10 tips på utrensning av levern

Visste du att ett av de bästa sätten att rena din lever är att dricka vatten? Detta renar också njurarna.
10 tips på utrensning av levern
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Levern är ett av de viktigaste organen i kroppen eftersom den utför många funktioner som är nödvändiga för din hälsa. Detta vitala organ fungerar som kroppens stora rengöringscentral. Den eliminerar gifter som byggs upp och det är ett måste för att de andra organen ska kunna fungera ordentligt. Därför kommer vi här att presentera 10 tips på naturlig utrensning av levern.

Även om levern renar kroppen måste organet självt rengöras emellanåt för att det ska fortsätta att arbeta ordentligt. Ett för högt intag av bearbetade livsmedel eller alkohol, exponering för kemiska produkter eller föroreningar såväl som andra faktorer kan alla börja överbelasta levern. Om levern blir överbelastad kommer den inte att fungera normalt. När toxiner ansamlas i levern kan det leda till andra hälsoproblem. Så kanske är det på sin plats  att göra en utrensning av levern?

Citronsaft

Drick lite varmt vatten med citronsaft varje dag för att hålla din lever ren och förbättra matsmältningen. Ett glas varmt vatten med citronsaft på fastande mage är allt som behövs för att bli av med de gifter som byggts upp i levern. Det förbättrar bland annat din ämnesomsättning, främjar matsmältningen och förebygger förstoppning.

Avokado

Avokado
Avokado är känt över hela världen som ett användbart hälso- och skönhetsverktyg. Det anses vara en av de bästa frukterna du kan äta för att få i dig hälsosamma fetter. Den hjälper också till att skydda levern. Vetenskapliga studier har visat att avokado kan skydda levern från gifter som galaktosamin.

Gurkmeja

Gurkmeja är en krydda som fungerar som ett antiinflammatoriskt medel. Den sägs också vara ett naturligt hjälpmedel när det gäller att förebygga cancer och förbättrar även leverns hälsa. Denna krydda ökar också din ämnesomsättning förutom att naturligt rena levern.

Drick mer vatten

Kallt vatten
Ett av de bästa sätten att rena din lever är att dricka 6 till 8 glas mineralvatten per dag. Detta bidrar också till att rengöra njurarna och kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Du måste hålla dig hydrerad, och det bästa sättet att göra detta är genom att dricka mycket vätska. Att dricka vatten har många fördelar och är avgörande för alla som vill göra en utrensning av levern.

Undvik bearbetade livsmedel

Du bör undvika raffinerat mjöl, socker och andra raffinerade livsmedel till varje pris. Detta eftersom levern omvandlar dessa till fett och kolesterol. Fettet kan börja ansamlas i buk, rumpa, lår, rygg och andra regioner. Höga nivåer av triglycerider är också relaterat till en ökad risk för hjärtsjukdomar.

Maskrosrot

Maskros 2
Ett av de många medicinska användningsområdena för maskrosrot är just rengöring av levern. Faktum är att maskrosrot har varit en terapeutisk lösning för leverproblem sedan urminnes tider. Det är bäst att konsumera den i form av ett te.

Vitlök

En enda liten vitlöksklyfta är fulladdad med medicinska egenskaper som stärker ditt immunförsvar och skyddar dig mot virus och bakterier. Vitlök innehåller också spår av svavel som förbättrar leverfunktionen genom att aktivera enzymer.

Brysselkål

Även om brysselkål inte tillhör de vanligaste grönsakerna i människors dieter är det ingen tvekan om att den är laddad med nyttiga fördelar som du bör dra nytta av. En av dess viktigaste komponenter är dess glukosinolat, vilket är en svavelförening som skyddar mot och befriar kroppen från skadliga kemikalier och gifter.

Grönt te

Grönt te
Det har visat sig att konsumtion av grönt te hjälper dig att göra en naturlig utrensning av levern. Dessutom hjälper det till att skydda från  alkoholskador, tumörer och hepatit. Grönt te är rikt på katekiner, vilket gör drycken till en naturlig bekämpare av cancerceller. Den bidrar också till att eliminera fett som har ackumulerats i levern.

Smoothie som hjälper dig att göra en utrensning av levern

När alltför mycket gifter och fetter ackumuleras  är det jätteviktigt att ge en utrensning av levern. På så sätt återfår den sin fulla rengöringskapacitet och förmåga att förebygga hälsoproblem. Här ger vi dig receptet på en underbar reningssmoothie som är perfekt för att rena levern, förbättra matsmältningen och gå ner i vikt.

Ingredienser

  • 2 aloe vera-blad
  • Citronsaft
  • 1 myntakvist
  • 1 tesked gurkmeja
  • 1/2 liter kallt vatten

Hur bereder du den?

Gröp ur massan från de två aloe vera-bladen och lägg i en mixer tillsammans med de andra ingredienserna. Mixa tills alla ingredienser är helt blandade. Det mest effektiva är att dricka den på fastande mage.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.