Lär dig vilka frukter som är säkra för bebisar

december 19, 2019
Att känna till vilka frukter som bebisar kan äta är viktigt när man ska börja ge fast mat. Därför är det bästa att man börjar med en frukt i taget, för att kunna upptäcka allergier.

Att sammanställa en lista över vilka frukter som är säkra för bebisar är viktigt.

Att ha en bebis är underbart, men att försöka ta hand om den på bästa sätt kan bli en källa till stress. Det är så små och ömtåliga, vilket kan göra det svårt att fatta beslut som påverkar dem.

De kan inte säga till om något är skadligt för dem. Inte heller har de förmågan att kunna vägra äta vissa saker som inte är bra för dem.

Vilka frukter är säkra för bebisar?

Det är många som känner sig osäkra på vilka frukter de kan mata sina bebisar med utan att riskera deras hälsa på något sätt.

Därför är det en bra idé att börja skapa en lista på frukter som är säkra för din bebis. Denna lista kan du börja med när din bebis är 6 månader.

Till en början kan du behöva förbereda frukterna som juicer eller i gröt för att mata din bebis lite i taget.

Det är bra att börja med juicer, även om det är möjligt att din bebis första reaktion är att inte vilja dricka dem.

Missa inte: 7 anledningar att dricka mjölk med honung innan läggdags

Men oroa dig inte. Ge den lilla bara lite juice någon gång då och då lite i taget. Vill han fortfarande inte ha det efter några dagar kan du prova på en puré i stället och följa samma procedur.

Lite i taget kommer han att anpassa sig till den nya smaken och konsistensen. Kom ihåg att han hittills bara smakat mjölk: allt måste få ta sin tid.

I detta läge är det bra att också överväga allergier. Vid denna ålder kan en allergiattack vara mycket allvarlig, så du bör börja med sådana frukter som utgör mindre risk.

Du bör därför i början undvika frukter som kiwi, jordgubbar, melon och tropiska frukter.

Se också till så att juicer och puréer eller gröter bara tillreds med endast en frukt, så att tillvänjningsprocessen blir gradvis och säker.

Om du upptäcker symptom på allergi kommer du på så vis att lättare veta vad som orsakat den.

Läs även: Klimatförändringar kan minska antalet födda pojkar

Upptäck tre frukter som är säkra för bebisar

Äpplen

Upptäck vilka frukter som är säkra för bebisar

Förutom att den söta smaken gör denna frukt god att äta är den också mild, så risken för intolerans är minimal.

Äpplen har många bra fördelar för bebisar:

  • Till att börja med innehåller de fiber som barn behöver i stora mängder under denna tid. I denna unga ålder påverkas barnens matsmältningssystem mycket när vi byter deras kost, vilket innebär att förstoppning är ett mycket vanligt tillstånd.
  • Samtidigt är äpplen rika på kalcium, kalium och järn, samt vitaminerna A, B, C och E.
  • Dessutom, liksom andra frukter, innehåller de också det socker bebisar behöver för att få energi.

Päron

Allergi mot päron är ovanligt

På samma vis som med äpplen så är riskerna små att din bebis kommer få en allergisk reaktion av päron.

  • De har ett högt innehåll av mineraler: kalium, magnesium och kalcium.
  • Dessutom ger de din bebis extra energi med sina långsamma kolhydrater. Samtidigt stärker de immunförsvaret tack vare innehållet av C-vitamin.
  • Päron innehåller också folsyra och naturliga antioxidanter.
  • Som avslutning är päron speciellt hälsosamma tack vare deras fiberinnehåll och fleromättade fettsyror.

Äpplen och päron är de säkra svaren för de som undrar vilka frukter som är säkra för bebisar.

Deras mildhet för magen bevisas också genom att detta är de frukter som vuxna väljer att äta när vi har magproblem.

Bananer

Bananer ger energi

Bananer är en annan frukt som är säkra för bebisar.

Innan du tillagar någon rätt med banan till din bebis, kom ihåg att ta bort de fibertrådar som de ofta har mellan fruktköttet och skalet.

När du har gjort detta har du till ditt förfogande en riktigt bra frukt för din bebis. Den enklaste formen du kan servera den som är puré eller banangröt.

Som du säkert känner till, är det en frukt som är en rik källa till kolhydrater. Därför är det en bra frukt att mata din bebis med när du vill att hon ska få energi och orka leka länge.

Det är dock bäst att du matar henne med banan på morgonen eller vid lunch. På så vis hinner kroppen absorbera all dess fiber, kalium och mineraler och förbränna kalorierna i sockret.

Det är viktigt att vi vänjer våra barn vid att äta frukt när de är små, inte bara för att de ska få i sig alla frukternas näringsämnen, utan även för att det kommer att hjälpa dem att undvika skadliga livsmedel som godis och snacks.

Med frukt får vi i oss goda mängder naturliga sockerarter, någonting som våra kroppar behöver.

När vi inte äter frukt äter vi istället ofta andra typer av livsmedel, som industriella sötsaker, vilka inte gör något annat än att skada våra kroppar.

Därför är det allra bästa att lära barnen att äta frukt och hålla dem borta från raffinerat socker så att de kan bevara sin goda hälsa.

  • Mennella JA, Reiter AR, Daniels LM. Vegetable and Fruit Acceptance during Infancy: Impact of Ontogeny, Genetics, and Early Experiences. Adv Nutr An Int Rev J. 2016;
  • Houston-Price C, Owen LH, Kennedy OB, Hill C. Parents’ experiences of introducing toddlers to fruits and vegetables through repeated exposure, with and without prior visual familiarization to foods: Evidence from daily diaries. Food Qual Prefer. 2019;
  • Grimm KA, Kim SA, Yaroch AL, Scanlon KS. Fruit and Vegetable Intake During Infancy and Early Childhood. Pediatrics. 2014;