Bindor och tamponger: obekväma och farliga

Bindor och tamponger: obekväma och farliga

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2019

Visste du att en kvinna under loppet av sitt liv kan använda nästan 12,000 tamponger och bindor? Uppfinnandet av sanitetsbindor var en sann revolution, eftersom tvätten av tygbindor var en riktig huvudvärk.

Sedan uppfanns tamponger ,som visade sig vara mycket mer bekväma än bindor, men det finns fortfarande en del kvinnor än idag som vägrar att använda dem.

Det är dock viktigt att vi känner till vilken inverkan de har på vår hälsa.

Är bindor och tamponger trygga för hälsan?

Sanitetsbindor och tamponger kan orsaka stark irritation. Under de senaste åren har de blivit mycket sofistikerade med parfymer och inbyggda odörförebyggande system, som är en blandning av material med förmågan att ta bort dålig lukt. Vissa innehåller även gel som får mensen att stelna, vilket hindrar den från att läcka.

Tamponger innehåller också kemikalier, men du måste komma ihåg att dessa två produkter är tillverkade av cellulosa, som kommer från trä. På grund av detta är de inte naturligt vita, varför de måste genomgå klorbehandlingar som skall få dem att påminna om bomull.

Alla dessa föreningar framkallar allergiska reaktioner som orsakar stark irritation i detta känsliga område. Tamponger orsakar vaginal torrhet och därigenom skapas en hel del risker för infektioner från menstruationsvätskans nedbrytning när den ligger i cellulosan i flera timmar.

Vad man ska använda då?

Helst bör du använda produkter som inte är parfymerade och som är av 100% bomull. Dessa är svåra att hitta eftersom ekologiska bindor och tamponger inte är särskilt kommersialiserade ännu. Det finns emellertid ett annat alternativ som är en bra lösning på detta problem: menskoppen. Den är ekologisk, hygienisk och prisvärd.

Vad är en menskopp?

Menskopp

Menskoppen är ett alternativ som funnits ända sedan 1930 och genom åren har designen förbättrats, vilket gjort dem mer fashionabla. Denna produkt sitter perfekt i slidan, den är mycket bekväm och den låter inte en droppe vätska läcka, vilket gör den mycket pålitlig. Du kan använda den under 12 sammanhängande timmar och den orsakar inte någon form av allergisk reaktion, vilket gör den extra bra för kvinnor med känslig hud.

Menskoppen används internt och de som använder den försäkrar att den är mycket bekväm och att de inte skulle byta ut den mot någon annan produkt oavsett hur ekologisk den är.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.