Kamomill och andra kurer som förbättrar matsmältningen

Du kan hjälpa till att lindra matsmältningsproblem genom att bibehålla en hälsosam livsstil och använda vissa naturliga kurer. I denna artikel kommer vi utforska fördelarna med kamomill och andra kurer som förbättrar matsmältningen.
Kamomill och andra kurer som förbättrar matsmältningen

Skriven av Óscar Dorado

Senaste uppdateringen: 21 september, 2022

I denna artikel ska vi diskutera flera fördelar med naturliga kurer som förbättrar matsmältningen.

Magsmärtor, förstoppning och tarmirritation är bara några av de matsmältningsproblem som drabbar oss. Även om vissa kan verka oundvikliga så kan vi förebygga dem genom att äta hälsosamt och använda vissa naturliga kurer.

Matsmältningens roll

Matsmältningen bryter ned mat till enkla molekyler som kroppens vävnader kan använda för att fungera korrekt eller producera metabolisk energi. Alla organen i matsmältningssystemet spelar en viktig roll för processen.

Organ i matsmältningssystemet

Övre organ

Matsmältningssystemet består av en rad olika organ i hela kroppen. Dessa inkluderar:

 • Munnen: det är här tuggandet och saliven gör sitt jobb. I munnen börjar den kemiska nedbrytningen av maten, speciellt av kolhydrater.
 • Svalget: denna membranmuskel hittas i halsen och sammankopplar munnen och näsborrarna med matstrupen och struphuvudet. Den möjliggör att luft och mat passerar genom en klaff som heter struplocket.
 • Matstrupen: detta är en passage som sammankopplar svalget med magen. Dess muskelväggar drar sig samman och slappnar av i en nedåtgående rörelse för att driva maten nedåt. Den är väldigt ömtålig och kan skadas av sura uppstötningar.

Lägre organ

 • Magen: denna muskelpåse förvarar och bearbetar förtärd mat. Celler som utsöndrar syror och enzymer hittas här, och deras jobb är att metabolisera lipider, proteiner och andra substanser.
 • Tunntarmen: tunntarmen är runt sex meter lång och hittas i magen. Den mottar utsöndringar från bukspottkörteln och andra körtlar, vilket omvandlar maten till enkla molekyler, som aminosyror. Duodenum, jejunum och ileum – där absorptionen av näringsämnen sker – utgör en del av tunntarmen.
 • Tjocktarmen: tjocktarmen är runt 1 1/2 meter lång och inkluderar kolon och ändtarm. Den slutar vid anus, där resterna från maten drivs ut från kroppen i form av avföring. Tjocktarmen är viktig för absorption av vitamin K, fibrer och vatten.

Våra matvanor och vår livsstil påverkar alla dessa organ. Att äta obalanserade eller dåligt tillredda måltider, att ta droger eller dricka alkohol frekvent, att använda vissa läkemedel och till och med stress kan orsaka matsmältningsproblem.

Några av de vanligaste problemen med matsmältningen är förstoppning , dålig matsmältning och diarré, men vissa åkommor kan vara allvarliga och till och med kroniska.

Nedan ska vi lista några naturliga kurer som förbättrar matsmältningen utan att vi behöver använda starka läkemedel.

Naturliga kurer som förbättrar matsmältningen

Du bör alltid besöka en läkare om du lider av dagliga obehag eller kända matsmältningsproblem. Det finns dock örtteer och andra naturliga kurer som förbättrar matsmältningen på naturlig väg.

1. Kamomillte

I många år har kamomill hyllats för sina matsmältningsförbättrande förmågor. Dess eteriska olja ger den gasmotverkande, antispasmodiska och lugnande egenskaper.

Kamomill är en fantastisk växt som förbättrar matsmältningen, lindrar magsår och förebygger sura uppstötningar.

Tillredning

Detta te är enkelt och snabbt att tillreda!

 1. Du behöver bara koka upp 2 1/2 dl vatten.
 2. När vattnet kokar tillsätter du två gram kamomillblad eller blommor.
 3. Låt det dra i fem minuter.
 4. Efter det dricker du teet.
 5. Det är bäst att dricka kamomillte efter varje måltid för att få bästa resultat.

2. Kurer som förbättrar matsmältningen: kanelte

Kanel kan inte bara användas för att behandla infektioner i luftrören, utan även lindra matsmältningsproblem.

Denna krydda hjälper till att motverka gaser och gastriska problem, såväl som illamående och diarré. Men personer som lider av magsår bör undvika kanel eftersom den stimulerar utsöndringen av magsafter.

Tillredning

 • Koka upp vatten.
 • Tillsätt 1-2 kanelstänger.
 • Låt kanelen dra i tio minuter.
 • Om du vill kan du söta teet med en matsked honung.
 • Avslutningsvis är det bara att dricka och njuta.

3. Te på stjärnanis

Stjärnanis, eller kinesisk anis, smakar ungefär som anis och extraheras från frukten på Illicum verum-trädet. Detta träd är hemmahörande i Kina och stjärnanis har många fördelaktiga egenskaper för matsmältningen.

Denna krydda innehåller anetol – en aromatisk beståndsdel som lindra magsmärta och illamående såväl som svullnad och gaser. Vidare har stjärnanis lugnande, antibiotiska, antibakteriella och antiparasitiska egenskaper.

Tillredning

 • Koka upp en liter vatten.
 • Tillsätt 30 gram anis.
 • Låt svalna.

Du kan dricka en kopp av detta te när du känner att du behöver. Unga barn och gravida kvinnor bör inte dricka detta te.

4. Te på citronmeliss: kurer som förbättrar matsmältningen

Melissa officinalis, även känd som citronmeliss, är en växt som har använts sedan antiken för matsmältningen. Den innehåller terpener, citronellol, citral och gereniol.

Dessa är aktiva beståndsdelar som ger den dess citrusaktiga smak och lugnande egenskaper.

Den används ofta för sjukdomar som är kopplade till stress och ångest tack vare dessa lugnande egenskaper. Vidare är den perfekt för tarmspasmer, kolit, halsbränna och gasrelaterade problem.

Tillredning

 1. För att tillreda en kopp te på citronmeliss behöver du tre matskedar torkade blad. Om du använder färska blad kommer du behöva 3-9 gram.
 2. Koka upp vatten och tillsätt bladen.
 3. Låt dra i tio minuter.
 4. Drick sedan teet när du behöver det.

Avslutningsvis är det viktigt att komma ihåg att bra matsmältning kan påverka ditt humör. Det mest effektiva sättet att förbättra matsmältningen är genom att ändra dina matvanor och vara aktiv.

Hoppas att du gillade dessa kurer som förbättrar matsmältningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.