7 tecken på att dina blodsockernivåer är för höga

Hyperglykemi är ett tyst tillstånd som du borde vara mycket uppmärksam på. Om man inte tacklar det snabbt kan det leda till diabetes. Därför är det viktigt att känna till symptomen.
7 tecken på att dina blodsockernivåer är för höga

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Blodsocker, eller glukos, är den största energikällan för kroppens celler. Det hittas i mjöl, honung, morötter och ris, bland annat. Energin hjälper oss att utföra viktiga kroppsfunktioner. Men vad händer när ens blodsockernivåer är för höga, och vad kan det leda till?

Sockret i blodet måste hållas på mellan 70 och 110 mg/dl för att vi ska kunna dra maximal nytta av det, utan negativa konsekvenser. Om ens blodsockernivåer är för höga kallas det för hyperglykemi, vilket kan orsaka skada på olika organ.

När blodsockret är över 180 mg/dl diagnostiseras man med diabetes. Det är viktigt att komma ihåg att tillståndet måste hållas under strikt medicinsk uppsikt, eftersom det kan leda till många komplikationer.

Vad är hyperglykemi?

Hyperglykemi är när blodsockernivåerna ligger över 140 mg/dl. Det kan inträffa av två specifika anledningar:

 • Din bukspottkörtel har problem att skapa rätt mängd insulin – hormonet som ansvarar för att reglera blodsockernivåer.
 • Kroppen använder inte insulin ordentligt.

Hur som helst är det viktigt att du besöker en läkare för att få reda på vilka läkemedel du behöver, eventuella förändringar i kosten som måste göras samt hur mycket du borde träna.

Tecken på att dina blodsockernivåer är för höga

Hyperglykemi är svårt att upptäcka om du inte är mycket uppmärksam, men det finns alltid symptom. Det bästa du kan göra är att genomgå en medicinsk undersökning var sjätte månad för att få en tidig diagnos av förändringar i kroppen.

Ett blodsockertest är normalt sett väldigt enkelt. En liten mängd blod kommer tas, och svårare än så är det inte.

Symptomen att hålla utkik efter är:

1. Polydipsi

Torr mun och stor törst

Polydipsi är ett brådskande och överdrivet behov att dricka vatten. Det kommer vanligtvis med en känsla av att munnen är torr. Det är viktigt att dricka så mycket vatten som möjligt, eftersom det är så kroppen reglerar blodsockernivåerna.

Men kom ihåg att problemet kommer kvarstå tills du normaliserar dina blodsockernivåer. För att hjälpa kan du sporta under dagen och ta läkemedel enligt en läkares rekommendation.

2. Hudsår

För mycket socker i blodet kan leda till uppkomsten av hudsår, kaffefärgade märken på benen, rodnad i ansiktet och torr hud. Dina naglar, handflator och fotsulor kan bli gula.

Om du märker av att blåmärken dyker upp och verkar vara kvar längre än vanligt ska du besöka din läkare så snart som möjligt. Ignorera dem inte, för de kan vara skadliga för dina blodkärl.

3. Humörsvängningar

Kvinna med humörsvängningar

Hyperglykemi kan orsaka många förändringar av humöret, såsom irritabilitet eller depression. Det finns de som har en tendens att bli griniga eller som har en mer aggressiv karaktär, men om det är vanligt förekommande kan det vara ett tecken på att personens blodsockernivåer är för höga.

Kom ihåg att känslor är beroende av kemiska processer i hjärnan, och dessa processer kan påverkas av blodsockernivåerna.

4. Svaghet och dåsighet

På grund av att dina celler inte kan absorbera blodsockret effektivt kommer energinivåerna sjunka. Det kan resultera i:

 • Svaghet
 • Extrem trötthet
 • Dåsighet
 • Svimningar

För att adressera det är det viktigt att du äter tillräckligt med färska grönsaker för att få i dig högkvalitativa vitaminer och mineraler. Om problemet är väldigt allvarligt kan en läkare ge dig tillskott.

5. Långsam läkning av sår

Hyperglykemi påverkar koaguleringen, vilket i sin tur påverkar hastigheten med vilken sår läker. Det kan även leda till uppkomsten av hematom eller blåmärken.

Om du märker att sår tar lång tid på sig att sluta blöda och inte läker lika snabbt som vanligt måste du ta tag i det. När du fått kontroll över blodsockernivåerna kommer problemet upphöra.

6. Synproblem

Problem med synen

Små vener och kärl i näthinnan, gula fläcken och den optiska nerven kan visa tecken på skada som ett resultat av hyperglykemi. Bland problemen hittar vi:

 • Suddig syn
 • Mörka fläckar i synfältet
 • Smärta runt ögonen
 • Svårigheter att fokusera på nära föremål i sidled i periferin

Regelbundna besök till en ögonläkare kan hjälpa dig att identifiera dessa problem och förebygga att blodsockernivåerna blir för höga.

7. Sexuella problem

Skada på nerver och blodkärl från för höga blodsockernivåer kan resultera i förändringar i den sexuella funktionen hos både män och kvinnor.

För män kan hyperglykemi leda till:

 • Oförmåga att få eller bibehålla en tillräckligt fast erektion för att idka sexuellt umgänge.
 • Retrograd ejakulering, en förändring där delar av eller all sperma flödar genom blåsan istället för ut genom penis vid ejakulering.

För kvinnor kan det å andra sidan leda till:

Har du märkt av några av dessa symptom? Om så är fallet ska du inte tveka att besöka en läkare så snart som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hernánez AQ., Granja LL., Sosa AL., Papel de la insulina en el tratamiento de la diabetes mellitus tipo 2. Revista Cubana de Medicina General Integral, 1997.
 • Jenkins DW, Jenks A. Exercise and Diabetes: A Narrative Review. J Foot Ankle Surg. 2017 Sep-Oct;56(5):968-974. doi: 10.1053/j.jfas.2017.06.019. PMID: 28842107.
 • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.