Tio livsmedel som förbättrar fertilitet

Tio livsmedel som förbättrar fertilitet
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Kvinnor som försöker bli gravida kan avsevärt förbättra sina chanser genom att följa en diet som är rik på livsmedel som förbättrar fertilitet. Dessa tio livsmedel hjälper till att lösa alla möjliga vitamin- och mineralbrister som kan komma i vägen för både kvinnor och män. I denna artikel ska vi tala om vilka dessa livsmedel är och hur du bäst konsumerar dem.

Maca förbättrar fertilitet

Denna överraskande rot från anderna är en väldigt energigivande växt och en kraftfull endokrinregulator. Den rekommenderas ofta för kvinnor med olika hormon- och infertilitetsproblem. Vidare ökar den sexlusten hos både kvinnor och män. Kvinnor som lider av arteriell hypertoni och inte tar något för att motverka det bör veta att maca marginellt kan öka blodtrycket. De bör även tänka på att maca enligt vissa studier kan öka chansen för att få tvillingar.

Öljäst

Jästen som används för att göra öl har många hälsosamma egenskaper eftersom det är rikt på vitaminer och viktiga aminosyror. Det innehåller även stora mängder vitaminer från B-gruppen, järn, krom, zink (en hormonreglerare) och andra mineraler. Vidare innehåller det mycket folsyra, vilket är viktigt för graviditet.

Vetegroddar

Vetegroddar må ha många nyttiga egenskaper, men vad som verkligen får dem att stå ut från mängden är de höga nivåerna av vitamin E. Brist på vitamin E kan ibland vara orsaken till infertilitet. För att försäkra att detta inte händer kan du ta en tesked vetegroddar varje morgon tillsammans med juice. De går ofta att köpa i pulverform eller som en olja som med fördel kan appliceras direkt på huden.

Pollen ökar sexlust

Bipollen rekommenderas för att öka fertiliteten hos kvinnor och män som lider av problem. Vidare kan det öka sexlusten och energin . Bland dess näringsämnen finns bland annat mycket zink. Du kan ta två matskedar om dagen och mala ner det fint för lättare matsmältning.

Avokado

Denna utsökta frukt är fantastiskt näringsrik och även en bra källa för vitamin E, vilket ökar fertiliteten och förbättrar könsorganens funktioner. Vissa studier har visat att intag av avokado kan tredubbla chanserna för framgångsrik graviditet i fertilitetsbehandlingar, och ökar dessutom äggproduktionen.

Avokado kan ätas på alla sätt och vis, och är ett livsmedel som starkt rekommenderas för personer som inte äter mycket djurprotein.

Olivolja

Olivolja prisas ofta för sina fantastiska egenskaper och tredubblar även chansen att bli gravid. Detta eftersom den inte bara förbättrar fertiliteten hos kvinnor, utan även hos män. Det är en oersättlig ingrediens i matlagningen, men försök att alltid konsumera den rå och i dess extra jungfru-form. Om möjligt, konsumera minst en eller två matskedar per dag via måltider.

Ingefära ökar spermiemängden

Ingefära är ett kraftfullt afrodisiakum som för män ökar spermiemängden och förbättrar rörelseförmågan för spermatozoiderna. Den rekommenderas dock inte för kvinnor. Den kan intas som ett utsökt te tillsammans med lite honung och citron, eller hyvlas ner i sallader samt kanderas.

Linfröolja förbättrar fertilitet

Linfröolja är rik på omega 3 – de viktiga aminosyror som är oersättliga för god fertilitet. Vi bör ta en sked om dagen av råa frön eller strö dem i våra sallader, soppor, smoothies, ris, juicer, mm.

Solrosolja

Solrosolja har varit väldigt underskattad jämfört med olivolja, men i verkligheten är den otroligt fördelaktig för din hälsa. Det är en utmärkt källa för värdefull vitamin E. Vi kan kombinera den med både oliv- och linfröolja och rotera mellan dem eftersom de alla har sina egna fördelar.

Nötter

Vissa studier har visat att en näve eller två med nötter om dagen förbättrar formen, rörelserna och vitaliteten hos mäns spermier om de konsumeras enligt vad som ordinerats i minst tolv veckor. Överviktiga män kan minska konsumtionen till en näve om dagen.

Om du införlivar dessa tio livsmedel i din dagliga diet kan du förbättra din generella hälsa och avsevärt öka möjligheten för graviditet.

Bilder från Alishan Organic Center och greatist.

Detta kanske intresserar dig
7 fördelar med macarot för kvinnor
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
7 fördelar med macarot för kvinnor

Macarot är en naturlig källa till antioxidanter, mineraler och vitaminföreningar. Dessa bidrar till att reglera vitala kroppsfunktioner.  • Lembe DM., Gasco M., Gonzales GF., Fertility and estrogenic activity of turraeanthus africanus in combination with lepidium meyenii (black Maca) in female mice. European Journal of Integrative Medicine, 2012.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.
  • Attia YA, Al-Hanoun A, Bovera F. Effect of different levels of bee pollen on performance and blood profile of New Zealand White bucks and growth performance of their offspring during summer and winter months. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2011 Feb;95(1):17-26. doi: 10.1111/j.1439-0396.2009.00967.x. PMID: 20455966.

Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.