Renande kur med grönt te, citron och stevia

Renande kur med grönt te, citron och stevia
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Minst en gång per år bör vi hjälpa vår kropp att ta bort de gifter den har samlat på sig som ett resultat av en dålig kost, dåliga vanor, en stillasittande livsstil, kontaminering, negativa känslor, mm. Våren och hösten är den perfekta tidpunkten för denna renande kur.

Våra dåliga vanor påverkar vår hälsa lite mer varje dag, och vi vill därför i denna artikel erbjuda dig en renande kur med tre medicinala livsmedel: grönt te, citron och stevia.

Varför bör du göra en renande kur?

De gifter som ackumuleras i kroppen och inte tas bort kan i det långa loppet orsaka kroniska sjukdomar. Vår kropp eliminerar giftiga substanser genom avföring, urin, svett, orenheter i huden, andning, menstruation, mm. Men det händer ibland att nivån av gifter blir för hög för kroppen att hantera och därför kan det vara bra att hjälpa till.

En renande kur hjälper dig att bli av med dessa substanser, och du blir även på bättre humor och får en friskare kropp. Det är viktigt att notera att kuren inte är till för att gå ner i vikt. För att göra det bör du komplettera den med en hälsosam kost. Så länge du gör den varannan månad kan du på så sätt gå ner några kilon.

Grönt te

Grönt te har antioxidativa egenskaper som motverkar cellernas åldrande. Det kan även motverka vätskeretention, rena huden från orenheter och lindra symtomen från allergier. Det motverkar även cancer på ett naturligt sätt och nutritionister rekommenderar därför att du dricker det regelbundet. Det har dessutom en stimulerande effekt.

renande kur

Citron

Ett medicinskt livsmedel som hjälper dig att rena kroppen. Den har även alkaliserande egenskaper och hjälper till att lösa upp fett. Perfekt för att behandla kardiovaskulära åkommor.

Citron i vatten

Stevia

Ett naturligt sötningsmedel som även är hälsosamt och inte innehåller några kalorier. Stevia minskar hypertoni och hjälper kroppens naturliga försvar.

Dess smak är lite som lakrits och du kan använda det för att söta varje måltid. Det säljs även i raffinerad form, och även om det då inte har de medicinska fördelar vi vill ha har det heller inte de skadliga effekterna som kommer från vanligt socker.

Växten stevia

Hur gör man denna renande kur?

Tillred dagligen två liter med grönt te. Använd 5 påsar eller 5 teskedar grönt te tillsammans med två liter vatten. Låt inte vattnet koka upp, utan värm det bara till runt 80 grader. Låt teet ligga i vattnet i max 4 minuter. Ta därefter bort påsarna och tillsätt färsk citronjuice.

Använd några droppar steviaextrakt för att söta avkoket. Om du istället för ett extrakt har stevian som torkade blad lägger du i dem när du tillreder avkoket med teet.

Från det får du 10 koppar som du kan ta under tre olika tider på dygnet.

 • På morgonen: 2 koppar
 • Under förmiddagen: 4 koppar
 • Under eftermiddagen: 4 koppar

Du bör alltid ta det utanför måltiderna. En halvtimme innan du äter eller en och en halv timme efter.

Att tänka på

Denna renande kur varar under 2-4 veckor (du anpassar den efter de resultat du får). Du behöver inte gå på en diet under tiden men om du vill undvika ohälsosamma livsmedel bör du hålla dig borta från följande:

 • Socker och sötsaker
 • Raffinerat mjöl
 • Friterat
 • Färdigrätter
 • Stimulerande livsmedel som alkohol, kaffe, svart te och läsk

Bilder: Neil Gorman, DorteF och Hebam3000.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carbajal, Á., & Ortega, R. M. (2001). La Dieta Mediterrànea como modelo de dieta prudente y saludable. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2

 • Izaga, M. A., Pablo, A. M. R., Alday, L. A., Apalauza, E. P., Beti, I. S., & Ochoa, E. R. (2006). Calidad de la dieta, sobrepeso y obesidad en estudiantes universitarios. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.1039/b916614a

 • Del Río, J. A., Fuster, M. D., Gómez, P., Porras, I., García-Lidón, A., & Ortuño, A. (2004). Citrus limon: A source of flavonoids of pharmaceutical interest. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(03)00272-3


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.