Varför är glutenfria dieter skadliga?

Glutenfria dieter kan orsaka brist på mineralämnen och vitaminer. Lär dig om flera relaterade problem.
Varför är glutenfria dieter skadliga?

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 september, 2023

Följer du en glutenfri diet utan rekommendation från din läkare bara för att du hörde att det är en ny trend? Det är bra att veta att om man inte lider av glutenintolerans kan glutenfria dieter faktiskt vara skadlig för hälsan.

Denna typ av diet har blivit populär eftersom många tror att man går ner i vikt om man väljer bort vissa typer av kolhydrater. Om det är ditt mål borde du dock välja en annan typ av diet eller prata med en dietist.

Om du misstänker att du kan vara glutenintolerant bör du besöka en läkare för att fastställa det. Annars kan du bemöta följande problem som uppstår som resultat av glutenfria dieter.

Brist på vitaminer och mineralämnen som resultat av glutenfria dieter

Glutenfria dieter kan leda till brist på vissa mineralämnen och vitaminer eftersom tarmarna kan få svårigheter att absorbera vissa näringsämnen. Detta är ett vanligt problem då man slutar äta livsmedel som innehåller gluten. Därför är det vanligt att läkare rekommenderar ett kosttillskott för att täcka dessa brister.

Däremot är det vanligt att man ignorerar detta behov då man väljer att följa dieten utan övervakning. De vanligaste näringsbristerna som uppstår är av järn och B-vitamin.

Om bristerna är allvarliga kan man få svårigheter med att utföra vardagliga aktiviteter. Lösningen är att äta livsmedel som är fyllda med de näringsämnen som man annars inte får i sig om man följer glutenfria dieter.

Rubbningar i mag- och tarmkanalen

En annan risk med glutenfria dieter är att man får förstoppning ofta. Detta är på grund av att livsmedel som innehåller gluten även ofta innehåller höga halter fibrer.

Fibrer har ju effekten av att ge ett gott flöde i mag- och tarmkanalen. Om man redan vanligtvis har problem med förstoppning är det bra att undvika denna typ av diet om det inte är nödvändigt.

Ifall det är nödvändigt för dig att följa en glutenfri kosthållning kan du tillsätta fibrer i din kost genom att äta bland annat dessa livsmedel:

  • Nötter
  • Frön
  • Havre
  • Quinoa
  • Majs

Förutom att förstoppning är ett extremt irriterande tillstånd så brukar det också leda till viktuppgång. Detta händer på grund av ackumulationen av gifter i tarmarna. Den goda nyheten är att då man igen börjar inta fibrer kan man tappa den vikten.

Man kan komma att inta höga mängder arsenik

Folk som följer glutenfria dieter byter ofta ut livsmedel som innehåller gluten mot ris. Det beror på att ris är billigt, enkelt att tillaga och väldigt mångsidigt. Problemet är att ris kan innehålla små mängder arsenik, vilket kan orsaka hjärtproblem om det intas i höga mängder. 

Rice is a base ingredient.

Om man har glutenintolerans brukar läkaren ge rekommendationer på vilken mat och vilka livsmedel som man bör äta och i vilka mängder. När man däremot följer en glutenfri kost utan att ha en intolerans mot gluten så kommer man förmodligen att överskrida dessa rekommendationer. Om du inte har något annat val, kom i varje fall ihåg att inkludera en variation av fullkorn i din kost.

Ris kan vara en del av kosten, men inte majoriteten av det du äter.

Plånboken kommer inte att bli glad när du väljer glutenfria dieter

Glutenfria dieter kräver en stor investering. Även om det finns många glutenfria produkter på marknaden nuförtiden kostar dessa oftast mera än de vanliga versionerna.

Detta beror på att denna typ av mat kräver mera forskning och investering. Dessa produkter är trots allt en del av behandlingen av ett medicinskt tillstånd så de kommer inte att vara billiga.

Det bästa alternativet om du vill banta utan att påverka plånboken är att äta naturliga livsmedel. Det innebär att du bör organisera din veckomeny baserat på livsmedel som är enkla att få tag på och som är i säsong. Och dessa livsmedel kan du lätt få tag på i din lokala affär.

Man får i sig mycket behandlade och bearbetade livsmedel

Glutenfria dieter är ofta baserade på produkter som har gått igenom en lång process för att glutenet ska elimineras från livsmedlet. Detta resulterar i följande saker:

  • Man får i sig mycket sötningsmedel. Eftersom maten är bearbetad så mycket tappar en del livsmedel deras förmåga att hållas fräscha. För att hålla dem i gott skick måste företagen tillsätta konserveringsmedel.
  • Man tillsätter för mycket fett i kosten. Eftersom bearbetad mat tappar en del av dess egenskaper behöver de tillsatt fett för att återge mjukhet och fräschör. Därför kan man genom att följa en glutenfri diet öka sin risk för bland annat hjärtproblem, fettlever och diabetes.

Följer du en glutenfri kost utan att ha pratat med en läkare först? Sluta göra det direkt. Som du ser finns det en hel del risker associerat med det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vici G., Belli L., Biondi M., Polzonetti V., Gluten free diet and nutrient deficiencies: a review. Clin Nutr, 2016. 35 (6): 1236-1241.
  • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.