Citronvatten på fastande mage: fördelarna är fantastiska

Om du dricker citronvatten precis när du går upp eliminerar du de gifter som har ackumulerats i kroppen under natten och renar kroppen.
Citronvatten på fastande mage: fördelarna är fantastiska
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Det finns många som går igenom livet med en fantastisk och väldigt hälsosam rutin: de dricker citronvatten på fastande mage på morgonen. Det är väldigt ekonomiskt och enkelt och har stora hälsofördelar för kroppen. Visste du om det?

Vi kommer i denna artikel ge dig några tips på hur du kan göra och de hälsofördelar du får av citronvatten på fastande mage.

Citronvatten för att återställa fuktbalansen i kroppen

Ett av de främsta symtomen vid vätskebrist är att man får ont i huvudet. Har det hänt dig när du gått upp på morgonen? Andra symtom som är relaterade till vätskebrist inkluderar:

Börjar dagen med ett glas citronvatten på fastande mage och du får ett fantastiskt hjälpmedel för att återställa vätskebalansen så att du mår bättre.

Om du tycker att det känns tråkigt att dricka vatten bör du inte tveka att hälla i lite citronsaft för att det ska bli godare. Det är värt besväret!

De som dricker citronvatten på fastande mage motverkar förstoppning

Om du har problem med förstoppning rekommenderar vi följande:

  • Drick ljummet vatten tillsammans med lite citronjuice. Denna kombination gör att du motverkar vätskeretention och att du får mjukare avföring.

Minskar urinvägsinfektioner

Pressad citronsaft

Om du har fått en urinvägsinfektion bör du veta att ett av de bäst kända botemedlen är att dricka citronvatten på fastande mage. Citronen hjälper dig att balansera pH-värdet i blodet för att urinvägen ska bli mer alkalisk, och du motverkar därför de bakterier som gör dig sjuk.

Säg adjö till dålig andedräkt

Många går upp på morgonen med en dålig smak och torrhet i munnen. Att dricka citronvatten på fastande mage motverkar de bakterier som finns på tungan och du får även en fräschare andedräkt.

Tänk dock på att citron kan erodera emaljen på tänderna, och därför bör du alltid kombinera den med vatten.

Citronvatten för att gå ned i vikt

Citron hjälper dig att eliminera gifter och motverka ackumulering av lipider i kroppen. Det innebär dock inte att du kan dricka citronvatten på fastande mage och tro att det räcker för att gå ned i vikt; du måste givetvis kombinera det med en bra kostplan och träning.

För att minska fettet bör du äta mycket färska grönsaker och fiber. Om du kan vänja dig vid citronvatten på fastande mage blir det dessutom mycket enklare för dig att gå ned i vikt.

Tar hand om din hud

Citroner är rika på antioxidanter. Tack vare sina höga nivåer av vitamin C hjälper de kroppen att forma kollagen. Huden återfuktas på detta sätt och det hjälper de biomolekylära processerna.

Citronvatten för att stärka immunförsvaret

Vi vill än en gång betona hur viktigt det är med C-vitamin. Om du vill motverka förkylningar och infektioner på ett snabbt sätt, glöm inte bort att konsumera citron varje dag.

Om du har problem med immunförsvaret kan du dessutom lägga till en matsked honung i ditt citronvatten. Kroppen kommer då att renas ytterligare.

Säg adjö till urinsyra och ledsmärtor

citronvatten på fastande mage

Citronvatten hjälper till att reducera de kristaller som associeras med urinsyra och inflammerar lederna. Tänk även på att denna citrusfrukt är fantastisk för att förbättra blodcirkulationen. Tack vare att den eliminerar gifter och renar kroppen från urinsyra kommer du varje dag känna dig lite bättre.

Citron förbättrar hjärnans hälsa

Citron innehåller ett potent fytonäringsämne som hjälper till att motverka sjukdomar som Parkinsons. Glöm heller inte att citron innehåller kalium som hjälper till att förbättra hjärnans funktioner samt nerverna.

Citronvatten för att rena levern

citronvatten på fastande mage

I boken Biologic Ionization As Applied to Human Nutrition tar A.F Beddoe upp Dr. Carey Reams forskning som säger att om du dricker citronvatten hjälper du levern att syntetisera fler enzymer för att ta hand om hälsan. Det stärker och renar även hela kroppen.

Att dricka citronvatten på fastande mage förbättrar därför kroppens hälsa på många plan. Varför inte prova?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439–458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  • Dosoky NS, Setzer WN. Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils. Int J Mol Sci. 2018;19(7):1966. Published 2018 Jul 5. doi:10.3390/ijms19071966
  • Lv X, Zhao S, Ning Z, et al. Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chem Cent J. 2015;9:68. Published 2015 Dec 24. doi:10.1186/s13065-015-0145-9
  • Aras, B., Kalfazade, N., Tuǧcu, V., Kemahli, E., Özbay, B., Polat, H., & Taşçi, A. I. (2008). Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urological Research36(6), 313–317. https://doi.org/10.1007/s00240-008-0152-6
  • Caputo L, Quintieri L, Cavalluzzi MM, Lentini G, Habtemariam S. Antimicrobial and Antibiofilm Activities of Citrus Water-Extracts Obtained by Microwave-Assisted and Conventional Methods. Biomedicines. 2018;6(2):70. Published 2018 Jun 17. doi:10.3390/biomedicines6020070
  • Kim, D. B., Shin, G. H., Kim, J. M., Kim, Y. H., Lee, J. H., Lee, J. S., … Lee, O. H. (2016). Antioxidant and anti-ageing activities of citrus-based juice mixture. Food Chemistry194, 920–927. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.08.094
  • Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006, February). Immune-enhancing role of Vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000090495

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.