7 livsmedel du inte borde värma i mikron

Alla livsmedel kan inte värmas i mikron. Lär dig vilka du inte borde lägga i mikrovågsugnen i den här artikeln.
7 livsmedel du inte borde värma i mikron

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Mikron hjälper oss inte bara att värma mat på några sekunder, utan kan även tillaga vissa måltider i vatten. När man t.ex. tillagar vissa grönsaker i mikron kvarhåller de faktiskt fler av sina egenskaper än vid andra tillagningsmetoder.

Men även om mikron kan användas till mycket finns det vissa livsmedel du inte borde värma i den, eftersom de förlorar sina näringsegenskaper när de utsätts för höga temperaturer. Här har du dem:

1. Kött

Rött kött

Vissa lägger kött i mikron för att tina det på några minuter innan det tillagas. Det må förebygga kontaminering av vissa bakterier, men det minskar mängden vitamin B12 och aminosyror i köttet. När mikron används för att återuppvärma kött som tillagades dagen innan kan den dessutom minska köttets naturliga safter och proteinvärdet.

Förslag

 • Lägg köttet i botten av kylskåpet för att avfrosta det en dag innan du ska använda det.
 • Värm upp det färdiga köttet i en stekpanna på låg värme.

2. Värm inte vitt ris i mikron

Vitt ris borde inte värmas i mikron över huvud taget, då de höga temperaturerna berövar det på en stor del av näringsämnena. Mikrovågsugnar håller en jämn och hög temperatur från och med att de sätts på. Det påverkar direkt matens vitaminer, mineraler och fibrer.

Förslag

 • Koka ris i en kastrull med vatten, där temperaturen ökar gradvis i takt med att det tillagas.
 • Om du vill återuppvärma ris ska du hälla lite vatten i en kastrull och lägga i det på låg värme.

3. Broccoli

Broccoli i skål

De höga temperaturerna i mikron kan förstöra upp till 97% av antioxidanterna som finns i broccoli. Det kan därför påverka både dess konsistens och smak.

Förslag

 • Använd broccoli i sallader och smoothies för att dra full nytta av näringsvärdet.
 • Om du föredrar att tillaga broccoli ska du ånga den.

4. Smör

Även om många smälter smör i mikron kan värmen minska det proteinvärde som är karaktäristiskt för smör.

Förslag

 • Lägg smöret i en stekpanna och smält över svag värme.
 • Om möjligt ska du förvara det i rumstemperatur för att göra det mjukare naturligt.

5. Mjölk

Mjölk i glas

Mjölk och andra mejeriprodukter såsom yoghurt förlorar upp till hälften av sina näringsämnen när de utsätts för höga temperaturer.  De förlorar helt och hållet sitt innehåll av vitamin B12 i mikron och det minskar också innehållet av essentiella mineraler. Detta gäller även bröstmjölk.

Förslag

 • När du vill dricka varm mjölk ska du sätta den på låg värme i en kastrull tills den når lämplig temperatur.

6. Vitlök

Näringsexperter har alltid rekommenderat att äta vitlök rå för att få 100% av de näringsmässiga fördelarna. När vitlök tillagas eller värms upp vid höga temperaturer förlorar den upp till 95% av sina vitaminer och mineraler.

En enda minut i mikron räcker för att förstöra en vitlöks innehåll av allicin, som ger den sina antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.

Förslag

 • Tillsätt rå vitlök i dina smoothies, sallader och andra recept.
 • Konsumera en vitlöksklyfta på tom mage för att njuta av alla de hälsosamma fördelarna till max.

7. Svamp

Hackade champinjoner

Proteinerna i svamp förstörs helt och hållet när de tillagas eller återuppvärms vid höga temperaturer. När de svalnar tillbaka till rumstemperatur löper de faktiskt högre risk att smittas av vissa mikroorganismer.

Förslag

 • Försök att inte återuppvärma svamp efter att du tillagat dem, eftersom det kan orsaka matsmältningsproblem och bukinflammation.
 • Tillaga svamp vid temperaturer runt 70° C.
 • Använd dem i recept som inte kräver så mycket tillagning.

Nu när du vet vilka recept som inte är lämpliga att värma i mikron kan du försöka vara lite mer försiktig nästa gång du använder dem. Mikrovågsugnar må vara användbara, men det är bäst att begränsa användningen av dem i dessa fall.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.