Fyra vanliga orsaker till vaginal torrhet

Vaginal torrhet är ett problem som kan påverka ens sexliv och orsaka obehag. Här kommer fyra orsaker till vaginal torrhet.
Fyra vanliga orsaker till vaginal torrhet
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du upplevt något vaginalt obehag på senare tid? Har sex blivit smärtsamt, men du undviker att konfrontera orsaken? Ta en titt på dessa orsaker till vaginal torrhet, för de kan vara boven i dramat.

Vaginal torrhet inträffar när dina vaginala utsöndringar minskar, vilket orsakar brist på smörjning i området. Dina utsöndringar kan minskas eller förändras när som helst under livet. Du bör vara uppmärksam på det eftersom det är ett vanligt symptom på andra problem.

Det må vara relativt enkelt att behandla vaginal torrhet tack vare tillgången till smörjningsmedel, men du bör aldrig ignorera det. När du märker av förändringar i underlivet bör du träffa en gynekolog för att utesluta problem.

I dagens artikel vill vi ge dig en lista över vanliga orsaker till vaginal torrhet.

1. Hormonförändringar kan orsaka vaginal torrhet

Utan tvivel förlitar sig kvinnor mycket på sina hormoner. Generellt kan de orsaka allt från humörsvängningar till vaginal torrhet. Givetvis är inte alla hormonförändringar dåliga. Vissa är små skiftningar som inte orsakar problem och som försvinner efter några månader.

Andra situationer är dock allvarligare. Din läkare bör vara den som beslutar om allt fortfarande ligger inom gränserna för vad som är normalt. Träffa en specialist om du:

 • Håller på att nå klimakteriet eller redan har nått det
 • Ammar
 • Genomgår cancerbehandling, såsom strålnings- eller cellgiftsbehandling, i närheten av bäckenet

2. Irriterande substanser

Irriterande substanser

Hur mycket oroar du dig över hälsan hos ditt intimområde? Problemet med att använda för många produkter och irriterande ämnen är dock att de är orsaker till vaginal torrhet, vilket kan inträffa utan att man ens märker det.

Få reda på vilka dessa irriterande ämnen är och leta efter hälsosammare alternativ.

Vaginala tvålar och sköljblåsor

Många kvinnor använder speciella tvålar eller sköljblåsor som en del av sin hygienrutin.

 • Även om dessa kan förbättra lukten i vaginalområdet är det inte en bra idé att använda dem allmänt  sätt. Utöver sin doft tar dessa produkter även bort de bra bakterierna i regionen.
 • Om du tror att intimområdet inte bör ha någon lukt alls måste du inse att det är fel. Det är ett fuktigt område med en viss mängd bakterier, vilket gör det fullt normalt med viss lukt.
 • Du behöver bara oroa dig om lukten förändras eller blir väldigt stark. Annars är det bäst att inte tvätta området med speciella tvålar, utan bara använda vatten.

Tvättmedel och sköljmedel

Byt tvättmedel

Ytterligare en orsak till vaginal torrhet kan vara de tvättmedel eller sköljmedel du använder. De orsakar vanligtvis inga problem, men vissa innehåller substanser som kan leda till irritation och torrhet vid kontakt med huden i intimområdet.

Det bästa är att undvika dessa så mycket som möjligt eller välja varianter som är mindre aggressiva. Ett bra alternativ är sköljmedel för barn, även om det kan vara lite dyrare. Om du nyligen bytt tvättmedel och märkt av problem med vaginal torrhet ska du prova att sluta med det ett tag.

Det kommer hjälpa dig att fastslå om det är orsaken.

Bindor

En av produkterna som kan orsaka vaginal torrhet är bindor. De som orsakar mest problem är de doftsatta varianterna som ska dölja din naturliga lukt.

Det är bättre att använda mjuka och luktfria bindor. Andra alternativ är menskoppar eller tamponger. De kan även hjälpa dig att undvika lukt.

Vi rekommenderar att läsa: Allt du behöver veta om menskoppar

3. Vissa läkemedel

Läkemedel kan orsaka torrhet

Vanliga läkemedel mot förkylningar och astma som innehåller antihistaminer kan orsaka vaginal torrhet. Generellt bör det inte vara ett problem eftersom kroppen återfår sin naturliga smörjning inom några dagar.

Orala preventivmedel kan också orsaka det. Det är som tur är en ovanlig bieffekt eftersom hormonerna vanligtvis balanseras över tid. Normalt sett dyker det endast upp under de första månaderna, medan din kropp anpassar sig till läkemedlet.

För att undvika obehag kan du använda vattenbaserat glidmedel tills problemet upphör. Om situationen inte förbättras är det bra att tala med din läkare och identifiera en annan preventivmetod som inte har denna bieffekt.

4. Psykologiska orsaker till vaginal torrhet: ångest

Din kropp och ditt sinne kan verka som två skilda enheter, men det är de inte. Ångest och stress kan förändra dina hormonnivåer, och dessa kan i sin tur orsaka vaginal torrhet, brist på sexlust och depression.

Det är viktigt att du försöker förbli lugn och stabil. Givetvis kommer det alltid finnas situationer som stressar dig i förhållanden eller på jobbet, men du måste lära dig att slappna av.

Brist på vaginal smörjning inte är ovanligt alls och det har många olika orsaker. Om du upplever det kan du använda ett glidmedel. Om situationen inte förbättras efter några veckor bör du dock träffa en läkare för att hitta en bättre lösning.

Ha dessa orsaker till vaginal torrhet i åtanke om du är drabbad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Palacios, S., Cancelo, M. J., Castelo-Branco, C., González, S., & Olalla, M. Á. (2012). Recomendaciones de la Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia sobre la prevención y el tratamiento de la atrofia vaginal. Progresos de Obstetricia y Ginecología55(8), 408-415.
 • García-Viniegras, V., Regina, C., & Maestre Porta, S. (2003). Climaterio y bienestar psicológico. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología29(3), 0-0.
 • Jiménez, J. F., Broseta, E., & Gobernado, M. (2002). Infección urinaria. Actas Urol Esp26(7), 563-573.
 • Lobo RA. Menopause and care of the mature woman: endocrinology, consequences of estrogen deficiency, effects of hormone therapy, and other treatment options. In: Lobo RA, Gershenson DM, Lentz GM, Valea FA, eds. Comprehensive Gynecology. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 14.
 • Grady D, Barrett-Connor E. Menopause. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 240.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.