7 anledningar att dricka mjölk med honung innan läggdags

Utöver att bekämpa sömnlöshet och främja återställande sömn kan kombinationen av mjölk och honung stödja bra bentillväxt och sakta ner åldrande i förtid. Prova!
7 anledningar att dricka mjölk med honung innan läggdags

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

På senare år har man bevisat att vissa naturliga kurer innan läggdags kan förbättra sömnkvalitén, vilket minskar spänningar och sömnlöshet. Kurerna brukar innehålla tryptofan och andra eteriska aminosyror som ökar produktionen av melatonin – en kemikalie som associeras med god sömn. En av dem är en dryck bestående av mjölk med honung, som är känd för sina medicinska egenskaper och förmåga att främja en god natts sömn.

Både mjölk och honung hjälper dig att somna, och som om det inte vore nog erbjuder de dig flera olika fördelar medan du vilar. Det må inte var en lämplig kur för laktosintoleranta, men den fungerar utmärkt för dem som kan dricka mjölk utan problem.

Eftersom många inte vet hur bra mjölk med honung är för dem ska vi dela med oss av sju av fördelarna nedan.

1. Det skyddar din hud

Mjölk skyddar huden

Att regelbundet dricka mjölk med honung hjälper till att rena blodet, vilket minskar mängden gifter och beståndsdelar som är skadliga för din hud. Kuren innehåller antimikrobiella substanser och antioxidanter som hjälper till att rengöra din hud. Det förebygger att olika tillstånd samt fläckar utvecklas.

Det kan till och med användas som en extern behandling för att förebygga rynkor, slapphet och ansamling av döda hudceller.

2. Förbättrar matsmältningen

Kuren är väldigt hjälpsam för din matsmältning. De antimikrobiella och antivirala beståndsdelarna i honung hjälper till att förebygga tarminfektioner och magproblem. Det fungerar även som ett naturligt antibiotikum, perfekt för att främja tillväxt av goda bakterier som skyddar grovtarmen.

3. Mjölk med honung gör dig starkare

Bli starkare med denna dryck

Att dricka ett glas mjölk med honung ger din kropp en dos proteiner och komplexa kolhydrater, vilka hjälper till att snabba upp din ämnesomsättning. Att dricka det kvällstid såväl som på morgonen kan ge din kropp både fysisk och mental energi för en mer aktiv dag.

Tack vare enzymerna i mjölk kan dess animaliska proteiner brytas ner till aminosyror. Proteinerna förenas sedan igen för att skapa proteiner som kan användas som energikälla.

4. Förbättrar benhälsan

Mjölk må vara en av de bästa naturliga källorna till kalcium, men honung innehåller näringsämnen som hjälper kroppen att absorbera det. Så kombinationen av de två hjälper till att förbättra din benhälsa och undvika densitetsförlust eller försvagning.

Tillsammans utgör de en naturlig kur som sänker risken för osteoporos och andra inflammationssjukdomar som sätter din benhälsa i riskzonen.

5. Det har antibakteriella egenskaper

Motverka bakterier i kroppen

Forskning har visat att kombinationen av mjölk och honung har en otrolig effekt på bakterier av typen stafylokocker. Denna bakteriebekämpande effekt är dessutom ännu starkare när honungen tas ensam.

Honung har erkända antimikrobiella, antibiotiska och antiinflammatoriska egenskaper. Studier visar att honung kan hjälpa till att förebygga olika infektioner.

Kuren anses till och med stödja ditt immunförsvar. Eftersom dess konsumtion förebygger förkylningar, hosta och andra andningsproblem är det utmärkt att ta kuren under influensasäsongen.

6. Bekämpa sömnlöshet

Som vi sa ovan är både mjölk och honung fulla av aktiva ingredienser som hjälper dig att sova djupt och vilsamt. Blandningen har använts sedan urminnes tider som en kur mot sömnlöshet. Vidare är det en utmärkt naturlig kur som kan ersätta vissa läkemedel.

Honung erbjuder naturligt socker och tryptofan, som utlöser utsläppet av kemiska substanser som hjälper dig att sova bra. Det kan tillsammans med näringsämnena i mjölk uppmuntra utsläppet av serotonin – en neurotransmittor som associeras med avslappning och stresslindring.

7. Det förebygger åldrande i förtid

Motverka förtida rynkor

Ett glas mjölk med honung sänker inte bara risken för tidigt åldrande av huden, utan även för resten av kroppen. Många av dess antioxidanter minskar de negativa effekterna från fria radikaler, som är molekyler som stör cellaktiviteten. Vissa uråldriga kulturer ansåg till och med att kuren var ett “livselixir”. Regelbunden konsumtion tros förebygga cellförsämring och utvecklingen av många sjukdomar.

Är du redo att prova? Tillsätt en matsked honung i ett glas varm mjölk och njut av bättre sömn och hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Michaëlsson, K., Wolk, A., Langenskiöld, S., Basu, S., Lemming, E. W., Melhus, H., & Byberg, L. (2014). Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: Cohort studies. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.g6015
  • Haug, A., Høstmark, A. T., & Harstad, O. M. (2007). Bovine milk in human nutrition – A review. Lipids in Health and Disease. https://doi.org/10.1186/1476-511X-6-25
  • Bogdanov, S., Jurendic, T., Sieber, R., & Gallmann, P. (2008). Honey for nutrition and health: a review. Journal of the American College of Nutrition.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.