Så här kan du återställa tarmfloran naturligt

En hälsosam tarmflora är fundamentalt för god hälsa. Vissa vanor kan bryta ned denna naturliga försvarsbarriär, så det är en god idé att regelbundet äta livsmedel som hjälper dig att bygga upp den igen.
Så här kan du återställa tarmfloran naturligt

Senaste uppdateringen: 31 december, 2018

Din tarmflora spelar en väldigt viktig roll i tarmarnas och kroppens hälsa eftersom den är involverad i metaboliska processer, absorptionen av vitaminer samt mineraler, immunfunktionen samt energinivåerna. Kommer den i olag av någon anledning, kan man behöva vidta åtgärder för att återställa tarmfloran.

Ett dåligt näringsintag och bruk av antibiotika är exempel på faktorer som kan skada tarmfloran.

Läs vidare så ska vi berätta hur man kan återställa tarmfloran naturligt och snabbt få en frisk mage igen!

Vad är tarmfloran?

frisk-mage

Tarmfloran är en grupp mikroorganismer som börjar bildas i kroppen efter födseln. Som ett resultat av kontakt med vår omgivning växer floran gradvis i matsmältningskanalen.

Den består av hundratals miljarder bakterier från hundratals olika arter.

Bakteriefloran skapar en viss surhet i tarmarna som förebygger att andra mikroorganismer gör sig hemmastadda.

Vad förändrar tarmfloran?

Det finns många faktorer som kan förändra eller förstöra tarmfloran:

  • Försurande och bearbetade livsmedel, socker, raffinerat mjöl, friterad mat och mättade fetter.
  • Perioder av stress. Stress har alltid en negativ påverkan på din hälsa. Förändringar i tarmfloran försvagar kroppens naturliga försvar och gör dig mer sårbar för sjukdom.
  • Vissa typer av livsmedel, såsom antibiotika.
  • Kroniska sjukdomar i tarmarna.

Så kan du återställa tarmfloran naturligt

Nedan ska vi visa vilka livsmedel som är fördelaktiga när man vill återställa tarmfloran.

Kefir

Du kan återställa tarmfloran med kefir

Om du vill förbättra bakteriefloran i tarmarna är kefir ett av de bästa livsmedlen du kan äta – en typ av jäst mjölk som du lätt kan göra hemma.

Allt du behöver är kefirgryn, som är en slags svamp (kallas även kefirsvamp), och mjölk.

  • Kefir ser ut som kokt ris och lever på laktosen i mjölk, vilket får den att jäsa.
  • Du kan köpa den färdig eller skaffa kefirgryn för att göra kefir hemma.
  • Den bästa tidpunkten att äta kefir är på morgonen på tom mage. Den passar även utmärkt som mellanmål.

Det finns även kefirvatten för dem som är laktosintoleranta.

Surkål

Surkål är ett traditionellt recept på jäst kål med salt som passar perfekt till kött- eller fiskrätter, och hjälper dessutom till att smälta dem.

Eftersom det är ett jäst livsmedel är det en utmärkt källa till probiotika, som är vad som låter dig återställa tarmfloran.

Surkål görs genom att jäsa hackad, rå kål med salt i en glasbehållare. Ibland kan kryddor såsom enbär tillsättas för att förbättra smaken.

Vi måste påpeka skillnaden mellan vissa typer av surkål som finns i butikerna idag. Vissa är inte jästa, utan istället konserverade med alkohol, vinäger, salt, socker och andra tillsatser.

Om surkålen inte är jäst har den inte samma fördelaktiga effekt på tarmfloran.

Krydda med havsvatten

Havsvatten är ett otroligt populärt tillskott på grund av dess överraskande medicinska egenskaper.

Till skillnad från raffinerat salt, som endast innehåller natriumklorid, innehåller havssalt 118 mineraler i de mängder som vår kropp behöver.

Dessa näringsämnen absorberas i tarmarna. De reglerar pH-värdet i matspjälkningskanalen och hela kroppen, och optimerar dessutom tarmtransiten.

Om du lider av förstoppning kan du prova att dricka lite havsvatten blandat med två och en halv del färskvatten. Du kan även använda det i recept istället för vanligt salt.

Om du vill bevara dess medicinska egenskaper ska du använda det okokt. Det passar utmärkt i gazpacho och grönsaksjuicer, soppor, såser och sallader.

Tillskott

Om du vill återställa tarmfloran på bara några dagar efter att du till exempel varit sjuk eller tagit läkemedel rekommenderar vi att du tar tillskott som tagits fram just för att återställa bakteriefloran.

Det viktigaste att komma ihåg är att ta dem minst en timme innan måltider. Du kan ta dem strax innan du går till sängs eller på morgonen innan frukost.

Det finns många tillskott där ute som kan återställa din naturliga bakterieflora. Se till att ta ett som innehåller så många olika bakteriearter som möjligt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.