Magnesium förbättrar din mentala hälsa

Visste du att magnesium kan förbättra din mentala förmåga? Och inte bara det, för det kan också hjälpa din kropp att hantera stress.
Magnesium förbättrar din mentala hälsa

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2019

Magnesium förbättrar din mentala hälsa och är centralt för välmåendet.

Det är ingen överdrift att det är oersättligt för många biokemiska reaktioner i den mänskliga kroppen. Tack vare magnesium kan kroppen utföra 300 enzymatiska processer, inklusive något väldigt speciellt: producera energi.

Det är dock även viktigt för det psykologiska välmåendet. Det är något vi borde vara mer uppmärksamma på; patienter med allvarlig depression kan till exempel gagnas av magnesiumbaserade tillskott.

Även individer som lider av ångestsyndrom, humörproblem, konvulsion, ataxi och psykos har rapporterat bättre livskvalitet, så pass att chansen för återhämtning ökats.

I dagens artikel vill vi förklara hur magnesium förbättrar din mentala hälsa såväl som ger dig bättre mentala färdigheter.

Magnesium förbättrar din mentala hälsa

1. Magnesium förbättrar ditt minne

Nyckel till minnen

Något vi läser relativt ofta är att halva befolkningen i industrialiserade länder inte äter minimimängden magnesium.

 • Denna brist påverkar oss när vi når medelåldern. I det skedet av livet börjar många kognitiva funktioner försämras.
 • Tänk på att magnesium stärker synapserna i hippocampus; det är den del av hjärnan som hjälper dig förvara långsiktiga minnen.
 • Samtidigt har magnesium en viktig uppgift i prefrontala cortex.
 • Tack vare magnesium kan din hjärna komma ihåg de minnen som förvaras i det kortsiktiga minnet (t.ex. var du lade nyckeln, om du stängde av ugnen, om du ska köpa något viktigt…).

Magnesium hjälper även till att stärka de synaptiska nervändarna som ansvarar för att överföra och konsolidera information, minne och data, bland annat.

2. Magnesium förbättrar din inlärning

Många kanske tror att förmågan att lära sig försvinner med tiden. Det står klart att ens inlärningsförmåga när man är 70 inte kan jämföras med den vid 3 års ålder. Vi måste dock se våra hjärnor för vad de är: organ med otrolig kapacitet.

 • Plasticiteten, dvs. hjärnans förmåga att skapa nya kopplingar, upphör aldrig. Med andra ord kan vi genom att träna den som vilken muskel som helst garantera att den når hög ålder i gott skick.
 • Ett sätt att göra det är med hjälp av magnesiumtillskott.
 • Tack vare magnesium blir det lättare för nervcellerna att kommunicera. Vi förbättrar dessutom minnet, humöret och vår mottaglighet för information.

3. Magnesium hjälper till att minska stress

Minska din stress

När vi stressar får våra kroppar för mycket kortisol i blodet. Detta överflöd skadar hjärnstrukturen på ett väldigt konkret sätt: i hippocampus.

Denna skada leder till minnesproblem och koncentrationssvårigheter samt förstärker negativa känslor. Det är intressant att magnesium också agerar på våra hormoner, så pass att kortisolmängden minskar och stressvaret kontrolleras.

Samtidigt kan magnesium agera som en barriär mellan blodet och hjärnan. Med andra ord hindrar det stresshormon från att komma in i hjärnan, vilket är helt fantastiskt.

4. Magnesium kan förebygga Alzheimers

Magnesium kan på egen hand inte skydda folk mot att utveckla Alzheimers sjukdom. Det kan dock agera som en beskyddare som minskar risken avsevärt.

Vad det gör är att:

 • Förebygga ansamlingen av amyloidplack på hippocampus i hjärnan
 • Minska närvaron av plack i prefrontala cortex

5. Magnesium minskar ångest och gör dig mer “centrerad”

Ängslig kvinna

Alla har vi gått igenom perioder där våra hjärnor verkar jobba snabbare än tiden själv.

 • Allt flödar förbi oss, vi känner nervositet, sömnlöshet och en starkt överväldigande känsla.
 • Dessa ångestperioder kan förebyggas genom att hantera det dagliga livet bättre och hålla koll på magnesiumnivåerna.
 • Glöm inte att magnesium är den viktigaste ingrediensen i kroppens celler. Detta eftersom det agerar som “bränsle” för biologiska processer.
 • Organet som behöver mest energi är hjärnan, och den kräver därmed höga doser magnesium.
 • För att förbättra tillståndet under en intensiv ångestperiod finns det inget bättre än att följa en “magnesiumdiet”.
 • Med andra ord måste man äta magnesiumrik mat. Man måste även tala med en läkare för att se om det är en bra idé att ta tillskott.

Sakta men säkert kommer du under några veckor märka att dina nerver förbättras. Muskelspänningar kommer minska och du kommer kunna fokusera mer på här och nu, för magnesium förbättrar din mentala hälsa…


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.