Lär dig att göra duschpåsar med havre för vacker hud

Havre har tonande och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör det bra för att förebygga rynkor och bekämpa hudproblem, utöver att exfoliera huden. Lär dig hur man tämjer havrens kraft med naturliga duschpåsar.
Lär dig att göra duschpåsar med havre för vacker hud
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Havre är otroligt bra för kroppen. Utöver att vara väldigt näringsrikt hittas det även i skönhetsprodukter tack vare sina rengörande egenskaper. Dess naturliga beståndsdelar absorberar smuts och rester som byggs upp i porerna, vilket hjälper till att rengöra huden på djupet. Dra nytta av dessa egenskaper genom att göra duschpåsar med havre.

Havre har länge värderats högt

Mask med havre

2000 år f. kr. hade egyptierna och araberna redan börjat använda havre för att göra sin hud vackrare. Det omnämns även av antikens greker och romare, som använde det som ett naturligt sätt att behandla  hudsjukdomar.

Fördelarna med havre för din hud

Proteinerna i havre stödjer och stärker huden naturligt och håller dina pH-nivåer balanserade. Tack vare havrens lipider och absorberande substanser bildar det en skyddande barriär som skyddar huden från externa faror och uttorkning.

Låt oss ta en titt på några andra fantastiska fördelar:

 • Det är antiinflammatoriskt
 • Det är utmärkt för alla hudtyper, inklusive de känsligaste.
 • Det innehåller saponin – ett rengörande ämne som kan användas som en mild tvål och tar bort döda hudceller.
 • Havre är rekommenderat för eksem, rosacea, akne och utslag.
 • Det är bra för att behandla symptom på åldrande hud tack vare sina tonande krafter.

Hur man drar nytta av fördelarna med havre

Tvålar med havre

Ett av de bästa sätten att dra nytta av havre är både hemgjort och naturligt. Det är därför vi ska visa dig steg för steg hur du gör dina egna naturliga duschpåsar med havre, som kommer få din hud att se fantastisk, avslappnad och tonad ut, samtidigt som akne och olja tas bort.

Hemgjorda duschpåsar med havre

Dessa duschpåsar ser till att din hud absorberar alla de fantastiska näringsämnena i havre. De är väldigt enkla att göra och dessutom billiga. Allt du behöver göra är att vara konsekvent för att se fantastiska resultat.

Ingredienser för fyra duschpåsar

Havre på slev
 • 100 g havregryn
 • 1 bit tvål, riven
 • En eterisk olja
 • 3 tygpåsar

Välj rätt tvål för din hudtyp.

Om du har fet hy rekommenderar vi lertvål, är den torr är det bäst att använda en återfuktande tvål, och om du har blandad eller känslig hy kan glycerintvål göra underverk. Den eteriska oljan kan vara av vilken typ du vill. Det finns många med fantastiska dofter och fördelar. Det ger dina exfolierande duschpåsar en härlig doft.

Tygpåsarna kan vara chiffong, organza eller muslin. Om du har strumpbyxor du inte använder kan dessa också fungera. Du kan även använda små presentpåsar i tyg som du har sparat. De passar perfekt eftersom de är små och kommer med ett band man kan knyta.

Hur du gör dina duschpåsar med havre

Tvätta dig med havre

De är superenkla att göra.

 • Häll den rivna tvålen och havregrynen i en skål.
 • Blanda dem väl och fyll påsarna.
 • Tillsätt avslutningsvis tio droppar av din eteriska favoritolja i varje påse.
 • Knyt dem väl så att inte innehållet spiller ut.
 • Nu är de redo att användas!

Hur använder jag duschpåsar med havre?

 • För att få ut det mesta av havren behöver du bara blöta påsen och massera huden.
 • Kombinationen av spannmålet med tvål och eterisk olja gör att påsen utsöndrar en mjuk, löddrig, väldoftande kräm som gör att du känner dig som ny efter varje dusch.

Hur länge varar dessa exfolierande påsar?

Efter varje dusch ska du förvara duschpåsen på en ljus, välventilerad plats. Det gör att den torkar så att du kan använda den igen.

Efter flera användningar kommer du märka att tvålen och doften har försvunnit, varpå du kan tvätta påsarna, fylla dem igen och använda dem som vanligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sur, R., Nigam, A., Grote, D., Liebel, F., & Southall, M. D. (2008). Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Archives of Dermatological Research. https://doi.org/10.1007/s00403-008-0858-x
 • Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … Southall, M. D. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.