7 livsmedel som lugnar dig när du har ångest över din diet

Har du inte kunnat kontrollera din ångest? Ät mer av dessa livsmedel! Upptäck hur de hjälper dig att bli mätt och gradvis förbättrar din generella hälsa.
7 livsmedel som lugnar dig när du har ångest över din diet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du har ångest så är det extremt viktigt att du tänker på vad du äter. Men många personer gör fortfarande dåliga matval. Detta är dåligt eftersom de skapar ett behov för ett högre intag av fett och kolhydrater. Men det finns vissa hälsosamma livsmedel som lugnar och mättar dig. De gör detta i utbyte mot väldigt få kalorier och utan att påverka din ämnesomsättning eller din hälsa.

I denna artikel vill vi visa dig sju bra livsmedel som lugnar dig vid ångest över din diet. På detta sätt kan du använda dem i din kostplan.

Låt oss titta på dem!

Avokado

Uppskuren avokado

Avokado är en utsökt frukt som karaktäriseras av sitt höga näringsvärde och sina medicinska egenskaper.  Den har höga nivåer av fibrer och enkelomättade fettsyror. Efter att ha tagits upp av kroppen får de dig att känna dig mätt under en längre tid. Dessa komponenter är en viktig del av matsmältningsprocessen. Faktum är att de kontrollerar ditt kolesterol och ditt blodtryck.

Linfrön

Att lägga till dessa frön i dina sallader eller smoothies är ett fantastiskt sätt att kontrollera matrelaterad ångest. Anledningen till detta är att de innehåller dietfibrer. När dessa får kontakt med vätskorna i magen ökar de i volym. Att äta detta lindrar även maginflammation och bidrar till att reducera gifter i din tarm p.g.a. den lätt laxerande effekten.

Äpplen

Äpplen

Äpplen är en av de bästa frukterna för att kontrollera hungerkänslan, och en annan effekt som de ger oss är ett hälsosamt sätt att gå ner i vikt.  De är rika på fibrer, antioxidanter och essentiella mineraler. De är ett bra tilltugg för att reducera ångest som kommer i vägen för viktminskning. Deras naturliga syror bidrar även till att främja god bakterietillväxt i dina tarmar och främjar vidare elimineringen av avfall.

Ägg

Ägg är på toppen av listan med livsmedel som stillar din aptit. Tack vare deras höga innehåll av energi och protein av hög kvalitet. Näringsexperter rekommenderar att man äter dem till frukost eftersom detta är det bästa sättet för kroppen att absorbera deras aminosyror. Detta optimerar deras produktivitet och stärker din muskelmassa.

De innehåller vidare även en liten mängd kalorier jämfört med annan mat. Att äta dem är fördelaktigt för att gå ner i vikt eftersom de motverkar att man småäter.

Mandlar

Mandlar

Mandlar är ett av de bästa livsmedlen för att reducera din önskan att äta, speciellt när det inte är dags att göra det. De har en hög nivå av fibrer och essentiella aminosyror. Detta gör mandlar till en naturlig hämmare av aptiten, speciellt när du vill gå ner i vikt.

De innehåller vidare omega-3-fettsyror, vitamin E och magnesium. Dessa är de tre nyckelingredienserna för ett hälsosamt cirkulatoriskt och kardiovaskulärt system. Faktum är att deras antiinflammatoriska effekter är idealiska för att motverka hjärt- och hjärnsjukdomar.

Havre

Den s.k. “kungen av spannmål” är en av de bästa hjälpredorna för din matsmältning och för att kontrollera ångest. Det har ett högt innehåll av dietfiber och motverkar därför aptiten naturligt. Det är även ett livsmedel som kontrollerar kolesterol och blodtryck.

Att äta det stimulerar produktionen av ett hormon som kallas ghrelin. Detta hormon säger till din hjärna att du är mätt. Det har även en låg halt av socker. Istället för att öka dina sockertoppar kommer det att hjälpa dig att omvandla dem till energikällor för din kropp.

Fet fisk

livsmedel som lugnar dig: fisk

Fet fisk är ett väldigt näringsrikt livsmedel. Anledningen till detta är att de ger dig stora mängder essentiella proteiner, vitaminer och mineraler. Till skillnad från kött så innehåller de inte många kalorier. De ger dig också en större mängd omega-3-fettsyror.

Alla dess näringsämnen hjälper dig att motverka din aptit innan du får en ångestepisod. De främjar även den kardiovaskulära hälsan och hjärnhälsan. Faktum är att du genom att lägga till dem i din kost ökar din ämnesomsättning och stärker din muskelmassa.

Några rekommendationer är:

 • Lax
 • Makrill
 • Tonfisk
 • Sardiner
 • Torsk
 • Sill

Har du känt av ångest? Öka intaget av livsmedel som lugnar dig. Upptäck deras effekter för att du ska känna dig mätt längre.

De kommer att vara till bra hjälp i din kost!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
 • Murphy M., Mercer JG., Diet regulated anxiety. Int J Endocrinol, 2013.
 • Korczak R., Slavin JL., Fructooligosaccharides and appetite. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2018. 21 (5): 377-380.
 • Naidoo U., Nutritional strategies to ease anxiety. Harvard Heatlh, 2016.
 • Berryman CE., West SG., Fleming JA., Bordi PL., et al., Effects of daily almond consumption on cardiometabolic risk and abdominal adiposity in heatlhy adults with elevated LDL cholesterol: a randomized controlled trial. J Am Heart Assoc, 2015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.