillskott leda till överdos.

Detta är ett allvarligt hälsoproblem som kan skada nervsystemet vilket gör det svårt att kontrollera kroppsrörelser. Dessutom kan det också orsaka hudreaktioner, överkänslighet mot solljus, illamående och halsbränna. Därför är det mycket viktigt att endast ta detta tillskott under övervakning av en läkare.

Läkemedelsinteraktioner

Tillskott som innehåller detta vitamin kan interagera med vissa läkemedel:

  • Vissa antibiotika såsom cykloserin, vilket används för att behandla tuberkulos. Denna interaktion kan förvärra kramper och skada nervceller.
  • Läkemedel utformade för att behandla epilepsi vilket kan sänka halterna av detta vitamin.
  • Intag av teofyllin som används för att behandla astma kan också sänka B6-nivåerna och orsaka anfall.

Kroppsliga vitamin B6-behov

Några källor till vitamin B6.
Vitamin B6 fås genom en hälsosam och balanserad kost.

I vissa fall kan det förekomma ett tillskottsbehov, till exempel hos personer som följer en kost med högt proteininnehåll. Där har vitaminet en betydande roll i proteinnedbrytningen. Dessutom kan det vara viktigt att konsumera mer av vitaminet i situationer med en okontrollerad glukoskurva. Slutligen är det nödvändigt att övervaka intaget av detta mikronäringsämne vid anemi.

Det är dock anmärkningsvärt att nya studier ifrågasätter dess antioxidantroll och relation till komplexa sjukdomar. För närvarande tror experter att både ett underskott och överskott av detta vitamin kan ha negativa konsekvenser.

Sammanfattning

Vitamin B6 har olika funktioner i kroppen. Under normala förhållanden kan du få den mängd du behöver via din kost. Det kan dock förekomma fall där komplettering är nödvändig för att korrigera ett underskott eller förebygga sjukdom.

Trots det är det viktigt att inte missbruka multivitaminer. Rådfråga därför en läkare eller näringsläkare innan du konsumerar vitaminet. Om du upplever biverkningar, till exempel illamående, rekommenderar experter att du stoppar intaget.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.