Fyra "superfoods" som gynnar ögonhälsan

Visste du att morötter innehåller mycket antioxidanter, A-vitamin och lutein? Alla dessa näringsämnen kan gynna din ögonhälsa.
Fyra "superfoods" som gynnar ögonhälsan
Sergio Alonso Castrillejo

Granskad och godkänd av apotekaren Sergio Alonso Castrillejo.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Många människor lider av ögonproblem som presbyopi, närsynthet eller katarakt. Ibland är dessa tillstånd en del av naturligt åldrande. Däremot finns det också skadliga vanor som kan försämra ögonens funktion. Tar du hand om din ögonhälsa? Har du hört om dessa fyra “superfoods” som gynnar ögonhälsan?

Grundläggande delarna i en kost som gynnar ögonen

Att ta hand om ögonen är viktigt för att de ska hållas i gott skick. En väsentlig faktor i detta ligger i kosten. Vår ögonhälsa är kopplad till vissa specifika näringsämnen som till exempel:

  • A- och C-vitaminer
  • Flavonoider
  • Karotenoider
  • Omega-3 fettsyror
  • Mineralämnen
  • Antioxidanter

I denna artikel ska vi ta en titt på några livsmedel som innehåller rikligt av dessa näringsämnen och som därmed gynnar ögonhälsan.

“Superfoods” som förbättrar ögonhälsan

Gröna bladgrönsaker för ögonhälsan

Skål med spenat som gynnar ögonhälsan

Mangold och andra gröna bladgrönsaker hjälper att skydda ögonen tack vare de naturliga antioxidanter som de innehåller. Gröna bladgrönsaker så som spenat, grönkål, mangold och broccoli gynnar alla ögonhälsan. Förutom antioxidanterna är detta tack vare innehållet av A-vitamin som skyddar hornhinnan.

Dessutom bidrar de med vitaminer så som lutein som skyddar ögonen mot ultraviolett ljus, och zeaxantin som bidrar till synens utveckling. Dessa är därför utmärkta att få i sig för ens ögonhälsa.

Morötter innehåller betakaroten som gynnar ögonhälsan

Råa morötter gynnar ögonhälsan

Morötter är rika på A-vitamin och är en av de bästa livsmedlen att äta för att gynna ögonhälsan.

Stavarna i ögonen kan försvagas på grund av brist på A-vitamin. Detta kan leda till problem med synen hos människor som allmänt är i god hälsa. Forskare rapporterar dock nu att detta är ett problem som kan lösas.

Hur?

Genom att kompensera låga A-vitaminnivåer med att äta betakaroten som gynnar produktion av detta vitamin i kroppen. En av de livsmedel som därför kan vara gynnsamma är morot eftersom den har högt innehåll av betakaroten.

Däremot är det endast människor som inte konsumerar tillräckligt mycket A-vitamin som gynnas av detta. Oberoende så är det lönsamt att inkludera morötter i sin diet.

Paprika är bra för ögonhälsan

Röd paprika gynnar ögonhälsan

Paprika kan också gynna ögonens skick.

För optimal ögonhälsa kan du inkludera paprika i dieten. De är en utmärkt källa till C- och A-vitamin. Som vi nämnde ovan håller A-vitamin ögonen i gott skick.

Dessutom minskar C-vitamin risken för att man ska få ögoninfektion och är en kraftig antioxidant mot cellulärt åldrande. Paprika är också rikt på vitamin B6, lutein, zeaxantin, betakaroten och lykopen. Alla dessa näringsämnen gynnar ögonhälsan.

Jordgubbar varje dag minskar problem med ögonhälsan

Jordgubbar

Jordgubbar innehåller mycket C-vitamin, som fungerar som en antioxidant i kroppen och håller ögonen i god hälsa, samt fria från inflammation och åldrande.

Jordgubbens varierande innehåll av antioxidanter kan hjälpa en att undvika problem så som torra ögon, åldersförändringar i gula fläcken, och försämrad syn. Att äta jordgubbar dagligen kan minska ens risk för åldersrelaterade ögonproblem.

Att tillsätta dessa livsmedel i din diet kan hjälpa att hålla dina ögon i gott skick en längre tid. De är utmärkta och enkla att tillsätta i kosten om du vill börja ta bättre hand om din ögonhälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
  • Shaw G., Lee Barthel A., Ross ML., Wang B., et al., Vitamin C enriched gelatin supplementaion before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr, 2017. 105 (1): 136-143.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.