Mango mot förstoppning: fördelar och recept

Det är innehållet av fiber och polyfenoler som gör att mango är en av de bästa frukterna för naturlig behandling av förstoppning. Om du använder mango behöver du inte tillgripa kemiska laxermedel.
Mango mot förstoppning: fördelar och recept

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Mango är en frukt som kan hjälpa till att bekämpa symptomen på långsam matsmältning. Eftersom frukten innehåller en betydande mängd kostfiber förbättrar den matsmältningen och underlättar tömningen av de rester som kvarstår i tarmen. Det är därför många använder mango mot förstoppning.

Det finns många syntetiska laxermedel man kan använda sig av när man lider av förstoppning, men naturliga alternativ som mango är att föredra. Denna frukt ger inga oönskade biverkningar och kan införlivas i nästan vilken typ av kost som helst.

Dessutom är det ett bra sätt att ge kroppen ett extra tillskott av energi, eftersom sockret i mango absorberas långsamt och inte höjer blodsockernivån.

I denna artikel berättar vi om några av dess egenskaper och delar med oss av några läckra mangorecept.

Ät mango mot förstoppning

Ät mango mot förstoppning

Mango är en läcker frukt som tillhör växtsläktet Mangifera. Det finns många olika sorter och man kan hitta mango i olika färger, som röd, gul och grön. Den är rundad till formen och har ett slätt, tjockt skal.

Den har ansetts vara en nyttig och hälsosam frukt sedan väldigt lång tid tillbaka. Detta är tack vare att det är en källa till vitaminerna A, B och C och mineraler som kalium, kalcium och magnesium. Mango innehåller också mycket kostfiber och antioxidanter.

Dess innehåll av fiber är vad som är orsaken till att man kan använda mango mot förstoppning. Fibern optimerar matsmältningsfunktionerna och hjälper till att reglera tarmrörelserna.

Andra fördelar med att äta mango mot förstoppning har att göra med dess polyfenoler, som är antioxidanter som hjälper till att minska inflammation. Mango förbättrar också sammansättningen av tarmfloran och främjar eliminering av toxiner.

Dessutom hjälper mango till att stärka immunsystemet, eftersom det har ett högt innehåll av C-vitamin – en mango ger dig ca 40% av kroppens behov av denna vitamin. C-vitamin hämmar effekterna av fria radikaler och ökar produktionen av antikroppar.

Hur man äter mango mot förstoppning

Det vanligaste sättet att konsumera mango mot förstoppning är att äta den naturlig, rå och mogen. En liten mango eller 2 deciliter hackad mango är en lämplig portion för detta ändamål.

Du kan också förbättra egenskaperna om du blandar den med andra ingredienser. Även om detta betyder att du kommer att konsumera lite fler kalorier, är följande mangorecept perfekta alternativ som kan hjälpa till att behandla detta problem så att du slipper tillgripa syntetiska laxermedel.

Prova gärna!

Mango- och havregrynssmoothie

Ät färsk mango mot förstoppning

Denna smoothie innehåller mycket kostfibrer, vilket innebär att den är en bra hjälp mot förstoppning. Det är också en kalorifattig, mättande dryck som kan hjälpa till att minska hunger.

Ingredienser

Tillagning

 • Ta ur fruktköttet från mangon och lägg i en mixer.
 • Tillsätt havre och vatten.
 • Mixa i några minuter tills du har en jämn och klumpfri dryck.
 • Servera och söta med honung.

Så dricker du smoothien

 • Drick smoothien på fastande mage eller som en del av din frukost.
 • Drick den minst tre gånger i veckan.

Denna artikel kan också intressera dig: Hemgjord sirap som behandlar matsmältningsproblem

Nyttig mangomousse

Denna mousse är ett annat hälsosamt sätt att ta del av fördelarna med mango mot förstoppning. Den är ett bra alternativ för barn eftersom den både ser ut och smakar mycket gott. Mangomoussen kan ätas till frukost eller som mellanmål.

Ingredienser

 • 1 blad icke-smaksatt gelatin
 • 1 1/4 dl vatten
 • 4 mogna mangofrukter
 • 2 dl naturell yoghurt med låg fetthalt

Tillagning

 • Koka upp vattnet och lös upp gelatinet i det.
 • Skär sedan mangofrukterna i bitar och lägg dem i en mixer.
 • Tillsätt yoghurt och upplöst gelatin och mixa i några minuter.
 • Häll upp moussen i en glasbehållare och ställ in i kylskåpet.

Hur man äter moussen

 • När moussen fått stå i kylen en stund är den redo att ätas. Ät en liten portion av den med din frukost.
 • Om du vill kan du också äta en portion till mellanmål under dagen när du känner dig hungrig mellan måltiderna.

Mango- och kokosmjölkssmoothie

Gör en mangosmoothie

Denna smoothie med kokosmjölk och mango är perfekt för att behandla förstoppning. Eftersom den innehåller en betydande mängd fettsyror och aminosyror, är det en energidryck som också bidrar till att öka atletisk prestationsförmåga.

Ingredienser

Tillagning

 • Ta ur fruktköttet ur mangofrukterna skär det i bitar.
 • Lägg dem i en mixer och mixa med kokosmjölken.
 • Tillsätt till sist is efter smak. Servera.

Hur man dricker smoothien

 • Drick denna smoothie på förmiddagen, minst tre gånger i veckan.

Känner du dig tung? Lider du av matsmältningsbesvär och förstoppning? Tveka inte att använda mango mot förstoppning, det är ett effektivt botemedel som hjälper dig att lindra dessa problem! Som du kan se är det en väldigt näringsrik frukt, och det finns många sätt att lägga till den i kosten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.
 • Natsume M. Polyphenols: Inflammation. Curr Pharm Des. 2018;24(2):191-202.
 • Shenoy N, Creagan E, Witzig T, Levine M. Ascorbic Acid in Cancer Treatment: Let the Phoenix Fly. Cancer Cell. 2018 Nov 12;34(5):700-706.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.