Vi förklarar avitaminos - bristen på vitaminer

Avitaminos är ett bristtillstånd där kroppen inte får tillräckligt med vitaminer för att fungera korrekt. Varför uppstår det? Hur påverkar det vår hälsa? Fortsätt läsa för att lära dig mer!
Vi förklarar avitaminos - bristen på vitaminer
Marta Guzmán

Skriven och verifierad av nutritionist Marta Guzmán.

Senaste uppdateringen: 09 januari, 2023

Avitaminos är frånvaron eller bristen på vitaminer i kroppen. Detta är emellertid ett mycket sällsynt tillstånd. Hypovitaminosis, eller bristen på en typ av vitamin, till exempel vitamin D, är mycket vanligare. Vitaminer är nödvändiga näringsämnen för våra kroppar. Det är dock relativt lätt hänt att inte få i sig de rekommenderade dagliga doserna om du inte äter en balanserad kost som innehåller livsmedel från alla livsmedelsgrupper.

Orsaker till avitaminos

På det stora hela behöver våra kroppar relativt små mängder vitaminer om vi jämför med till exempel mängden protein och kolhydrater vi måste få i oss. Men många människor får ändå inte i sig tillräckligt med vitaminer.

bristen på vitaminer: en ärta på en tallrik
Restriktiva dieter och bantningskurer som begränsar vissa livsmedelsgrupper kan leda till avitaminos.

Mycket restriktiva dieter och bantningskurer kan leda till avitaminos. Dessa typer av dieter begränsar näringsintaget till den grad att det understiger det minsta rekommenderade vitaminmängderna. Men vi tänker inte bara på bantningskurer här. Denna näringsbrist i kosten kan även bero på yttre omständigheter som i fall av hungersnöd, torka, militära konflikter eller flyktingsituationer.

Emellertid härrör sig ofta detta tillstånd från personens frivilliga begränsningar av kosten. Detta kan bland annat vara alltför stränga dieter som saknar professionell övervakning och som utesluter grundläggande livsmedelsgrupper. Det kan också vara fallet vid ensidiga dieter som en person håller fast vid under längre perioder.

Du kanske är intresserad av den här artikeln: 6 mycket viktiga vitaminer du måste inkludera i din kost

Ökade näringsbehov kan leda till bristen på vitaminer

Det är också möjligt att utveckla en vitaminbrist på grund av till exempel amning. Ett snabbt utvecklingsstadium eller för mycket intensiv fysisk aktivitet kan också ligga bakom detta tillstånd. I dessa fall uppstår en brist trots att du äter mer eller mindre som du gjorde tidigare, eftersom det är situationer där du behöver ett högre intag av vitaminer.

En ökad vitaminförlust kan leda till bristen på vitaminer

Detta kan bli ett problem om det pågår under en längre tid. Det är också ganska vanligt när det gäller sjukdomar som manifesterar sig med symptom som kronisk diarré, såsom celiaki, inflammatoriska tarmsjukdomar eller matintoleranser.

Rökning kan leda till bristen på vitaminer

En studie publicerad i den medicinska tidskriften American Journal of Public Health visar på att denna vana vanligtvis förstör mycket av det vitamin C vi får i oss. Så öka din konsumtion av detta vitamin om du röker.

Alkoholism

Enligt en publikation i International Journal for Vitamin and Nutrition Research visar många patienter med kronisk alkoholism tecken på undernäring. Detta kan uppstå på grund av två skäl. För det första på grund av att de kanske inte äter ordentligt och att deras kost ofta saknar viktiga näringsämnen. För det andra förhindrar alkohol korrekt matsmältning och absorption av vitaminer.

Vitaminerna

Vitaminer startar och stimulerar biokemiska aktiviteter i kroppen som är nödvändiga för liv och hälsa. Därför är de väldigt viktiga!

Sammantaget kan du dela upp de 13 huvudsakliga vitaminerna i två grupper:

 1. Vattenlösliga vitaminer, som du måste få i dig varje dag eftersom du förbrukar dem nästan omedelbart.
 2. Icke-vattenlösliga eller fettlösliga vitaminer, som din kropp kan lagra i veckor eller månader.

För att förstå detta tillstånd bättre ska vi titta på vad som händer det uppstår en brist av dessa olika grupper av vitamin.

Avitaminos av vattenlösliga vitaminer

vitamin C livsmedel
Avitaminos av C-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer kan medföra utvecklingen av olika sjukdomar som påverkar din livskvalitet.
 • Brist på askorbinsyra eller C-vitamin kan leda till orala och dermatologiska förändringar samt hårförändringar och ökad känslighet för frakturer. Du kan också få skörbjugg om du har brist på detta vitamin.
 • Tiamin- eller vitamin B1-brist kan orsaka flera olika problem. Dessa är bland annat neurologiska, kardiovaskulära och psykiatriska störningar. Wernickes encefalopati och Korsakoffs sjukdom är också ett par kliniska tillstånd som kan uppstå på grund av tiaminbrist.
 • Riboflavin- eller vitamin B2-brist utlöser förändringar i slemhinnorna, särskilt i munnen och ögonen. Och det kan också leda till svullnad i tungan, torra ögon och envisa munsår.
 • Niacin- eller vitamin B3-brist manifesterar sig genom symptom på gastrointestinala och dermatologiska problem och demenssjukdomar. En sjukdom som kallas pellagra kan också uppstå.
 • Pantotensyra- eller vitamin B5-brist  kan orsaka dermatologiska störningar, problem med matsmältningen och neurologiska störningar.
 • En pyridoxin- eller vitamin B6-brist kan orsaka anemi och neurologiska störningar och matsmältningsproblem.
 • Folsyra- eller vitamin B9-brist kan ge upphov till olika problem. Främst kan denna typ av brist leda till megaloblastisk anemi. Vitaminet är också viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas korrekt.
 • En biotin- eller vitamin B8-brist kan orsaka kramper, alopecia, dermatit och försenad psykomotorisk utveckling.
 • Kobalamin- eller vitamin B12-brist kan orsaka anemi och neuromuskulära problem och blodproblem.

Avitaminos av fettlösliga vitaminer

 • Vitamin A spelar en mycket viktig roll för synen. Därför leder en brist på detta vitamin till nattblindhet. Dessutom kan det också försvaga immunsystemet.
 • D-vitamin är viktigt för benhälsan och för att minska risken för frakturer. Brist på detta vitamin är den vanligaste vitaminbristen.
 • K-vitaminbrist leder till blödningar särskilt hos nyfödda.
 • Vitamin E-brist kan orsaka hemolytisk anemi och neurologisk nedsättning.

Om du upplever att du har av någon av dessa brister är det viktigt att du tar upp det med din läkare. För att undvika dem bör du äta en hälsosam och balanserad kost där alla livsmedelsgrupper ingår. Dessutom, om du inte kan tillgodose alla dina vitaminbehov genom din mat, kan du alltid välja att äta ett vitamintillskott.

Rådfråga din läkare om de bästa alternativen för dig.

Orginalartikel


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Brown DD., Nutritional considerations for the vegetarian and vegan dancer. J Dance Med Sci, 2018. 22(1): 44-53.
 • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
 • Schectman G., Byrd JC., Gruchow WH., The influence of smoking on vitamin C status in adutls. Am J Public Heatlh, 1989.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.