10 fantastiska fördelar med rött vin som du inte kände till

april 11, 2019
Rött vin bidrar till att rena blodet och förebygga blodproppar. Det skyddar också vävnaden som utgör dina blodkärl.

Att dricka ett glas rött vin om dagen kan göra mycket för din hälsa. Konsumtionen ska vara balanserad och måttfull. Ett dagligt glas av detta naturliga och läckra elixir kompletterar dina måltider och kan avsevärt förbättra ditt välbefinnande. I dagens artikel kommer vi att förklara varför.

Hälsofördelarna med rött vin

Rött vin och druvor

1. Hjälper dig att gå ner i vikt

Visste du det? Rött vin har i själva verket en mycket speciell egenskap: det aktiverar en gen som förhindrar att nya fettceller bildas. Och som om inte det vore nog stimulerar det kroppens naturliga avgiftningsprocess, vilket hjälper dig att gradvis eliminera fett. Studier gjorda vid Massachusetts Institute of Technology har bekräftat detta och resultaten har publicerats i flertalet tidskrifter.

Men för att få se detta återspeglas på din figur måste du komma ihåg att du inte bör dricka mer än ett glas om dagen. Använd bilden ovan som en referens: fyll aldrig ditt vinglas hela vägen upp till kanten. Och naturligtvis blir dina resultat tydligare när du kombinerar vinet med en balanserad och fettsnål kost.

2. Stärker hjärnan

Att dricka rött vin är ett bra sätt att förbättra dina kognitiva processer. Hur kan det komma sig? Många studier har visat att en måttlig men regelbunden konsumtion kan bidra till att avvärja demens och degenerativa sjukdomar i hjärnan.

Det kan minska inflammation, förebygga åderförkalkning och även hämma koagulering och därmed öka blodflödet. Det är verkligen fantastiskt.

Vinprovning

3. Behandlar din tandköttsinfektion

Om du upplever blödande tandkött är det en mycket god idé att dricka ett glas rött vin till din måltid. Det finns vissa föreningar i druvor som, när vinet är jäst, bidrar till att förhindra tillväxten av streptokocker och andra bakterier som är förknippade med dentala problem. Dessutom är det mycket effektivt mot gingivit och till och med halsont.

4. Bekämpar trötthet

Det låter ganska märkligt, eller hur? Men enligt forskning som presenteras i Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) kan den resveratrol som finns i druvorna bidra till att höja din energinivåer de dagar då du känner dig tröttare än normalt. Det är värt att lägga på minnet.

5. Frigör endorfiner

Kom ihåg: Avnjut alltid denna välsmakande och hälsosamma dryck med måtta. På så sätt frisläpper du endorfiner i kroppen så att du kan koppla av och njuta ännu mer av stunden. Studien genomfördes vid University of California. Och genom att kombinera vin med vissa livsmedel eller recept kan du ytterligare förbättra smakupplevelsen och njuta av din måltid.

Rött vin

6. Rengör dina smaklökar

Det kan tyckas märkligt, men det är sant. Rödvinets sammandragande egenskaper förstärker smakupplevelserna från maten du äter. Det minskar smaken av fett när du äter köttiga rätter och gör att din mun känns renare. Det är verkligen något att överväga – kanske inspirerar det dig att ta ett glas rött vin till din lunch eller middag!

7. Sänker kolesterolet

Som du vet är rött vin rikt på polyfenoler, och en av dem är den hyllade föreningen resveratrol – en kraftfull antioxidant. Enligt Mayo Clinic bidrar det till att vårda kroppens blodkärl och förebygger bildandet av blodproppar. Det bidrar också till att minska nivåerna av det ”onda” kolesterolet.

8. Är bra för hjärtat

Förutom polyfenolerna som vi nämnde ovan innehåller rött vin stora mängder vitamin E, vilket bidrar till att avlägsna blodproppar och hindra dem från att bildas. Dessutom skyddar det vävnaderna som utgör dina blodkärl. Så ett glas rött vin kan avsevärt förbättra din kardiovaskulära hälsa.

Vinglas

9. Minskar risken för cancer

Rött vin är en otrolig antioxidant. Denna naturtillgång är i stånd att blockera tillväxten av celler som är ansvariga för bröst- eller lungcancer. En av dess främsta egenskaper är just innehållet av resveratrol, som motverkar höga östrogennivåer och förebygger cancer hos kvinnor.

10. Bekämpar urinvägsinfektioner

De antioxidativa och sammandragande egenskaperna som vi redan beskrivit förhindrar också bakterier från att fästa till din urinblåsa och njurar, och de optimerar också filtrering och avgiftning av dessa organ.

Drick bara ett glas om dagen för att ta del av alla dessa viktiga hälsofördelar! Du vill inte gå miste om dem, eller hur?

  • Waterhouse, A. L. (2002). Wine phenolics. In Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2002.tb02903.x
  • Xiang, L., Xiao, L., Wang, Y., Li, H., Huang, Z., & He, X. (2014). Health benefits of wine: Don’t expect resveratrol too much. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.01.006