Tips för att förebygga och behandla cystit

Tips för att förebygga och behandla cystit
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Cystit, även känt som urinvägsinfektion, är en infektion av blåsan som orsakas av bakterier. Detta problem kan ofta vara både smärtsamt och jobbigt, och orsakas av flera olika anledningar. Mestadels rör det sig om medicinering, dålig hygien eller andra sjukdomar. Ta reda på hur du förebygger och behandlar cystit i denna artikel.

Den vanliga behandlingen för denna infektion är antibiotika, men det finns vissa livsmedels om kan hjälpa dig att bekämpa den – såsom diuretikum och antioxidanter – eftersom de stimulerar eliminering av vätska.

Symptom

Tips för att förebygga cystit

Drick tillräckligt med vatten

Drick vatten

Din kropp behöver tillräckligt med vatten för att fungera som den ska. “Vatten” refererar även till avkok, te, soppa, drycker och generellt allt som kommer i flytande form och hydrerar kroppen. Om du har cystit så ska du dricka så mycket vatten som möjligt. Ibland är detta det bästa botemedlet eftersom bakterierna måste försvinna, och det är urinens ansvar. Försök att dricka gott om vatten!

Ytterligare förslag:

  • Drick ett glas vatten med två matskedar äppelcidervinäger innan varje måltid.
  • Drick att avkok på persilja på tom mage.
  • Innan du går och lägger dig kokar du två matskedar kamomill och tre råa vitlöksklyftor i en liter vatten. Vänta tills det svalnat och genomför sedan vaginala tvättar med en handduk.
  • Drick tre glas tranbärsjuice varje dag. Detta är utmärkt för kroppen eftersom den innehåller en substans som förhindrar bakterier från att fastna i urinvägarna, vilket underlättar deras eliminering via urinen.
  • Koka två matskedar timjan och två av rosmarin i en liter vatten. Genomför vaginala tvättar med detta och en handduk.
  • Koka en matsked mynta i 25 centiliter vatten och drick efter varje måltid.

Håll dig inte när du måste kissa

Det värsta du kan göra är att vänta för länge innan du går på toaletten. Detta får blåsan att försvagas eftersom den måste hålla urin. Det är viktigt att låta din kropp göra sig av med avfallssubstanser som generellt består av komponenter den inte behöver.

Applicera hetta

Hetta upp lite vatten och blöt en handduk i det. Se till att det inte är för varmt och lägg den sedan på magen vid området kring blåsan. Detta kommer lindra smärtan och bekämpa både inflammation och svullnad. Det är även bra för att lindra muskelspänningar.

Försök att ha bra hygien

blåsan

Alla faktorer som ökar fuktigheten i det vaginala området kan orsaka dessa infektioner. Börja med användandet av intimskydd. Detta har ofta ifrågasatts av specialister eftersom det har varit relaterat med olika vaginala infektioner samt att det kan öka fuktigheten och svettförhållandena i vulvan. Om du dessutom inte konstant byter skyddet så kan detta ge upphov till externa infektioner, vilka med tiden kan invadera urinvägarna.

Låt oss nu nämna sexuella relationer, eftersom det även då är viktigt att ha bra hygien för att förhindra cystit. Be din partner att tvätta sina intima områden väl och kom ihåg att det är bra att använda kondom. När du är klar med att ha sex så ska du ta en dusch eftersom vätskor som lämnas kvar kan orsaka infektioner.

Att ha på sig tajta underkläder

Detta är inte rekommenderat eftersom genitalområdet måste hållas torrt. Att ha på sig något som är väldigt tajt kommer öka din kroppstemperatur och få dig att svettas. Som vi sade tidigare så är det bäst för det vaginala området att inte ha förändringar i temperaturen eller pH-värdet.

När du ska uppsöka läkare

Du ska uppsöka läkare om följande komplikationer drabbar dig:

  • Kräkningar
  • Frossa
  • Blod i urinen

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.