Fördelar med att dricka havremjölk

Förutom att havremjölk är lättare för magen att smälta än komjölk ger havremjölk B-vitamin som bidrar till att skydda och reglera det centrala nervsystemet.
Fördelar med att dricka havremjölk
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Har du hört talas om hälsofördelarna med att dricka havremjölk?

Allt fler väljer bort mejeriprodukter från kosten och ersätter dem med vegetabilisk mjölk. Det beror inte bara på matsmältningsfördelarna, utan också de många hälsosamma egenskaperna.

I den här artikeln går vi igenom fördelarna med att dricka havremjölk.

Dricka havremjölk?

Precis som namnet antyder är det en produkt som kommer från havre, och produkten är därför 100 % vegetabilisk. Det är en av de mest populära produkterna bland de som äter vegankost eller är laktosintoleranta.

Du kan dricka havremjölk kall eller varm, i te, kaffe eller i choklad. Havremjölk kan också användas i en mängd recept som krämer, såser, smoothies och bakverk.

Du kan köpa färdig havremjölk i livsmedelsbutiken (vissa märken kan till och med finnas med vanilj- eller chokladsmak) eller så kan du göra din egen hemma.

Vi ska berätta hur man gör.

Ingredienser

  • 60 g havregryn
  • 1 liter vatten

Gör så här

  1. Häll havregrynen i en mixer.
  2. Tillsätt vatten och mixa väl (det ska bli en vitaktig vätska).
  3. Sila bort grynen med en sil eller duk (ett kaffefilter fungerar också).
  4. Använd vätskan som mjölk. Det du inte behöver nu kan du använda till bakverk och andra recept.
  5. Om du vill ha en tjockare konsistens tillsätter du en eller två matskedar havregryn till. Vill du istället att det ska vara vattnigare kan du återanvända det vatten som är kvar i silen/filtret.

Om du vill söta mjölken rekommenderar vi honung. Du kan också använda farinsocker eller stevia.

Havremjölk är mycket hälsosamt och näringsrikt men rekommenderas inte för glutenallergiker (celiaki).

Fördelar med havremjölk

Eftersom det innehåller så många naturliga näringsämnen rekommenderas havremjölk till personer i alla åldrar.

Havremjölk är enklare att smälta än komjölk och innehåller fiber som är bra mot förstoppning.

Låt oss titta på några av de många fördelarna.

1. Havremjölk rensar kroppen

havregryn till frukost
Om du vill bli av med gifter i kroppen, slippa uppsvälld mage och få en hälsosammare och renare kropp ska du testa att dricka vegetabilisk mjölk.

2. Förebygger åldrande

Havremjölk innehåller en stor mängd antioxidanter och skyddar också från de skadliga effekterna av fria radikaler (orsaken till många sjukdomar, bland annat för tidigt åldrande).

Denna fördel följer också av de essentiella aminosyrorna som finns i drycken. De hjälper kroppen att fungera som den ska och håller cellerna friska under längre tid.

3. Förebygger uppsvälld mage

kvinna med uppsvälld mage

Om du har problem med matsmältningssystemet är havremjölk mycket användbart för att reglera tarmfloran på grund av det stora innehållet av vegetabiliska fiber. Tveka inte att dricka det på morgonen till frukost (till exempel i kaffet).

4. Havremjölk reglerar sockernivåerna

Diabetiker kan se god förbättring i behovet av medicinering när de dricker havremjölk. Det beror på att havre har förmågan att reglera blodsockret.

5. Sänker det dåliga kolesterolet

ett glas havremjölk

Eftersom havremjölk innehåller en hög halt av omega-3 och -6 kan det minska det dåliga kolesterolet (LDL) och triglyceriderna samtidigt som det goda kolesterolet ökar.

Om du dricker havremjölk flera gånger i veckan kan det förbättra din hjärt-/kärlhälsa genom att motverka att fett ackumuleras i artärernas väggar.

6. Hjälper mot matsmältningsbesvär

Många som dricker komjölk har problem med matsmältningen. Det beror på att komjölk innehåller substanser som inte är så lättsmälta (och i vissa länder också hormoner som man ger djuren för att de ska producera mer mjölk).

Magen innehåller däremot rätt verktyg för att smälta havremjölk. På så sätt är havremjölk perfekt för de som känner sig tunga i magen efter maten.

7. Havremjölk skyddar nervsystemet

skål med havregryn

Om du drabbats av stress, ångest, depression eller någon annan obalans i nervsystemet kan du verkligen ha nytta av fördelarna du får av att dricka havremjölk.

Havremjölk innehåller stora mängder B-vitamin som är lugnande.

Efter en lång dag av måsten och olika problem finns det därför inget bättre än en varm kopp havremjölk med honung innan du lägger dig.

Du kan säga godnatt till sömnlöshet och andra sömnproblem.

8. Hjälper muskler och ben

Mjölken innehåller även proteiner som stärker musklerna. Om du tränar kan havremjölk också förebygga kramper i musklerna.

Om du har ett stillasittande arbete kan havremjölk hjälpa till att minska risken för muskelspasmer.

Havremjölk innehåller också kalium, zink och magnesium, tre av de viktigaste näringsämnena för bildande och stärkande av benen. Det är därför man rekommenderar havremjölk till både barn och äldre.

9. Hjälper dig gå ner i vikt

havregryn

Havremjölk fungerar som den perfekta aptitregleraren. Tack vare de mättande egenskaperna hjälper havremjölk dig att undvika småätande mellan målen och det blir enklare att hålla dig borta från ohälsosam mat.

Havremjölk motverkar också vätskeupptagningen och är bättre ur kostsynpunkt än mini- och lättmjölk eftersom det inte innehåller de animaliska, mättade fetterna.

10. Behandlar och förebygger problem med sköldkörteln

Sjukdomar som leder till en obalans i sköldkörteln blir allt vanligare.

Om du lider av hypertyreos rekommenderar vi att du dricker havremjölk eftersom det innehåller jod, något du då behöver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.