7 steg för hur du följer en glutenfri kost

När du vill börja följa en glutenfri kost måste du veta hur man identifierar de livsmedel som innehåller detta protein. Och du behöver hitta nyttiga ersättare.
7 steg för hur du följer en glutenfri kost

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En glutenfri kost är en kostmodell där alla produkter från havre, vete och andra sädesslag elimineras. Gluten är ett protein som människan inte nödvändigtvis behöver, så det kan avlägsnas från din kost utan problem. Men det rekommenderas normalt bara för individer med glutenintolerans eller -allergi.

Fram till för några år sedan var dessa också de enda skälen till varför man anpassade sig till en glutenfri kost. Men på grund av de möjliga viktminskningsfördelarna som kommer med detta kostval, har det idag blivit ett populärt alternativ också bland många andra. Och till skillnad från ett flertal olika bantningsdieter, är detta ett alternativ som inte orsakar biverkningar. Dessutom är det lättare och hälsosammare att följa eftersom denna kost innehåller alla näringsämnen.

I den här artikeln tar vi en närmare titt på glutenfri kost.

Några skäl att följa en glutenfri kost

Det finns flera skäl till att följa en glutenfri kost

En orsak till varför man följer en glutenfri kost är bland annat om man har en sjukdom som exempelvis celiaki.

Även om spannmål utgör basen av livsmedelspyramiden, kräver en glutenfri kost att man hittar nyttiga ersättare som är fria från detta protein.

Den glutenfria kosten baseras huvudsakligen på en kombination av naturliga produkter som inte innehåller gluten och som har en mer balanserad sammansättning av mikro- och makronäringsämnen. Till exempel accepteras mat som magert kött, fisk, grönsaker och pseudosädesslag (exempelvis chia och quinoa).

Eftersom det begränsar din konsumtion av bearbetade livsmedel, är det ett bra alternativ för viktminskning som inte negativt påverkar din hälsa. Dessutom hjälper det att kontrollera överflödig inflammation, vilket kan hjälpa till att lindra och förebygga olika sjukdomar.

I princip kan en glutenfri kost hjälpa till att:

 • Stärka immunförsvaret.
 • Minska inflammation och kontrollera irritabel tarm.
 • Kontrollera typ 1-diabetes.
 • Minska symptom på reumatoid artrit.
 • Behandla sköldkörtelinflammation.
 • Förhindra och behandla hjärt-och kärlsjukdomar.
 • Mildra vissa hudsjukdomar.

Steg för att påbörja en glutenfri kost

Vill du börja följa en glutenfri kost är det viktigt att du pratar med din läkare eller en nutritionist innan du börjar. Även om det är en säker näringsmodell, behöver du fortfarande anpassa den till dina individuella behov, din ålder, hälsa och vikt.

Det finns dock några enkla steg som du kan ta när du börjar följa denna kost.

Vill du veta vad de är? Dessa är de 7 viktigaste:

1. Eliminera sädesslag som innehåller gluten

Eliminera glutenhaltiga sädesslag

Grunden för en glutenfri kost är att eliminera alla sädesslag som innehåller detta protein. Även om de i grunden betraktas som hälsosamma, måste du avlägsna dem från din kost och hitta glutenfria substitut.

Dessa sädesslag är bland annat:

 • Havre
 • Korn
 • Råg
 • Spelt
 • Kamut
 • Rågvete
 • Stärkelse
 • Semolinamjöl
 • Derivat som bröd, pasta, kakor mm

2. Titta på livsmedelsetiketter

Om du bestämmer dig för att följa denna typ av kost måste du noggrant kontrollera innehållsetiktterna på den mat du handlar för att säkerställa att du undviker produkter som innehåller gluten eller spår av det. Vissa företag har börjat märka sina produkter “glutenfria” för att underlätta denna kontroll för konsumenterna.

3. Laga mat hemma

Det är lättare att kontrollera vad som hamnar på din tallrik när du lagar dina måltider hemma. På det sättet kan du vara säker på att du använder ekologiska livsmedel som inte innehåller detta protein.

Tyvärr använder många restauranger mjöl i många rätter, till och med kött.

4. Lär dig hur man känner igen “gluten i förklädnad”

Vad är gluten i förklädnad?

Se upp! Gluten kan också finnas förklädd i vissa produkter, vilket kan göra det svårt att identifiera. Läs noga etiketterna för att säkerställa att produkten inte innehåller gluten, spannmål, mjöl eller modifierad stärkelse. Den bör heller inte innehålla maltextrakt eller förtjockningsmedel.

5. Ha koll på din frukostmat

Många av de produkter vi vanligen äter till frukost innehåller gluten. Se därför till att du håller dig borta från kommersiella frukostflingor, energibars och alla produkter med stärkelse och mjöl.

6. Byt ut majs och ris när du följer en glutenfri kost

Pseudokorn är ett alternativ som är avsett att ersätta livsmedel som majs och ris. Vissa alternativ som quinoa, hirs och bovete har blivit populäragrund av deras höga näringsinnehåll.

7. Drycker kan också innehålla gluten

Öl kan innehålla gluten

Drycker som är tillverkade på spannmål eller som innehåller malt, som exempelvis vegetabilisk mjölk, öl och vissa maskinkaffesorter innehåller också gluten. Glöm inte bort inte denna detalj, eftersom många tenderar att bara tänka på fasta livsmedel.

Tänker du börja följa en glutenfri kost? Håll dessa rekommendationer i åtanke och njut av fördelarna. Se också till att du fortfarande följer en välbalanserad kost som inte är för restriktiv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.