Allt du behöver veta om menskoppar

Har du hört talas om menskoppar? Lär dig mer i den här artikeln!
Allt du behöver veta om menskoppar

Senaste uppdateringen: 26 februari, 2019

På många håll i världen har menskoppar ett ganska bra rykte. I den här artikeln ska vi berätta allt du behöver veta om menskoppar, inklusive för- och nackdelar samt varför de hjälper planeten.

Fördelar med menskoppar

Menskoppen är en behållare formad som en kopp. Du för in den i vaginan under menstruationen för att samla flödet. Den absorberar inte blod som tamponger, utan håller blodet inuti sig tills du tar ut den och kastar det.

Denna “uppfinning” kanske verkar ny för vissa, men sanningen är att de första fanns redan 1876. Den industriella produktionen av dem startade 1930, men de såldes inte på många håll på 60-talet på grund av kulturella problem. Problemet var att vaginala flytningar, menstruationsflöde och manipulation av genitalierna ansågs vara olämpligt.

1987 började de tillverkas av latex och kom i två olika storlekar som bättre passade den kvinnliga anatomin. På senare år har silikonalternativ släppts för att undvika allergier. Det finns även olika färger, former, modeller och priser.

 • För att använda den för du in den i vaginan vikt.
 • När du släpper taget om den återgår den till originalformen och håller flödet.
 • Den placeras “lägre” än tamponger. Med andra ord i den lägsta delen av vaginan och inte i den övre delen, nära livmoderhalsen.
 • Du bör rengöra den uppskattningsvis var åttonde timme.

Bland fördelarna med menskoppar hittar vi:

De är billiga

person håller i en menskopp

Även om den inledande kostnaden kan vara högre än traditionella produkter kommer du på 2-3 månader ha gått jämnt ut. De har en livslängd på minst tio år om du tar hand om dem som man ska.

De är bekväma

 • Du kan använda dem både på dagen och natten. Du kommer inte ha några problem med spill eller obehag.
 • Det spelar ingen roll hur tungt flöde du har eller vilka aktiviteter du ägnar dig åt eftersom den inte rör sig eller blir “smutsig”.
 • Du kan till och med använda den medan du utför intensiva aktiviteter såsom sport eller cykling.

De är bra för miljön

De skapar mindre avfall än bindor och tamponger, vilket gör dem perfekt för naturälskare. Man kan använda menskoppen i månader. Den förebygger alltså att man måste kasta icke nedbrytbar plast eller kemiska smittoämnen i soporna.

De är praktiska

Kvinna som håller i en menskopp

Det är ett väldigt diskret alternativ. Du kan lägga dem i en påse och ta med dig var som helst. Genom att inte behöva tömma den på flera timmar kan du använda den på jobbet utan problem.

De är perfekt på resande fot

Ett av problemen för kvinnor när de reser är att de kanske inte hittar det märke eller den modell av tamponger eller bindor de vanligtvis använder. Eller så kan de bli tvungna att packa en massa förpackningar av sina egna produkter. Om du använder en menskopp behöver du inte packa något annat än den, vilket är mycket praktiskt.

De bekämpar baciller och infektioner

Förvaring av menskopp

Många kvinnor är allergiska mot kemikalierna i tamponger och bindor, men menskoppar av silikon förebygger infektioner. Bakterier samlas inte på dem.

Bland nackdelarna med att använda dem hittar vi istället:

 • Det kan vara pinsamt att rengöra den om du måste göra det bland andra.
 • I början kan det vara svårt att komma på var man ska sätta den.
 • Om du inte tvättar eller kokar den efter användning kan den se smutsig ut.
 • Den kan ramla ut om du inte använder rätt storlek.

Menskoppar: Tabu, fördomar och självkännedom

Vi har ägnat flera år med tamponger och bindor. Därför kan denna “revolutionerande” produkt verka konstig eller till och med onaturlig. Kanske är det anledningen till att den inte haft särskilt stora framgångar i många länder. Uppfinningen är skapad för kvinnor av kvinnor. Den accepteras dock bara av en liten del av den kvinnliga befolkningen. Enligt de som uppfann menskoppen beror det på brist på kunskap om könsorganen. 

Mensblod äcklar dessutom många människor, och än fler vill inte röra det. Precis som med alla alternativ när det kommer till din cykel har det också för- och nackdelar.

Att “glömma att du har mens” kan till exempel vara bra, men även dåligt

 • Om du använder tamponger kanske det blir lättare att byta till menskoppar än om du använder bindor, eftersom principen är liknande.
 • Skillnaden ligger i det faktum att menskoppen har kontakt med blodet och att man måste tvätta den efter varje användning.

Det vanligaste klagomålet bland användare är läckage. Det har dock en lösning: använd rätt storlek (det finns olika alternativ beroende på din ålder, om du födde barn naturligt, mängden blod, etc.).

Med bindor ser det ut som att det finns mycket blod. När du använder menskoppar blir du dock mycket mer medveten om mängden blod och behållarens kapacitet. De irriterar och skrapar dessutom inte som tamponger.

Det är rekommenderat att ta ut den efter några timmar, även om det inte finns någon egentlig gräns. Det svåraste är att tömma och tvätta ur den.

Om du är hemma är det lätt, men om du måste göra det på en allmän toalett kan det vara lite svårare.

 • Utöver att tömma ut blodet måste du även tvätta koppen innan du sätter tillbaka den.
 • Vissa väljer att koka den, andra att använda speciella produkter.
 • Du kan även skölja den med tea tree-olja. Det är ett naturligt desinfekterade och antiseptiskt medel.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.