7 naturliga diuretika som hämmar vätskeretention

7 naturliga diuretika som hämmar vätskeretention

Senaste uppdateringen: 11 november, 2018

Naturliga diuretika, eller vätskedrivande medel, är livsmedel och örter som innehåller specifika egenskaper som ökar kroppens diures – dess förmåga att göra sig av med överflödig vätska som annars kan ansamlas på grund av olika tillstånd.

När din kropp börjar svälla upp till synes utan anledning är chansen stor att det rör sig om vätskeretention – ett tillstånd som kan bli farligt, speciellt för det kardiovaskulära systemet.

Svårigheter med att dränera eller minska ansamlade vätskor kan orsakas av en diet hög på natrium, hormonproblem, ärftliga faktorer eller konsumtion av olämpliga livsmedel.

Som tur är kan du med regelbunden konsumtion av dessa diuretika hantera detta tillstånd och undvika att det förvärras eller stör dina huvudsakliga kroppsfunktioner (såsom ämnesomsättning). Är du redo att lära dig mer?

1. Fänkål

Fänkål är vätskedrivande

Denna vilda medelhavsväxt har ett flertal fördelar som du kan dra nytta av genom mat, som en krydda, i ett te eller till och med en cocktail. Bland diuretika är det ett mycket potent alternativ som utöver att ta bort överflödiga vätskor även kan hjälpa till att reglera diverse matsmältningsprocesser.

2. Grönt te

Grönt te är bäst känt för sin höga koncentration av antioxidanter och andra beståndsdelar som gör denna dryck utmärkt för att gå ner i vikt. Det är även ett diuretikum som främjar naturlig avgiftning, vilket är viktigt för att bibehålla kroppens vätskebalans och rensa bort gifter.

3. Ananas

Denna tropiska frukt har blivit populär i hela världen tack vare sin karaktäristiskt söta smak och höga vatteninnehåll. Uppskattningsvis 85% av ananasen är vatten, vilket betyder att innehåller få kalorier men fortfarande är rik på fibrer, vitamin C och bromelin – samtliga till stor hjälp för att motverka vätskeretention.

Eftersom det är en bra källa till kalium hjälper ananas till att balansera natriuminnehållet i kroppen, vilket i sin tur stimulerar elimineringen av överflödiga vätskor och förbättrar funktionen hos diverse vitala organ.

4. Körsbär

Körsbär på bord

Körsbär består till 70% av vatten och har stora mängder B-vitaminer såväl som en mindre mängd magnesium, vilket är ett mineral som är viktigt för att förbättra ditt humör.

Som ytterligare en källa till kalium anses dessa frukter vara naturliga diuretika. De innehåller stora mängder flavonoider och antioxidanter som möjliggör borttagningen av vatten från kroppen.

5. Melon är ett diuretika

Denna uppfriskande frukt har ett väldigt högt vatteninnehåll (nästan 90%), utöver vitaminer, fibrer och andra beståndsdelar som bekämpar vätskeretention.

Melon är även rik på betakaroten – en antioxidant som förebygger åldrande i förtid genom att förhindra att fria radikaler skadar dina celler.

6. Åkerfräken

Åkerfräken är ett diuretika

Det engelska namnet på denna växt (horsetail – hästsvans) kommer från det faktum att knippen av gräset är formade som en hästsvans eller dammvippa, och växten ansågs under många år vara ett ogräs. Idag vet vi att den har starka vätskedrivande egenskaper för kroppen, eftersom det är en naturlig källa till kalium, magnesium och aluminium.

Man tror att regelbunden konsumtion av åkerfräken kan öka urinproduktionen med upp till 30%, vilket möjliggör borttagning av gifter och vätskor. Det kan även förebygga att njursten bildas.

7. Lök

Denna vanliga grönsak är en källa till mineraler och spårämnen såsom kalcium, magnesium, klor, kobolt, järn, kalium och mer, såväl som vitamin A, B, C och E. Lök är även vätskedrivande och består till 91% av vatten.

Regelbunden konsumtion av lök, speciellt rå, kan stimulera njurfunktionen och underlätta rensning av vätskor från kroppen samt förebygga diverse sjukdomar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.