8 typer av urin som säger något om din hälsa

För att se till att vår kropp är frisk kan vi titta på urinfärgen. Om den har en väldigt gulaktig färg kan detta känneteckna vätskebrist, och vi bör därför dricka mer vatten.
8 typer av urin som säger något om din hälsa
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Färgen på vår urin har sedan antikens dagar varit ett verktyg för att upptäcka olika typer av sjukdomar. Förändringar i färgen, dess tjocklek och dess lukt kan indikera att något inte står rätt till i kroppen.

Varje dag gör kroppen sig av med de ämnen den inte behöver genom urinen. Den kan dock också användas för att varna oss ifall det är något fel med vår hälsa. Förändringar i färg tillsammans med en stark lukt kan vittna om problem.

De flesta känner inte till vad urinen har att förtälja om kroppen. Det är viktigt att du tar reda på det. Vi kommer i denna artikel att visa dig 8 typer av urin som kan säga något om din hälsa.

Klargul urin

Om du har en klargul färg på urinen indikerar detta en god hälsa. Denna karaktäristiska färg beror på ett pigment som kallas urobilinogen. Urin transporterar vanligtvis detta, som har spätts ut i vatten och då skapar denna gula färg som är nästan genomskinlig och som indikerar att du inte har vätskebrist. Om denna färg är väldigt stark kan det därför indikera att du har vätskebrist.

Om urinen är alldeles för genomskinlig och du frekvent måste gå på toaletten kan detta indikera vattenförgiftning, att du helt enkelt fått i dig för mycket vatten. Ifall du å andra sidan har en klar ton på urinen och måste kissa ofta utan att du har druckit mycket vatten kan detta indikera att du har diabetes.

Grumlig urin

En grumlig urin indikerar att den innehåller fosfater som kan vara ett resultat av njursten. Om urinen är grumlig under några dagar kan detta vara ett tecken på urinvägsinfektion. Det rekommenderas därför i detta fall att du uppsöker en läkare. Grumlig urin uppkommer ofta i samband med en stark lukt och att du ofta måste gå på toaletten.

När det gäller män kan en grumlig och smutsig urin ha att göra med sädesvätska som har blivit kvar i urinvägarna.

Blågrön urin

Detta beror för det mesta på något du har ätit, speciellt om dessa livsmedel har en liknande färg. Sparris kan orsaka att du får denna blågröna ton på din urin.

En blågrön färg kan även vara en indikation på att du håller på att ändra dina vanor med att ta mediciner och vitaminer. Ifall ingen av dessa orsaker stämmer bör du konsultera en läkare.

Orange urin

Om du äter livsmedel som hjortron, morötter eller något annat orange kan detta resultera i en orange färg på urinen. Vissa typer av mediciner eller vätskebrist kan också vara orsaken. Om urinen har en mörk orange färg kan det vara bilirubin. I detta fall bör du uppsöka en läkare.

Brunaktig urin

Om urinen har en brunaktig färg kan detta innebära att du ätit mycket bönor, rabarber eller någon typ av medicin. Om tonen är väldigt stark kan detta innebära ett problem med levern eller vätskebrist.

Skummande urin

I detta fallet har inte färgen på urinen ändrats, men det kan hända att den har en lite mörkare färg som ser lite konstig ut. Ifall urinen skummar för mycket kan det innebära att du har för mycket protein i kroppen.

En stark lukt

Ingen typ av urin kommer att lukta bra, men vi vet alla att det finns den som kan lukta väldigt starkt. Dålig lukt från urinen kan vara ett resultat av att du dricker mycket kaffe eller äter mycket sparris. Om detta inte är fallet och du ändå har en stark lukt från urinen är det bra om du kontaktar en läkare.

Rosaaktig urin

Vissa typer av livsmedel som har en röd eller rosaaktig naturlig färg kan orsaka ändringar på urinens färg och ge den denna ton. Ifall du äter mycket blåbär, rabarber eller något annat livsmedel med en liknande färg kan detta ändra urinen. Denna färg kan även uppkomma om du tar vissa typer av mediciner, har blod i urinen, tränar väldigt intensivt eller har någon infektion. Om din urin inte har återfått sin normala färg inom 24 timmar bör du uppsöka en läkare.

I extremfall kan en rosaaktig färg vara en indikation på njurcancer, förstorad prostata eller stenar i urinblåsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brunzel, N. A. (2013). Fundamentals of Urine & Body Fluid Analysis. In Fundamentals of Urine & Body Fluid Analysis. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Hooper, L., Bunn, D. K., Abdelhamid, A., Gillings, R., Jennings, A., Maas, K., … Fairweather-Tait, S. J. (2016). Water-loss (intracellular) dehydration assessed using urinary tests: How well do they work? Diagnostic accuracy in older people. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.119925
  • Mundt, L. A., & Shanahan, K. (2011). Chemical Analysis of Urine. In Graff’s Textbook of Routine Urinalysis and Body Fluids. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.