Den bästa kosten för personer med celiaki

Nästan tre av fyra personer med celiaki vet inte om att de har det. Om du har celiaki och inte äter en glutenfri kost kan det innebära allvarliga skador på hälsan. I den här artikeln kan du lära dig hur du känner igen sjukdomen och även vilka livsmedel du bör undvika.
Den bästa kosten för personer med celiaki
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Den enda behandlingen för personer med celiaki är en strikt glutenfri kost under hela livet. Detta kan få dig att både må bättre och även reparera skador i tarmen En glutenfri kost går ut på att man eliminerar alla produkter som innehåller vete, korn, råg och havre. Man tillverkar vanligtvis livsmedel som till exempel mjöl, bröd, pasta och bakverk med dessa korn.

Vad är celiaki?

Säg nej till livsmedel med vete.

Celiaki är en kronisk inflammation i matsmältningssystemet. Den inträffar när kroppen har en permanent intolerans mot ett protein som kallas gluten. Detta protein finns i vissa spannmål som vete, havre, korn och råg.

När en person med denna sjukdom äter mat som innehåller gluten blir tunntarmen inflammerad och kan inte ta upp näring som den ska. Utan behandling kan personer med celiaki bli undernärda och utveckla olika associerade sjukdomar.

Glutenfri kost för personer med celiaki

Juan Ignacio Serrano från Association of Celiac and Gluten Sensitivity (föreningen för celiaki och glutenitolerans) säger: ”För varje fall man diagnostiserar med celiaki finns det mellan fem och åtta som fortfarande går odiagnostiserade. Om man lägger till de människor som avsiktligt har valt att sluta äta gluten, är det inte förvånande att den glutenfria industrin blomstrar.”

Lyckligtvis har personer med celiaki inte längre problem på restauranger. Man behöver dessutom inte sluta äta sådana rätter man tycker om, och det är idag mycket lättare än någonsin att hitta glutenfria produkter som inte är alltför dyra och som även smakar bra.

Serrano förklarar, ”Att äta en glutenfri kost är ett sätt att följa en naturlig kosthållning och leva ett hälsosamt liv. Personer med celiaki läser innehållsetiketter mer än någon annan, undviker bearbetade livsmedel och äter istället färska sådana.”

Utöver att bara undvika bröd och pasta, finns det många andra tips och trick i köket för personer med celiaki. Här är några tips för hur du lagar glutenfri mat:

1. Prova nya mjölsorter

Celiakivänliga mjölsorter

Vem behöver vete, havre eller bovete? Det finns andra sorters mjöl som är fantastiska: mjöl på ris, mandel, soja, tapioka, blomkål och kikärtor.

Du kan också använda mjöl gjort på supermat som quinoa eller maniok. Dessa mjöl är perfekta för personer med celiaki. Med dessa nya och populära mjöl behöver en glutenfri kost inte vara tråkig alls!

2. Använd huvudingredienser som inte innehåller gluten

Lax och andra färska livsmedel är bra för personer med celiaki.

Att äta färska produkter som inte innehåller gluten är mycket viktigt för personer med celiaki. Du bör till exempel äta kött, fisk, ägg, frukt och grönsaker regelbundet.

3. Gör dina egna såser och smeter

När du tillagar eller reder en sås, är det ett bra knep att använda siktat majsmjöl för att förhindra att klumpar bildas. Om du vill baka bröd kan du använda potatisflingor, mandelmjöl eller grovt majsmjöl.

4. Byt ut ölet mot vin

Rödvin upphällt i glas.

Öl, med eller utan alkohol, innehåller gluten. Den goda nyheten är att vin, vermouth och annan alkohol är fria från detta veteprotein. Drycker med hög alkoholhalt, även de som är gjorda av spannmål, är glutenfria. Destilleringsprocessen eliminerar spår av gluten i dessa typer av alkohol.

För den som inte vill ge upp ölen finns det också många glutenfria ölsorter att njuta av.

5. Personer med celiaki bör inte äta färdiglagat

Du bör alltid undvika färdiglagade och bearbetade livsmedel. Att äta bearbetade livsmedel innebär risker. Även om det kan se ut som att en färdigmatsprodukt inte innehåller gluten, kan den ändå ha gluten som tillsats.

Lagen kräver att producenter specificerar vilka typer av mjöl och stärkelse de använder. Det bästa kan ändå vara att undvika dem utifall de har blivit korskontaminerade. Om du ändå väljer att äta bearbetade livsmedel då och då, var uppmärksam på innehållsförteckningen och kontrollera noga vad de innehåller.

6. Byt ut dina träverktyg till andra material

Vi rekommenderar att du undviker att använda trä i köket. Håll dig borta från bord, slevar, knivar, handtag och andra köksartiklar tillverkade i trä. Trä är ett mycket poröst material och kan lätt ta upp glutenpartiklar. Det är bättre att i stället använda redskap av andra material som exempelvis metall, plast och silikon.

Slutligen, kom ihåg att det finns celiakiföreningar som finns till för att hjälpa dig. Om du har några frågor eller problem kan du vända dig till dem. Du kan lära dig att leva med din celiaki om du undviker vissa livsmedel och leder en hälsosam livsstil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Olivencia Palomar M. P.. Enfermedad celiaca. Rev. esp. enferm. dig.  [Internet]. 2005  Sep [citado  2019  Feb  07] ;  97( 9 ): 672-672. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082005000900009&lng=es.
  • Kagnoff, M. Overview and Pathogenesis of Celiac Disease. Gastroenterology 2005; 128: s10-s8.
  • Murray JA, Watson T, Clearman B, Mitros F. Effect of a gluten-free diet on gastrointestinal symptoms in celiac disease. Am J Clin Nutr. 2004 Apr; 79(4):669-73.
  • Thomas T. Helping celiac disease patients adapt to a gluten-free diet. Community Nurse. 2000 Jul; 6(6):19-22.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.