Glutenfria recept med kolhydrater för personer med celiaki

Om du har sjukdomen celaki, är du redan medveten om hur svårt det är att hitta recept som passar dina behov och som inte har gluten i deras ingredienser. Läs om recept för personer med celiaki. 
Glutenfria recept med kolhydrater för personer med celiaki
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Att upptäcka att det finns en hel värld av glutenfria recept kan kännas befriande. Läs om glutenfria recept för personer med celiaki.

På så sätt kan livsmedel som innehåller höga kolhydrater bli vår bästa vän. Kom ihåg att veta vad du sätter i munnen är nyckeln till att upprätthålla goda matvanor. Detta är viktigt om du är glutenintolerant eller behöver följa en speciell diet som ett sätt att leva.

Det fantastiska med glutenfria recept att de täcker ett stort antal element och ingredienser som liknar vad du skulle se i någon stormarknad eller butik. Så det är inte nödvändigt att ändra allt du äter över natten.

Kolhydrater och celiaki

Ett mycket viktigt koncept som du alltid bör tänka på är direkt kopplat till kolhydrater. Trots sitt dåliga rykte är de en del av den kemiska kedjan av ämnen som omvandlas till energi.

Det finns många som du säkert vet: sockerarter, kalorier, mineraler. Trots sina många former, är alla “drivna” genom det “verktyg” som kolhydrater erbjuder.

Självklart är problemet att de kan ackumuleras i kroppen och det finns inget sätt att bli av med den överbelastningen. En del av problemet är fetma, hjärtsjukdom. Även livsstil spelar roll, som att ha en stillasittande livsstil eller anemi. Det kan förklaras direkt av ett överskott av detta ämne.

Men utan kolhydrater skulle vi inte ha ett sätt att leverera våra celler med vad de behöver för att fungera. Så, när du läser om att “kolhydrater är dåliga”, lita inte på något som kommer från den källan. I verkligheten bidrar kolhydraterna till att ge kroppen tillräcklig energi.

Nu är det dags att öppna möjligheterna till uppfinningsrikedom och spendera lite tid på att göra dessa nya och ideala glutenfria recept som är bra för personer med celiaki.

Glutenfria recept som har mycket kolhydratenergi

glutenfria recept

Varför är det så viktigt att vi delar att dessa recept är bra för personer med celiaki?

Anledningen är ganska enkel. Mycket av världen matas på ett enda korn: vete. Detta är en ingrediens med höga glutenvärden inom dess sammansättning och det är tortyr för personer med matsmältningsbesvär.

Dessutom är vete också närvarande i många dagliga livsmedel. Gluten är överallt, från brödet vid bordet till munkarna som du brukar doppa i ditt morgonkaffe under eftermiddagen.

Tänk nu att du bor i en värld där vad du äter gör ont för dig, och därutöver kan du inte hitta några bra alternativ som inte har gluten i dem.

Det är där vi skulle vilja hjälpa.

Låt oss ta en titt på några av dessa recept!

Recept med glutenfri quinoa, äpple och kryddor

Detta är perfekt för frukost och bra för att eliminera och ersätta traditionella korn. Börja med att lägga till lite smak och kvalitet i din kropp genom praktiska egenskaper i detta recept.

Ingredienser

 • 1 dl quinoa (100 g)
 • 2 dl vatten (250 ml)
 • 2 msk kanelpulver (30 g)
 • 1 msk brunt socker (15 g)
 • 1 dl valnötter (75 g)
 • 1 hackat äpple
 • 2 msk blåbär (40 g)

Förberedelse

 • Värm vattnet och tillsätt quinoa när det börjar koka. Rör om och låt sjuda i 5 minuter.
 • När quinoan har expanderat, tillsätt kanel, brunt socker och nötter. Blanda allt väl.
 • Slutligen skära äpplet och tillsätt blåbäret.

Glutenfri pasta med räkor och pesto

med celiaki räkor

Detta är ett bevis på att det är möjligt att äta utsökt mat som är absolut glutenfri. Utan tvekan är det här ett recept som du inte kan hoppa över.

Ingredienser

 • 2 dl glutenfri makaron (200 g)
 • 250 g skalade räkor
 • 2 dl gröna ärter (95 g)
 • 5 dl körsbärstomater i sås (250 g)
 • 2 matskedar pesto (30 ml)

Förberedelse

 • Börja med att göra pasta som vanligt. Sätt en kastrull att koka upp med vatten. Tillsätt salt.
 • Innan du lagar pastan, lägg till räkorna och ärterna. Rör det ibland.
 • Sila sedan alla ingredienserna.
 • Slutligen, häll i körsbärstomatsåsen och blanda den i ditt glutenfria pastarrecept. Du kan äta det genast eller vänta några timmar, sätta det i ugnen och lägga till en touch av pesto.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Nehra, V., Marietta, E. V., & Murray, J. A. (2012). Celiac Disease. In Encyclopedia of Human Nutrition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00046-5
 • Biesiekierski, J. R., Peters, S. L., Newnham, E. D., Rosella, O., Muir, J. G., & Gibson, P. R. (2013). No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2013.04.051
 • Mohamed, A. A., Rayas-Duarte, P., Shogren, R. L., & Sessa, D. J. (2006). Low carbohydrates bread: Formulation, processing and sensory quality. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.08.044
 • Alvarez-Jubete, L., Arendt, E. K., & Gallagher, E. (2010). Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.10.014
 • Kuipers, R. S., de Graaf, D. J., Luxwolda, M. F., Muskiet, M. H. A., Dijck-Brouwer, D. A. J., & Muskiet, F. A. J. (2011). Saturated fat, carbohydrates and cardiovascular disease. Netherlands Journal of Medicine. https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.26285

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.