Kassing-metoden: flaskmata utan att påverka amningen

Kassing-metoden är idealisk för mödrar som på grund av någon anledning behöver lämna sin bebis hos en dagmamma eller med en barnvakt. Ta reda på mer om fördelarna med denna metod.
Kassing-metoden: flaskmata utan att påverka amningen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kassing-metoden är en metod för flaskmatning som inte påverkar amningen. Med denna metod är sannolikheten att bebisen kommer börja avvisa bröstet eller inte suga tillräckligt hårt nästan obefintlig.

Vissa mödrar kan inte amma och måste flaskmata sina bebisar. Detta händer ofta när barnet är för tidigt fött eller behöver kosttillskott.

En annan orsak kan vara att man måste jobba och därför pumpar bröstmjölk för att senare använda den för att flaskmata bebisen. Det kan också finnas kvinnor som har hälsoproblem som hindrar dem från att kunna amma.

Flaskmatning kan skapa en förvirring hos bebisen och göra så att den slutar ta bröstet. Flaskmatning är dock lättare för bebisar eftersom det kräver mindre ansträngning för dem att äta.

Detta beror på att nappen på en flaska är väldigt annorlunda jämfört med en bröstvårta. Hålet är mycket större och mjölken rinner enkelt ut tack vare tyngdkraften. Detta gör att bebisen inte behöver suga så hårt.

Problemet uppstår när mamman återvänder till att amma och barnet inte kan anpassa sig eller har svårt att amma.

Det var därför som den amerikanska specialisten Dee Kassing kom på ett system som simulerar amning med hjälp av en flaska.

Kassing-metoden

Kassing-metoden syftar till att återskapa egenskaperna hos naturlig amning, med särskild fokus på bebisens ansträngning.

Med denna metod kan man betydligt minska de negativa effekterna av flaskmatning och underlättar blandad amning av bebisen.

Flaskmata bebisen halvt sittande

När du ger bebisen flaskan ska barnet vara halvt sittande. Du behöver inte imitera kroppsställningen för amning. Nappen du använder bör vara anatomisk.

Du behöver bara välja rätt flaska för din bebis. Sedan är det viktigt att återskapa den naturliga stimulansen av amning. Du behöver hjälpa bebisen med dess reflexer genom att röra på kinderna och munnen så att han själv hittar nappen.

När bebisen har sin mun öppen, låta honom suga några gånger samtidigt som du håller hans kropp upprätt. På så sätt kommer han försöka suga ut mjölken istället för att den bara rinner ned i munnen med hjälp av gravitationskraften.

Du bör kontrollera hur länge och hur mycket mjölk din bebis dricker. Du bör även hela tiden kontrollera reflexerna genom att röra vid kinderna och ta bort flaskan emellanåt.

Rätt typ av flaska

För att börja praktisera Kassing-metoden behöver du beakta dimensionen och formen på nappen. Den ska vara helt rund för att simulera formen av en bröstvårta.

Den ska också vara lång så att toppen når samma punkt i bebisens mun som vid amning. Botten bör vara smal, mjuk och cirka två centimeter lång.

Är det bra för bebisar att använda nappflaska?

Nappen bör vara av typen som ger ett långsamt flöde. På så sätt rinner mjölken långsammare och bebisen måste göra en ansträngning, som när de ammar vid bröstet.

Detta hjälper också deras matsmältning att förbli långsam och mer avslappnad.

Du bör köpa raka nappar, inte böjda. Raka gör det svårare för mjölken att flöda och gör att bebisen måste anstränga sig mer.

Hållning vid matning

Syftet med denna metod är att inte ge bebisen för mycket mat vid matning, och samtidigt ha kontroll över hur snabbt hon matas. Vid flaskmatningen bör du hålla henne halvsittande.

Det rekommenderas inte att bebisen ligger på rygg, eftersom mjölken då helt enkelt bara rinner ut på grund av gravitationen utan att bebisen behöver göra någon ansträngning alls för att äta.

Vidare kan denna position innebära risk för kvävning, och även för öroninfektioner eftersom mjölken kan komma in i örontrumpeten i mellanörat.

Prova Kassing-metoden vid matning

Det viktigaste är att flaskan hålls horisontell, inte lutad. På så sätt måste barnet suga för att äta.

Innan du börjar behöver du utlösa bebisens reflexer att söka bröstet. Sätt inte flaskan i munnen direkt. Rör med nappen vid bebisens läppar och kinder tills hon letar efter den och börjar äta.

Slutsats

Kassing-metoden är mycket användbar om din bebis är för tidigt född, behöver kosttillskott, blir blandmatad eller om det rekommenderas av din barnläkare. Det är också perfekt om mamman har någon skada som gör amning för smärtsamt.

Om en bebis behöver tillskott rekommenderas att de ges med en flaska under den tid man använder bröstmjölk, inte välling.

Bröstmjölk är den perfekta maten för spädbarn. Den är full av näringsämnen och vitaminer som är viktiga för deras utveckling.

Denna matningsmetod försöker återskapa de naturliga förhållandena vid amning. Detta gör man huvudsakligen genom att efterlikna den initiala stimulansen och den ansträngning som krävs.

På så sätt kan man mycket enklare återgå till amning vid bröstet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.