Te med vattenmelonkärnor för att avgifta njurarna

Kärnor från frukt kan hjälpa till att reglera din matsmältning och stärka dina njurar, vilket är anledningen till varför det är en bra idé att spara vattenmelonkärnorna för att göra ett te.
Te med vattenmelonkärnor för att avgifta njurarna
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Alla vet att vattenmelon är hälsosamt, nyttigt och uppfriskande – den är sommarens officiella frukt. Men vi är även vana vid att ta bort kärnorna i frukten, samtidigt som fler och fler vattenmeloner marknadsförs som “kärnfria” för att bespara kunden ansträngningen att ta bort dem från varje skiva. Men visste du att vattenmelonkärnor innehåller fantastiska hälsofördelar?

När du använder rätt mängd på rätt sätt kan ett te gjort på vattenmelonkärnor vara ett utmärkt sätt att avgifta och stärka njurarna.

I dagens artikel ska vi ge dig all information du behöver om detta intressanta ämne.

Fördelarna med vattenmelonkärnor

Vem älskar inte vattenmelon? Denna säsongsfrukt är sommarens bästa vän eftersom vattenmelon tillhandahåller vatten, mineraler och antioxidanter, samtidigt som den bekämpar vätskeretention.

Men de flesta spottar ut eller tar bort kärnorna, antingen för att de inte är vana vid att äta dem eller för att de finner dem jobbiga. Dessvärre betyder det att de missar de fantastiska hälsofördelar som vi nu ska dela med oss av.

1. Små frön, mäktigt laxermedel

Magsmärtor

De flesta fruktkärnor har en milt laxerande effekt som förbättrar din matsmältning. Problemet är att vattenmelonkärnor är mycket större än till exempel jordgubbsfrön. Det gör folk mindre benägna att äta dem, trots att de kan använda denna storlek till sin fördel och göra ett te som bekämpar förstoppning. Vattenmelonkärnor är mycket effektiva till just det!

2. Avgifta kroppen och förbättra njurhälsan

Njurarna avgiftas

Te gjort på vattenmelonkärnor har använts i sekel för att avgifta njurarna och behandla njursten. Dessa frön har kraftfullt rensande effekter och hjälper till att ta bort ansamlat avfall och gifter, samt förbättrar njurfunktionen för att hindra stenarna från att ens bildas.

Utöver att ta hand om din njurhälsa kan du även dricka te på vattenmelonkärnor för att reglera blodtrycket.

3. Vattenmelonkärnor innehåller mycket energi

Vattenmelon som juice

Det är synd att du går miste om så många fördelar när du spottar ut dessa frön. Visste du att vattenmelonkärnor var så pass nyttiga innan du läste den här artikeln? För det är de! Kärnorna är rika på lykopen – en kraftfull antioxidant som även finns i tomater. De innehåller också höga nivåer av magnesium och zink.

Tänk på följande:

  • Vattenmelonkärnor innehåller väldigt få kalorier. Samtidigt kommer de med massor av energi, vilket gör dem till ett utmärkt val för personer som håller på att tillfriskna från en sjukdom eller som är trötta. De är även bra för de dagar när man känner sig för trött för att komma ur sängen.

Hur bereder man te på vattenmelonkärnor?

Vattenmelonjuice i burk

Det är väldigt enkelt och det är utmärkt för alla som lider av njurproblem eller till och med återkommande urinvägsinfektioner.

Ingredienser

  • 40 g vattenmelonkärnor (försök att använda ekologisk vattenmelon)
  • 1 liter vatten
  • 150 g vattenmelon skuren i bitar

Tillredning

  • Det första steget är att koka upp vattnet. Medan du gör det använder du en mortel och mortelstöt för att mosa vattenmelonkärnorna så att det blir lite lättare att koka dem.
  • Tillsätt dem i det kokande vattnet och låt dem koka i en halvtimme. Ta sedan bort dem från värmen och låt blandningen dra i en timme. Sila vätskan och spara vattnet.
  • Bearbeta den skivade melonen och vätskan i en mixer. Förvara blandningen i kylskåpet, helst i en glasflaska så att den inte antar en konstig smak.

Hur bör du dricka teet?

  • Du bör dricka det rumstempererat. Drick den första koppen på morgonen på tom mage och de påföljande kopparna en halvtimme efter att du har ätit. Följ denna behandling två dagar i veckan tills du uppnår önskat resultat.
  • Det är viktigt att du inte tillsätter socker i ditt te. Om du verkligen behöver söta det kan du tillsätta en matsked honung.

Vi bör även påpeka att du kanske bara kan hitta vattenmelon när den är i säsong, men att du alltid kan hitta vattenmelonkärnor i hälsokostbutiker. Se hur behandlingen fungerar för dig. Kom ihåg att aldrig överskrida den rekommenderade mängden vattenmelonkärnor.

Te är det bästa sättet att ta del av fördelarna hos vattenmelonkärnor eftersom de kan vara svåra att smälta om du äter dem råa.

Varför inte börja redan idag?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Akusu, M. O., & Kiin-Kabari, D. B. (2015). Comparative Studies on the Physicochemical and Sensory Properties of Watermelon (Citrullus lanatus) and Melon (Citrullus vulgaris) Seed Flours Used in “EGUSI” Soup Preparation. Journal of Food Research. https://doi.org/10.5539/jfr.v4n5p1

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.