Olivolje- och citronkur: perfekt för morgnar

Vaknar du upp utmattad på morgonen utan energi för något? Denna blandning av olivolja och citron kommer hjälpa dig avgifta och rena din kropp.
Olivolje- och citronkur: perfekt för morgnar

Senaste uppdateringen: 10 april, 2019

Idag ska vi ta en titt på denna utmärkta olivolje- och citronkur, som varit känd sedan urminnes tider och som alla bör känna till. Visste du vad en enkel matsked med olivolja och citron kan göra för din hälsa? 

Ta en matsked olivolja och citron för att ta hand om hälsan

Som du säkert vet är olivolja en grundläggande beståndsdel av medelhavsdieten. Den tillhandahåller viktiga fettsyror som tillåter oss att bland annat bekämpa så kallat dåligt kolesterol. Den är även ett utmärkt sätt att rensa kroppen på gifter.

Den kallades flytande guld av grekerna och romarna, som verkligen uppskattade dess värde. Olivolja bör vara en framstående del av din dagliga diet. Men vet du vilket tid på dygnet du kan dra mest nytta av olivolja? På morgnarna. Låt oss förklara varför.

1. För att bekämpa förstoppning

Olivolje- och citronkur på morgonen

Om du kombinerar olivolja med citron får du ett perfekt smörjmedel för matsmältningssystemet och därigenom aktiverar du lever- och gallblåsefunktionerna. Denna enkla olivolje- och citronkur skyddar oss från insidan och agerar som en kraftfull antioxidant som kan göra sig av med gifter samt rena och ta hand om kroppen. Allt detta aktiverar matsmältningen och hjälper till att eliminera allt vi inte behöver.

2. För att skydda hjärtat

Som vi redan nämnt är olivolja rik på fettsyror – ämnen som är extremt fördelaktiga för våra kroppar när det kommer till att återaktivera cirkulationen och ta bort överflödigt, dåligt kolesterol.

Den fungerar även antiinflammatoriskt och skyddar oss, och när vi kombinerar oljan med citron får vi även i oss utmärkta vitaminer. Det är därför vi inte bara rekommenderar kuren för dig, utan även barn. Dessa kan ta en tesked olivolja med tre droppar citron. Varför inte prova?

3. För att hjälpa med artikulära eller reumatiska problem

Hemligen är, som vi vet, dess antiinflammatoriska egenskaper. Om vi är konsekventa och tar kuren varje dag på tom mage bekämpar vi ledsmärta. Det är verkligen en bra idé att börja dagen med detta “flytande guld”.

4. För att balansera gallan i lever och gallblåsa

Detta är ett av de viktigaste faktumen. Det finns många tillfällen då vi känner oss svullna, tunga och orkeslösa. Vår kropp kan vara “förgiftad” av en dålig kost eller kanske av problem i dess elimineringssystem – en faktor som primärt orsakas av att lever eller gallblåsa är överlastade. Vad kan vi göra?

För att bekämpa denna utmattning och detta obehag, som främst inträffar på morgnarna, finns det inget bättre än att ta en matsked extra jungfruolivolja och citron. Eftersom varje kropp är annorlunda är det viktigt att du börjar ta kuren för att se hur du mår, men den är för det mesta väl tolererad.

Det är en utmärkt idé att börja dagen med denna enkla olivolje- och citronkur om du märker att du vaknar med klibbig mun och en sur smak. Det finns dagar när vi sover dåligt, vår matsmältning blir lite långsammare och vi till och med drabbas av huvudvärk. Vår kropp är full av gifter, och det är då vi måste avgifta. Bara en tesked extra jungfruolivolja med tre droppar citronsaft.

Du bör ta kuren det första du gör efter att ha vaknat – innan du duschar eller gör dig redo. Efter en halvtimme kan du äta frukost som vanligt. Du kommer märka hur mycket bättre du känner dig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.