10 tecken på att du är glutenintolerant

Många av symtomen här kan kopplas till glutenintolerans. Försök att sluta äta gluten för att se om symtomen försvinner.
10 tecken på att du är glutenintolerant
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

På senare år har vi sett fler och fler produkter som märkts som “glutenfria”. Men många väljer dem utan att veta varför det är eller inte är viktigt att göra det. Till att börja med är det viktigt att klargöra att gluten är ett protein som finns i livsmedel som vete, råg och korn. Vissa kanske inte upplever några negativa effekter av att konsumera gluten, medan det utlöser en rad symtom och hälsoproblem om du är glutenintolerant.

Hittills finns det 55 sjukdomar som kan kopplas till detta protein, och man uppskattar att 99% av alla som är glutenintoleranta aldrig har blivit officiellt diagnostiserade.

Det är därför vi i dagens artikel vill identifiera de tecken som kan indikera om du är glutenintolerant och bör sluta äta det.

1. Gastrointestinala problem

Buksmärta

Ett av de vanligaste symtomen på att du är glutenintolerant är matsmältnings- och tarmproblem. Efter att du äter livsmedel som innehåller gluten kan du uppleva obehagliga symtom som inkluderar:

Att lindra dessa symtom kräver vanligtvis att du slutar äta allt som innehåller detta protein.

Vi rekommenderar att du läser: Symtom för bäckeninflammation (PID)

2. Trötthet

Efter att ha ätit vete eller andra spannmålsprodukter som innehåller gluten känner sig vissa trötta eller får koncentrationssvårigheter. Konstant trötthet eller svaghetskänslor kan indikera att du behöver göra en förändring i din diet.

3. Huvudvärk

Huvudvärk

Konsumtion av gluten kan skapa en obalans i kroppens normala inflammatoriska processer, vilket påverkar hur ditt nervsystem fungerar. Om du är glutenintolerant kan det utlösa en serie reaktioner, och huvudvärk och migrän är bland de vanligaste av dessa.

4. Hormonella obalanser

Premenstruellt syndrom, polycystiskt ovariesyndrom och infertilitet kan kopplas till en intolerans mot gluten. Vissa gynekologer och hälsoproffs rekommenderar att patienter med dessa problem slutar äta livsmedel med gluten.

5. Problem med leder

Ledsmärta

Som vi nämnde ovan kan glutenintoleranta ha ett inflammatoriskt svar som är högre än normalt och som utlöser skadligare reaktioner. Ett av de största orosmolnen har att göra med lederna, eftersom det kan leda till svullnad och smärta. Områdena som främst drabbas är händer och knän.

6. Keratosis pilaris

Keratosis pilaris, eller follikulär keratos, är en åkomma i huden som karaktäriseras av uppkomsten av små bulor med ljusröd färg. Tillståndet kan kopplas till dålig absorption av vitamin A och essentiella fettsyror, som kan orsakas av tarmskador från långvarig utsättning för gluten.

7. Fibromyalgi

Peson med fibromyalgi

Fibromyalgi karaktäriseras av kronisk smärta och stelhet i muskler och leder. Till skillnad från andra tillstånd utlöses kontinuerliga episoder från en odefinierad källa. Det kan vara relaterat till många andra faktorer, men man tror att om man slutar äta gluten kan det hjälpa till att kontrollera symtomen.

8. Neurologiska effekter av att vara glutenintolerant

Gluten kan orsaka inflammation i det centrala nervsystemet och försvaga immunförsvaret, vilket utlöser symtom såsom yrsel eller en stickande känsla.

9. Autoimmuna sjukdomar

De som utsätts för gluten regelbundet löper högre risk att utveckla en autoimmun sjukdom än de som undviker det.

Proteinet stärker inflammation och kan leda till allvarligare problem, som:

 • Psoriasis
 • Ulcerös kolit
 • Sklerodermi
 • Lupus
 • Reumatoid artrit
 • Skleros
 • Hashimotos tyreoidit

10. Beteendeproblem

Några av de vanligare psykologiska problemen visar förbättring när gluten elimineras från dieten. Dessa inkluderar:

 • Ångest
 • Depression
 • ADHD
 • Stress
 • Irritabilitet

Symtom på glutenintolerans kan variera från fall till fall, vilket vanligtvis resulterar i att de misstas för andra åkommor. Det kan till exempel dröja 6-10 år för patienter med celiaki att få rätt diagnos.

Om du märker av några av symtomen är det en god idé att tala med din läkare och undvika livsmedel som innehåller gluten.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.