7 fantastiska livsmedel som förebygger bakterieinfektioner

Utöver att ta tillskott eller utskrivna läkemedel är det en god idé att tillsätta vissa livsmedel i din kost som hjälper dig att naturligt bekämpa infektioner.
7 fantastiska livsmedel som förebygger bakterieinfektioner
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Bakterieinfektioner är en del av livet. När vi tänker på det föreställer vi oss de klassiska infektioner och sjukdomar som vi alla upplevt vid någon tidpunkt. Det är dock inte hela bilden. Bakterier är en oersättlig del av livet. Många är viktiga och väldigt bra för hälsan och för att hålla immunförsvaret kapabelt att skydda dig mot andra typer av bakterier som faktiskt kan leda till infektioner.

Finns det ett sätt att skydda dig till 100% från bakterieinfektioner? Svaret är dessvärre nej. Dessa mikroorganismer kan mutera och bli resistenta mot antibiotika. De är faktiskt människans värsta, minsta fiende.

Något vi dock kan göra är att stärka vårt immunförsvar så mycket som möjligt med hjälp av vad vi äter.

Nedan ska vi berätta om de bästa livsmedlen för att skydda dig mot bakterieinfektioner.

1. Probiotika hjälper till att skydda dig mot bakterieinfektioner

Ofta försummar vi naturliga probiotika i vår kost. Det är till exempel vanligt att vända sig till mejeriprodukter berikade med Lactobacillus casei istället för att anstränga sig och hitta produkter som innehåller det naturligt. Mörk choklad, surkål, kefir och kombucha är fantastiska på att förebygga bakterieinfektioner och stärka immunförsvaret.

2. Aloe vera mot bakterieinfektioner

Aloe vera på slev

Att dricka ett glas varmt vatten med en matsked aloe vera-gel är ett fantastiskt sätt att skydda dig mot alla typer av infektioner. Aloe vera-växten är antiinflammatorisk och antibakteriell. Den erbjuder även en rad olika vitamin (A, C, B1, B2, B3, B6, B12 och folsyra). Den innehåller en fantastisk uppsättning mineraler, inklusive: kalcium, zink, krom, selen, järn, koppar, magnesium…

Alla dessa näringsämnen kommer hjälpa dig att bekämpa sjukdomar naturligt, utan att behöva ta vitamintillskott.

3. Gurkmeja

Denna extraordinära krydda ansvarar för att ge curry sin ljusgula färg och har fantastiska egenskaper för läkning. Gurkmeja agerar som ett kraftfull antibakteriellt medel. För att få ut det mesta av den ska du blanda lite gurkmeja med lite honung. Det kommer stärka ditt immunförsvar och hjälpa dig att förebygga många typer av infektioner.

4. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger i glas

Börja ta äppelcidervinäger redan idag: efter dagens största måltid dricker du 2 1/2 dl vatten med en matsked äppelcidervinäger. Denna enkla vana kommer inte bara hjälpa dig med matsmältningen, utan även balansera pH-värdet i kroppen för att effektivare bekämpa bakterieinfektioner.

Skäm bort din kropp med äppelcidervinäger. Om du kan hitta en ekologisk variant är det ännu bättre.

5. Vitlökste

Om du aldrig druckit vitlökste tidigare så är det på tiden. Det är lätt att bereda och erbjuder stora mängder vitaminer (A, B1, B2 och C) samt antioxidanter. De flesta vet att vitlök är en utmärkt naturlig antibiotika. Om du tar steget och får i dig den 2-3 gånger per vecka kommer du förebygga och korta ner förkylningar samt influensan.

I antika Grekland brukade soldater dricka vitlökste efter strider för att läka infektioner. Så varför inte anamma denna vana efter dina vardagliga “strider”?

6. Tranbärsjuice

Tranbärsjuice mot bakterieinfektioner

Tranbär är goda och hjälper framförallt till att bekämpa infektioner. En av deras mest välkända krafter är förmågan att hjälpa dig när du drabbats av bakterieinfektioner. Surheten hos tranbär är ett tecken på deras hälsosamma fördelar: det kommer från deras höga innehåll av proantocyanidin – en typ av flavonol som är väldigt bra på att behandla cystit.

7. Citron mot bakterieinfektioner

Ett livsmedel som förtjänar en plats på listan är citron. Färsk citronsaft är utmärkt för att behandla infektioner i luftvägarna.

Vi bör påpeka att vitamin C inte skyddar dig till 100% mot halsont och liknande, men det kommer hjälpa dig att läka infektioner snabbare och förebygga missbruk av antibiotika, vilket över tid försvagar ditt immunförsvar.

Om ditt mål är att göra ett bättre jobb med att förebygga eller bekämpa bakterieinfektioner måste du vara uppmärksam på dina livsvanor.

Ge näring åt din kropp med färsk frukt och grönsaker, drick gott om vatten och sov bra. Självmedicinera heller inte och använd inte receptfri antibiotika.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review : A Journal of Clinical Therapeutic, 14(2), 141–153.
  • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian Journal of Dermatology, 53(4), 163–166. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
  • Ison, M. G., & Heldman, M. (2018). Bacterial infections. In Hepatic Critical Care. https://doi.org/10.1007/978-3-319-66432-3_15
  • Bierne, H., Hamon, M., & Cossart, P. (2012). Epigenetics and bacterial infections. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine. https://doi.org/10.1101/cshperspect.a010272

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.