Symtom för bäckeninflammation (PID)

Det är väldigt viktigt att vi lär oss att känna igen symtomen för bäckeninflammation (PID) så att vi kan få lämplig behandling och förhindra att denna sjukdom orsakar allvarligare problem, som infertilitet eller högriskgraviditeter.
Symtom för bäckeninflammation (PID)
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Du har kanske hört talas om termen bäckeninflammation (PID). Detta tillstånd är relativt vanligt och orsakas av en inflammation i livmodern, äggledarna eller äggstockarna. Den orsakar mycket smärta, framförallt en intensiv sådan i bäcken eller höfter. Idag ska vi tala om olika symtom för bäckeninflammation.

Vad orsakar inflammationen som leder till denna sjukdom? Svaret är bakterier – främmande ämnen som infekterar våra fortplantningsorgan och orsakar denna relativt vanliga sjukdom.

Om den inte behandlas ordentligt kan bäckeninflammation leda till allvarliga problem, som infertilitet. Det är värt att ta sig tid att läsa om symtomen så att du därigenom kan förebygga sjukdomen och försäkra god hälsa. Vi förklarar allt för dig i artikeln nedan.

1. Vad är bäckeninflammation?

Vaginal infektion

Bäckeninflammation är en gynekologisk åkomma som drabbar både dina fortplantningsorgan och den omkringliggande vävnaden. Du kan drabbas av en infektion i äggledarna, i livmodern eller äggstockarna, vilket kan orsaka smärta ända upp i höfterna. Många kvinnor drabbas av denna smärta och misstar den för ledsmärta eller generell trötthet. Du måste därför vara väldigt försiktig!

Denna sjukdom behandlas vanligtvis med antibiotika, men om den inte behandlas tillräckligt fort kan den orsaka allvarliga problem, inklusive de vi nämnde ovan: infertilitet eller till och med graviditeter som slutar i missfall.

Bäckeninflammation har ett flertal orsakar. Ta en titt på de huvudsakliga orsakerna:

 • Sexuellt överförd: Bakterierna från sexuellt överförbara sjukdomar, till exempel en infektion som orsakas av klamydia, är några av de vanligaste orsakerna.
 • Vissa typer av preventivmedel kan vara ytterligare en orsak till PID. Kvinnor som till exempel använder spiraler löper högre risk att drabbas av bäckeninflammation än kvinnor som inte använder denna typ av preventivmedel.
 • Även “vaginala duschar” bör du vara försiktig med. Denna intima del av din kropp måste behandlas varsamt, och dessa typer av rengöringsprodukter kan ibland göra mer skada än nytta.
 • Det är även viktigt att följa en ordentlig hygienrutin under menstruation, eftersom denna period under månaden ofta innebär mycket bakterier.
 • Födsel eller till och med abort kan även orsaka denna sjukdom.
 • Kirurgiska operationer i livmodern som genomförs genom vaginan är också en risk du bör ha i åtanke.
 • Ibland kan slemhinnorna i livmoderhalsen bli för alkaliska, vilket får en rad bakterier att dyka upp och möjligtvis göra dig sjuk.
 • Närvaron av godartade tumörer som myom eller polyper kan också vara en möjlig orsak.

Symtom för bäckeninflammation

Magont

Det finns en sak du bör vara speciell uppmärksam på: ibland kan denna sjukdom inträffa utan några symtom. Det är därför viktigt att alltid genomföra rutinmässiga gynekologundersökningar.

Tillståndet ger oss dock vanligtvis ledtrådar i form av diverse jobbiga förändringar i kroppen. Ta en titt på denna lista över symtom för bäckeninflammation:

 • Väldigt stark höftsmärta på båda sidor. Det är en skarp smärta som ibland får dig att känna dig trött eller som om du tagit ett bedövningsmedel eller en muskelavslappnare.
 • Du kan även känna smärta i magen. Det är en speciell och tungt brännande känsla.
 • Denna sjukdom orsakas av en infektion, och därför är det rätt vanligt att folk drabbas av en lätt feber. Även två grader över det normala är tillräckligt för att du bör gå till läkaren.
 • Du bör även uppmärksamma vaginala flytningar, speciellt om de har en stark och oangenäm odör. Det är inte normalt.
 • Ha även kolla på din menstruationscykel. Är din menstruation oregelbunden? Kommer den ibland för sent? Upplever du småblödningar mellan menstruationer? Om så är fallet bör du boka tid hos din läkare.
 • Om du upplever smärta under samlag bör du också gå till din gynekolog. Det är en signal som du bör komma ihåg.
 • Är det smärtsamt att urinera? Känner du som om du måste kissa men får bara ut några droppar när du går på toaletten? Om svaret är ja, tala med din läkare.
 • Om du känner dig illamående utan anledning, uppsvälld eller till och med kräks efter att du har ätit kan det vara rätt allvarliga symtom som du bör tänka på när det kommer till PID.

Hur kan jag förhindra bäckeninflammation?

Salvia
 • Var försiktig när du har samlag och när du väljer vilket preventivmedel du ska använda.
 • Var försiktig med din intimhygien. Ibland överdriver vi när det kommer till produkter för intimhygien och ändrar på så sätt den naturliga balansen hos den vaginala bakteriefloran.
 • Var uppmärksam på förändringar i menstruationscykeln eller vaginala flytningar. Om du upplever oregelbundenhet eller problem bör du omedelbart uppsöka läkare.
 • Te gjord på salvia. Denna medicinalväxt har länge skyddat kvinnors hälsa. Salvia förhindrar att vi känner oss uppsvullna, reglerar vår menstruation, lindrar smärta och förebygger vätskeretention. Det är definitivt värt att dricka en kopp te gjort på salvia om dagen.
 • Regelbundna undersökningar hos gynekologen är nyckeln till att förhindra att sådana här sjukdomar går för långt. Om de upptäcks i tid kan du undvika allvarliga komplikationer, så undvik inte undersökningarna och var inte rädd för dem. Din hälsa och ditt välmående behöver det.

Håll utkik efter dessa symtom för bäckeninflammation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.